Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Epidural Nedir? Prosedürü, Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?

17 dakika
414
Epidural Nedir? Prosedürü, Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir? Pexels
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Epidural, doğum sırasında hissizlik ya da ağrının giderilmesinde, bazı ameliyatlarda ve belirli nedenleri olan kronik ağrıların tedavisinde kullanılan yaygın bir prosedürdür. Epidural genellikle çok güvenli bir işlemdir, ancak bazı riskleri ve olası yan etkileri de vardır.

Epidural, epidural boşluk olarak bilinen omurilik sinirlerinin etrafındaki boşluğa bir anestezik veya steroid bir ilacın enjekte edilmesini içeren bir prosedürdür. Epidural işlemin amacı, vücudunuzun bir bölgesinde (örneğin bacaklarınız veya karnınız) ağrının giderilmesini (analjezi) veya hissizliğin tamamen ortadan kaldırılmasını (anestezi) sağlamaktır.

Epidural kelimesi yerine aşağıdaki terimlerin de bu prosedürü tanımlamak için kullanıldığını görebilirsiniz:

Tüm Reklamları Kapat

  • Epidural anestezi.
  • Epidural blok.
  • Epidural steroid enjeksiyonu (ESI).
  • Bölgesel anestezi.
  • Nöroaksiyel anestezi.
Epidural, epidural boşluk olarak bilinen omurilik sinirlerinin etrafındaki boşluğa ilaç enjekte eder.
Epidural, epidural boşluk olarak bilinen omurilik sinirlerinin etrafındaki boşluğa ilaç enjekte eder.
Cleveland Clinic

Epidural Nasıl Yapılır?

Epidural anestezi enjeksiyonu, omurganın etrafındaki epidural boşluğa bir anestetik ilaç enjekte ederek uygulanır, böylece ağrı sinyallerinin omurgadan beyne gitmesi durdurulur. Epidural boşluk sıvıyla doludur ve omuriliği çevreler. Bunu omuriliğinizin etrafındaki sıvı bir kılıf olarak düşünebilirsiniz.

Omurilik, vücudun her yerinde bulunan sinirleri beyine bağlayan bir otoyol görevi görür. Örneğin yaralandığınızda vücudunuzun o bölgesindeki sinir, omuriliğiniz üzerinden beyninize giden bir ağrı sinyali gönderir. Epidural anestezi, omurilik sinirlerini geçici olarak uyuşturur. Bu da sonrasında epiduralin omurganızın neresine enjekte edildiğine bağlı olarak vücudunuzun belirli bir bölgesindeki ağrı sinyallerini engelleyerek o bölgede acı hissetmemenizi sağlar.

Epidural anestezi, ağrının geçici olarak giderilmesini veya geçici olarak tam his kaybı yaşanmasını sağlayabilir. Aşağıdaki faktörler epiduralden geçici olarak ne ölçüde his kaybı yaşayacağınızı belirler:

  • Kullanılan anestezik ilacın türü.
  • İlacın konsantrasyonu (ne kadar güçlü olduğu).
  • İlacın dozajı.

Epidural steroid enjeksiyonu (ESI) ise biraz daha farklı çalışır ve kronik ağrı tedavisinde kullanılır. Anestezik ilaç yerine omurganızın etrafındaki epidural boşluğa bir steroid veya kortikosteroid ilacı enjekte edilir. Steroid, vücudunuzun bir bölgesindeki ağrıyı veya hissi engellemek yerine ağrıya neden olan tahriş olmuş sinirleri kaplar ve şişliği azaltmaya çalışır. Bu sayede steroid, sinirlerin iyileşmesi için onlara zaman tanımış olur. Epidural steroid enjeksiyonları geçici, uzun süreli veya kalıcı ağrı gidermeye yol açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Epidural işlemi genellikle bir anestezi uzmanı veya yetkili anestezi teknisyeni tarafından gerçekleştirir. Anestezi uzmanları ameliyat öncesinde, sırasında ve sonrasında hastanın bakımını içeren ve tıbbi bir uzmanlık alanı olan anesteziyoloji alanında özel eğitim alırlar. Anesteziyoloji; anestezi, ağrı kesici, yoğun bakım ilaçları ve kritik acil durum ilaçlarını kapsar. Nöroloji gibi diğer uzmanlık alanlarındaki sağlık hizmeti sağlayıcıları da epidural gerçekleştirebilir. Tabii ki bu görevliler de epidural işlemini doğru ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için özel olarak eğitilmişlerdir. Kateter kullanan epidural prosedürler için, gerektiğinde yardımcı olmak üzere genellikle destek için bir sağlık uzmanı hazır bulunur.

Epidural Analjezi ile Epidural Anestezi Arasındaki Fark Nedir?

Analjezi, bilinci kaybetmeden (uyutulmadan) ve tam duygu veya hareket kaybı olmadan ağrının giderilmesidir. Anestezi uzmanları, doğum yapan kişiler için genelde epidural analjezi kullanırlar. Kasılmalar ve doğum nedeniyle vücudun alt kısmındaki ağrıyı hafifletmek için belin alt kısmına epidural enjekte ederler.

Anestezi, bilinç kaybı olsun ya da olmasın fiziksel duyu kaybıdır. Epidural anestezinin kendisi bilinç kaybına neden olmaz, ancak belirli bir tür ameliyat geçiriyorsanız anestezi uzmanınız size epidural anestezi verebilir. Böylece ameliyat sırasında herhangi bir ağrı hissetmezsiniz veya hareket etmezsiniz. Bu sayede ameliyat uyumanızı sağlayacak başka bir ilaç kullanılması gerekmez.

Epidural ve Spinal Blok Arasındaki Fark Nedir?

Hem epidural hem de spinal blok, omurganın etrafındaki bölgeye yapılan bir enjeksiyon yoluyla ağrının giderilmesini sağlar. Farklılıkları yapıldığı bölge ve etkilerindedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Epidural ile sağlık uzmanınız, omurilik sinirlerinizin etrafındaki epidural boşluğa anestezi enjekte eder. Bir spinal blok ile ise beyin omurilik sıvısı içeren omurilik sinirlerinizin etrafındaki dural keseye anestezi enjekte eder. Spinal blok enjeksiyonunun bu şekilde yerleştirilmesi anında rahatlama sağladığı anlamına gelir. Epidural enjeksiyonlarda genellikle ağrının tamamen ortadan kalkması veya his kaybının tam etkisini hissetmeniz 20 ila 30 dakika sürer.

Epidural Enjeksiyon Ne Gibi Durumlarda Kullanılır?

Sağlık uzmanınız aşağıdaki durumlar için epidural prosedür önerebilir:

  • Doğum ve doğum sırasında ağrının giderilmesini (analjezi) sağlamak.
  • Bazı ameliyatlarda genel anesteziye alternatif olarak anestezi sağlamak.
  • Bazı ameliyatlardan sonra ağrının giderilmesini sağlamak.
  • Sırt ağrısına neden olan belirli durumlar ve diğer kronik ağrı türleriyle başa çıkabilmek için kullanılabilir (epidural steroid enjeksiyonları yoluyla).

Sağlık uzmanınızın epidural ile ilaç vermesinin birkaç yolu vardır:

  • Tek enjeksiyonlu epidural: Bu tip epidural, omurganın etrafındaki epidural boşluğa bir ilacın (anestezik veya steroid) enjeksiyonunu içerir. Tek bir epidural anestezi enjeksiyonu yapılırsa etkilenen bölgedeki his genellikle birkaç saat içinde geri döner. Tek enjeksiyonlu anestezi epidurali kısa süreli ağrı gidermeye yöneliktir. Epidural steroid enjeksiyonlarının çoğu tek enjeksiyondur.
  • Kateterli epidural: Çoğu epidural prosedür, epidural boşlukta bir kateterin kullanılmasını içerir. Bu sayede vücuda sürekli bir anestezik ilaç akışı, birden fazla ayrı doz veya bunların her ikisi birden sağlanabilir. Kateter, dar bir açıklıktan vücut boşluğuna yerleştirilen küçük, esnek bir tüptür. Bu durumda omurga bölgesindeki epidural boşluğa açılan bir kateter yerleştirilir. Bu şekilde birden fazla ilaç enjeksiyonu uygulanabilir. Uzmanlar genellikle bu tip epidurali daha uzun operasyonlarda, doğum sancılarını gidermede, doğum esnasında veya birkaç gün sürecek bir ağrının giderilmesi için kullanmaktadır.
  • Hasta kontrollü analjezi (PCA) ile epidural: Belirli ameliyat türlerinden sonra sağlık uzmanınız, epidural kateteriniz aracılığıyla aldığınız ağrı giderici ilacın miktarını kontrol etmenize izin verebilir. Buna hasta kontrollü analjezi (PCA) denir. Sağlık uzmanınız, yaşınıza, kilonuza ve geçirdiğiniz ameliyatın türüne göre belirlenen ağrı kesici ilaç için üretilen PCA pompası üzerindeki kontrolleri belirler. PCA pompasının kullanımı güvenlidir çünkü ağrı hissettiğinizde bir düğmeye basarak ilacı alırsınız, ancak henüz yeni dozu alma zamanı gelmemişse pompa size ilacı vermez.

Doğum Sancısı ve Doğum Epiduralleri

Doğumlarda kullanılan epidural için bu yollardan birisi uygulanır:

  • Kateterli epidural: Epidural enjeksiyonla belin alt kısmına bir kateter aracılığıyla ilaç verilir. Kateter, epidural boşlukta kalır. Böylece gerekirse daha fazla ilaç verilebilir.
  • Kombine spinal-epidural (CSE): CSE, Bir spinal enjeksiyon (spinal blok) ve bir epidural enjeksiyonun birleşimidir. CSE, ağrının epiduralden çok daha hızlı giderilmesini sağlar. Daha düşük dozda ilaç içerdiğinden, alt yarıda biraz daha fazla his hissedilir. Bu, kişinin daha kolay hareket etmesine ve pozisyon değiştirmesine olanak tanır. Bu tür epiduraller genellikle "yürüyen" epidural olarak adlandırılır, ancak çoğu insan bu tür epidural ile tam olarak yürüyemez.

Epidural Steroid Enjeksiyonları (ESI)

Epidural steroid enjeksiyonu (ESI), epidural boluğa bir steroid veya kortikosteroid enjeksiyonunu içerir. Belirli durumlar veya yaralanmalar nedeniyle iltihaplanan omurilik sinirlerinin neden olduğu boyun, kol, sırt ve bacak ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bir ESI'ın sağladığı ağrı kesici birkaç gün, hatta yıllar boyu sürebilir.

Aşağıdaki durumlardan dolayı boyun, kol, bel veya bacak ağrısı çeken kişiler epidural steroid enjeksiyonlarından fayda görebilir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Omurga stenozu.
  • Spondilolistezis.
  • Fıtıklaşmış disk (kaymış, yırtılmış veya şişmiş disk).
  • Dejeneratif disk hastalığı.
  • Siyatik.

Epidural oldukça yaygın bir prosedürdür. Doğum sancısını hafifletmenin en popüler yöntemidir. Hastanede doğum yapan kişilerin %50'sinden fazlası epidural analjezi almayı tercih etmektedir. Epidural steroid enjeksiyonları (ESI) en sık uygulanan ağrı giderme prosedürlerinden biridir.

Kimler Epidural Yaptırmamalıdır?

Bazı tıbbi durumlardan dolayı herkes epidural yaptıramaz. Bu nedenle tıbbi geçmişiniz ve sorularınız hakkında sağlık uzmanınızla konuşmanız önemlidir. Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz epidural yaptıramayabilirsiniz:

  • Anestezik ilaç alerjileri.
  • Kan pıhtılaşması sorunları.
  • Enfeksiyon.
  • Düzgün bir şekilde kontrol altında tutulmayan diyabet (epidural steroid enjeksiyonları için).

Epidural işlem yaptıramayacak durumdaysanız, sağlık uzmanınız sizin için başka türde bir ağrı kesici veya anestezi önerebilir veya mümkünse ameliyat için daha iyi bir zamana kadar beklemenizi isteyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir Epidural Enjeksiyona Nasıl Hazırlanırım?

Sağlık uzmanınız, epiduralinize hazırlanmak için yapmanız gerekenler hakkında özel talimatlar verecektir. Talimatlara uyduğunuzdan emin olun. Uzman sizden şunları isteyebilir:

  • Epiduralden önce belli bir süre yemek yememeli ve bir şey içmemelisiniz.
  • Aldığınız bazı ilaçları, özellikle de kan sulandırıcı ilaçları ayarlayın.
  • Epidural sonrası sizi eve götürecek birisinin yanınızda olduğundan emin olun.

Epidural yaptırmadan önce sağlık uzmanınıza sormanızın yararlı olabileceği sorular şunlardır:

  • Epidurali ne sıklıkla yapıyorsunuz?
  • Epidurale hazırlanmak için ne yapmam gerekiyor?
  • Epidural yaptırmanın riskleri nelerdir?
  • Epidural etkisinde ameliyatım nasıl olacak?
  • Epidural işlemim ne kadar sürecek?
  • Epidural aldığım ameliyatımdan sonra iyileşmem ne kadar sürer?

Bir Epidural İşlem Sırasında Ne Olur?

Bu bölümde iki tür epidural için genel bir prosedür açıklanacaktır: Kateter kullanan epiduraller ve epidural steroid enjeksiyonları. Tek enjeksiyonlu epiduraller prosedür açısından kateter yerleştirmenin olmaması dışında kateter kullanan epidurallere benzer. Uzmanınız, iğneyi epidural boşluğunuza yerleştirdiğinde bir doz ilaç enjekte edecektir.

Kateter Prosedürü ile Epidural

Kateter kullanan bir epidural prosedürde yer alan adımlar şunları içerir:

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Grande Miscela Espresso Blend Kahve 250 gr.

The Coffee Belt Grande Miscela Espresso Blend Kahve 250 gr.

The Coffee Belt Nedir?

Kahve, kuzeyde yengeç, güneyde oğlak dönencesi boyunca uzanan ve Ekvator’a paralel bir kuşak oluşturan bölgede yetişir. Buna kahve kuşağı (Coffee Belt) denir. Onlarca farklı ülkenin sıralanarak oluşturduğu bu kuşakta, en seçkin kahveleri sizin için seçip titizlikle kavuruyoruz. The Coffee Belt yüksek kaliteli %100 orijin kahve çeşitleri ve blend (harman) kahveleri ile her zaman seçkin, her zaman taze.

Neden The Coffee Belt?

The Coffee Belt kahve çeşitlerimizde %100 o bölge ve ülkeye ait yüksek kaliteli kahve çekirdeklerini seçtik. Daha temiz ve lezzetli bir kahve deneyimi için çiğ çekirdek kahvelerde belli oranda bulunan kusurlu (defekt) kahve çekirdeklerini ayıkladık.

Taze Kavrulmuş Kahve

Her ülke ve bölgenin kahve çekirdekleri farklı karakteristik özelliklere sahiptir. Kahvenin içerisinde yer alan aromaları daha iyi ortaya çıkartmak için çekirdeğin karakteristik özelliğine, ülkenin ve bölgenin yapısına göre en iyi kıvamda taze taze kavurduk.

The Coffee Belt markalı kahvelerimizi “The Coffee Belt Roasting”de haftalık olarak kavurup sipariş anında taze taze paketliyoruz!

İçtiğin her yudum kahve nefis keşiflere dönüşsün diye.

UYARI: Bu ürün, müşterilerimizin tercihine göre özel olarak öğütülerek (veya hiç öğütülmeden) temin edilmektedir; yani müşteri talebine özel olarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle lütfen sipariş notlarına talep ettiğiniz öğütme türünü ekleyiniz:

  1. Çekirdek (Öğütme İstemiyorum)
  2. Filtre Kahve Makinesi,
  3. Espresso (Öğütülmüş),
  4. French Press,
  5. Moka Pot,
  6. Hario V60,
  7. Aeropress,
  8. Metal Filtre,
  9. Chemex – Pour Over.

Tercih belirtilmemesi halinde öğütülmemiş çekirdekler gönderilecektir ve tarafınızdan öğütülmesi veya değirmen olan bir yerde öğüttürülmesi gerekecektir.

Devamını Göster
₺335.00
Grande Miscela Espresso Blend Kahve 250 gr.
  • Dış Sitelerde Paylaş

  • Epidural prosedürünüzden önce, bir sağlık uzmanı muhtemelen kolunuzdaki bir damara bir kanül yerleştirecektir; böylece gerekirse epidüralin dozunun gerektiğinde ayarlanabileceği ve takviye verilebileceği tıbbi bir damla takılabilir. Bu, epidural sırasında kan basıncınızın düşmesi durumunda alınacak bir güvenlik önlemidir. Böyle bir durumda, sağlıkçınız kan basıncınızı dengelemenize yardımcı olacak ilaçları vermek için kanüle çok hızlı bir şekilde erişebilecektir.
  • Muhtemelen yan yatmanız veya dik oturmanız gerekecektir; her iki durumda da sağlıkçınızın epidurali enjekte edeceği alanı daha kolay görebilmesi ve erişebilmesi için çenenizi göğsünüze koymanız ve sırtınızı kamburlaştırmanız gerekebilir.
  • Sağlıkçınız, enfeksiyon riskini en aza indirmek için sırtınızın epiduralin yerleştirileceği bölgesini iyice temizleyecektir.
  • Daha sonra epiduralin yerleştirileceği bölgenin yakınına küçük bir iğne ile lokal anestezi enjekte edeceklerdir. Bu sayede aşı iğnesi gibi standart iğnelerden daha büyük olan epidural iğneyi taktıklarında çok fazla acı hissetmezsiniz.
  • Sonrasında sağlıkçınız epidural iğneyi omuriliğinizin hemen dışındaki epidural boşluğa yerleştirecektir. Doğum sancısı veya doğum için epidural yaptırıyorsanız, bu belinizin alt kısmında olacaktır.
  • Daha sonra kateter adı verilen küçük, yumuşak bir tüp iğnenin içinden geçirip iğnenin girdiği yere, sırtınıza yerleştirilecek.
  • Sonrasında epidural iğneyi çıkaracaklar ve kateter sırtınızda kalmış olacak.
  • Artık sağlıkçınız bu sayede ihtiyaç duyduğunuz süre boyunca size kateter yoluyla anestezik ilaç verebilir.
  • Artık epidurale ihtiyacınız kalmadığında sağlıkçınız kateteri çıkaracak, bölgeyi bir antiseptikle tekrar temizleyecek ve pansuman uygulayacaktır.

Epidural Steroid Enjeksiyon Prosedürü

Epidural steroid enjeksiyonları sıklıkla kronik ağrıyla başa çıkmak veya tedavi etmek için kullanılır. Epidural steroid enjeksiyon prosedürünün genel adımları şunlardır:

  • Rahat bir masaya yüzüstü veya yan yatacaksınız.
  • Sağlık uzmanınız, enfeksiyon riskini en aza indirmek için sırtınızın epiduralin yerleştirileceği bölgesini iyice temizleyecektir.
  • Sağlıkçınız, epiduralin yerleştirileceği alanın yakınına küçük bir iğne ile lokal anestezi enjekte edecektir. Böylece standart atış iğnesinden daha büyük olan epidural iğneyi batırdığınızda çok fazla acı hissetmezsiniz.
  • Bölge uyuştuktan sonra, sağlıkçınız epidural iğneyi tam olarak doğru konuma yönlendirmeye yardımcı olmak için büyük olasılıkla floroskopi ekipmanı veya CT tarayıcı (her ikisi de radyolojik görüntülemedir) gibi bir görüntüleme makinesi kullanacaktır.
  • Epidural iğne omuriliğinizin etrafındaki epidural boşluğa yerleştirildiğinde, sağlıkçınız kontrast maddesini enjekte edecektir. Kontrast madde, sağlıkçınızın hedeflediği alanı görüntüleme makinesinin ekranında görmesini kolaylaştıracaktır. Bu, ilacın hedeflediği iltihaplı sinirlere ulaşmasını sağlamaya yardımcı olur.
  • Sağlıkçınız daha sonra genellikle steroid veya kortikosteroid gibi anti-inflamatuar etkisi olan bir ilacı yavaşça enjekte edecektir. Bazı durumlarda kortikosteroid ve uzun etkili bir anestezik karışımı enjekte edilebilir.
  • Sağlıkçınız enjeksiyonu bitirdiğinde bölgeyi tekrar temizleyecek ve pansuman uygulayacaktır. Bir süre dinlenebilmeniz için bir sandalye veya yatağa aktarılacaksınız. Bu, sağlıkçınızın eve gitmeden önce ilaca herhangi bir reaksiyon göstermediğinizden emin olabilmesi için gereklidir.

Epidural Sürecinde Neler Yaşayacağım?

Sağlıkçınız epidural prosedürden önce bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezik enjekte ettiğinde muhtemelen küçük bir acı yaşayacaksınız. Epidural enjekte edildiğinde baskı, karıncalanma, yanma hissi veya anlık ağrı hissedebilirsiniz. Hiçbir şey de hissetmeyebilirsiniz. Enjeksiyon sırasında herhangi bir rahatsızlık hissetseniz bile genellikle enjeksiyon bittikten sonra bu rahatsızlık ortadan kalkar.

Epidural prosedürünüz sırasında veya sonrasında yoğun, keskin bir ağrı hissederseniz derhal sağlıkçınıza bildiriniz. Anestezik ilaçla epidural yaptırdıysanız, ağrınızın ve/veya his kaybınızın geçmesi ve ilacın tam olarak etkisini göstermesi 20 ila 30 dakika sürecektir. Epidural steroid enjeksiyonları iki ila yedi gün içinde etkisini göstermeye başlar ve ağrının hafiflemesi birkaç gün veya daha uzun sürebilir.

Riskler ve Faydalar

Neden yaptırdığınıza bağlı olarak epidural yaptırmanın farklı avantajları vardır. Doğum sancısı ve doğum sırasında epidural analjezi almanın avantajları şunlardır:

  • Doğum sancısı ve doğum sırasında hissedilen ağrıyı en aza indirmede genellikle çok etkilidirler.
  • Genellikle çok güvenlidirler.
  • Yatağınızda hareket edebilir ve ihtiyaç duyduğunuzda ıkınabilirsiniz.
  • Doğum sancınız uzun sürüyorsa epidural yaptırmak uyumanıza ve gücünüzü toparlamanıza yardımcı olur.
  • Sezaryen doğum yapıyorsanız, doğum sırasında uyanık kalabilirsiniz ve eşiniz de orada olabilir.
  • Genellikle doğumun herhangi bir zamanında epidural yapılabilir.

Epidural anestezi enjeksiyonlarının ameliyatlar için avantajları şunlardır:

  • Genel anesteziye göre muhtemelen daha az mide bulantısı ve kusma yaşayacaksınız.
  • Ameliyattan sonra genel anesteziye göre daha hızlı iyileşeceksiniz.
  • Bacak damarlarınızdan birinde kan pıhtısı oluşma riski (derin ven trombozu veya DVT), genel anesteziye göre daha düşük olacak.

Epidural steroid enjeksiyonlarının avantajları ise şunlardır:

  • Muhtemelen geçici veya uzun süreli olarak ağrınızda azalma yaşayacaksınız.
  • Muhtemelen daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olacak ve daha önce ağrının neden olduğu kısıtlamalar olmadan günlük aktivitelerinizi daha iyi yapma becerisine sahip olacaksınız.
  • Epidural steroid enjeksiyonları ağrınızın kökenini doğrulamanıza yardımcı olabilir. Bu genellikle birden fazla olası ağrı nedeni olan kişilerde görülen bir sorundur.
  • Epidural steroid enjeksiyonları, ağrı yönetimi için daha invaziv (kesme veya alet sokma yoluyla deri altına girmeyi içeren) prosedürlere olan ihtiyacı azaltabilir.

Epiduraller genellikle güvenlidir ancak bazı yan etki ve komplikasyon riskleri vardır. Nadir de olsa tüm epidural prosedür türleri için geçerli olan riskler ve komplikasyonlar şunları içerir:

  • Düşük tansiyon, başınızın dönmesine neden olabilir.
  • Omurilik sıvısı sızıntısından kaynaklanan şiddetli bir baş ağrısı. (İnsanların %1'inden azı bu yan etkiyi yaşamaktadır.)
  • Epidural apse, diskit, osteomiyelit veya menenjit gibi epidural prosedürden kaynaklanan bir enfeksiyon.
  • İlaçlara karşı sıcak basması veya döküntü gibi olumsuz bir reaksiyon görülmesi.
  • Enjeksiyon sırasında bir kan damarı kazara hasar görürse kanama yaşanması, hematomun veya kan pıhtısının oluşması.
  • Enjeksiyon yerindeki sinirlerin hasar görmesi.
  • Mesanenizin ve bağırsaklarınızın kontrolünü geçici olarak kaybediyorsanız idrarınızı yapmanıza yardımcı olması için mesanenizde bir katetere (sondaya) ihtiyaç.

Doğum sancısı ve doğum için epidural analjezide geçerli olan doğum sırasında yaşanabilecek riskler özellikle şunları içerir:

  • Birkaç saatliğine bacaklarınızdaki hissi kaybedebilirsiniz.
  • Dilatasyonun tamamlanmasıyla başlayıp fetüsün doğumu arasındaki ekspulsiyon-itilme dönemi olan doğumun ikinci aşamasını yavaşlatabilir.
  • Doğum yapmak için yardıma ihtiyacınız olabilir. Sağlıkçınızın bebeğinizin doğumuna yardımcı olmak için forseps veya vakum kullanması gerekebilir.
  • Doğumunuz sırasında bebeğinizin yakından izlenmesi gerekecektir.

Bu prosedüre bağlı doğum sonrası yaşayabileceğiniz rahatsızlık ve zorluklar ise şunları içerir:

  • Şiddetli baş ağrısı.
  • İdrar yapmada geçici zorluk.
  • Yürümede geçici zorluk.
  • Ateş.

Doğumdan sonra epidural bölgesinde muhtemelen küçük bir morluk ve bir miktar hassasiyet olacaktır. Bu da bir ila iki gün içinde iyileşmelidir. Epidural steroid enjeksiyonları için geçerli olan riskler ve komplikasyonlar özellikle şunları içerir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Ağrıda geçici bir artış yaşanması.
  • Sağlıkçınız görüntüleme rehberliği için floroskopi veya CT taraması kullanıyorsa, X ışınlarına bağlı olarak minimum düzeyde düşük seviyeli radyasyona maruz kalmak.
  • Diyabetiniz varsa steroid enjeksiyonundan kaynaklı yüksek kan şekeri (hiperglisemi).

Epidural Yaptırmak Sırt Sorunlarına Neden Olabilir mi?

Epidural yaptırmanın sırt ağrısına yol açacağına dair yaygın bir inanış vardır, ancak epiduralin uzun süreli veya kronik sırt sorunlarına neden olması çok nadirdir.

Epidural bölgesinde geçici sırt ağrısı veya hassasiyet yaşamanız normaldir. Bu genellikle birkaç gün içinde kaybolur.

Bu inanç muhtemelen doğum yapan pek çok kişinin, epidural yaptırmış olsun ya da olmasın, doğum sancısı ve doğum sonrasında sırt ağrısı yaşamasından kaynaklanmaktadır. Bunun nedeni, pelvisdeki kemiklerin ve bağların hamilelikten önceki orijinal konumlarına geri dönmesidir, bu da sırt ağrısına ve rahatsızlığa neden olabilir.

Çok nadir olmakla birlikte, epidural prosedür aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı uzun vadeli komplikasyonlara yol açabilir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Epidural enjeksiyondan kaynaklanan omurilik veya sinir kökü hasarına bağlı kalıcı nörolojik defisit.
  • Epidural enjeksiyondan kaynaklanan omurilik veya sinir kökü hasarına bağlı kronik ağrı.
  • Dura mater (sanral sinir sistemini örten dış zar) ile omurilik arasında kan birikmesi sonucu oluşan hematomdan (doku içinde kan birikimi) kaynaklanan kalıcı felç.

Epiduralin Etkisi Ne Kadar Sürer?

Bir epiduralin ne kadar süreceği ne tür bir epidural yaptırdığınıza ve sağlık uzmanınızın ne tür bir ilaç enjekte ettiğine bağlıdır. Sağlıkçınız ne beklemeniz gerektiğini size bildirecektir. Genel olarak, belirli epidural türlerinin ne kadar süreceği aşağıda açıklanmıştır:

  • Kateterli epidural: Kateterli epidural yapılacaksa sağlıkçınız durumunuza ve ağrı düzeyinize bağlı olarak size sürekli anestezik ilaç akışı veya birkaç kez birer doz verebilir. Sağlıkçınız ilacı bıraktıktan sonra, ilacın etkisi geçmeye başlamadan önce muhtemelen birkaç saat boyunca uyuşukluk yaşayacaksınız. Bacaklarınızı yeniden tam olarak hissedene kadar muhtemelen yatar veya oturur pozisyonda dinlenmeniz gerekecek. Beklerken hafif bir karıncalanma hissi hissedebilirsiniz.
  • Tek enjeksiyonlu epidural: Tek enjeksiyonlu epiduralde, uyuşmuş olan bölgedeki hissi yeniden kazanmaya başlamak genellikle birkaç saat sürer.
  • Epidural steroid enjeksiyonu: Epidural steroid enjeksiyonunun ağrıyı hafifletme süresi değişiklik gösterir. Bazı insanlar, yeni bir disk herniasyonu varsa kalıcı bir ağrı hissi yaşarlar. Kronik ağrısı olan kişiler için epidural steroid enjeksiyonlarının etkisi genellikle 3 ila 6 ay veya daha fazla sürer.

Epidural yaptırdıysanız sonrasında en az 24 saat boyunca araba kullanmayın, makine kullanmayın veya içki içmeyin. Sağlık uzmanınız, epidural tipinize ve durumunuza bağlı olarak normal aktivitelerinize ne zaman dönebileceğiniz konusunda size özel talimatlar verecektir, bunları takip ettiğinizden emin olun.

Sağlık Uzmanıma Ne Zaman Başvurmalıyım?

Epidural işleminizden sonra evinize döndüğünüzde aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız en kısa sürede sağlık uzmanınıza başvurun veya en yakın hastaneye gidin:

  • Ayaktayken veya otururken şiddetli bir baş ağrısı yaşamak, uzandıktan sonra daha iyi hissetmek. Bu, dura delinmesinin işareti olabilir.
  • Ateşin olması, bir enfeksiyonun işareti olabilir.
  • Mesane veya bağırsak kontrolünün azalması veya tamamen kaybolması.
  • Bacaklarda sinir hasarının işareti olabilecek uyuşukluk ve/veya güçsüzlük hissi.

Epiduraller, ağrının hızlı bir şekilde giderilmesi ve/veya geçici olarak hissizlik sağlanması için yaygın, etkili ve genel olarak güvenli bir prosedürdür. Epidural yaptırmak konusunda endişeleniyorsanız, sağlık uzmanınıza prosedür hakkında sorular sormaktan çekinmeyin. Aklınıza takılan her türlü soruyu yanıtlayabilirler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Cleveland Clinic | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/10/2024 00:38:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17817

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kimyasal Element
Gen İfadesi
Çeşitlilik
Karbon
Yok Oluş
Neandertal
Hayvanlar
Obezite
Klinik Mikrobiyoloji
Isı
Neandertaller
Fotoğraf
Bilimkurgu
Sosyal Medya
Akciğer
Genel Görelilik
Psikoloji
Besin Değeri
Galaksi
Biyocoğrafya
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Dünya
Ağız
Sahte
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Clinic, et al. Epidural Nedir? Prosedürü, Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?. (12 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 23 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17817
Clinic, C., Tunçer, S. E., Alparslan, E. (2024, August 12). Epidural Nedir? Prosedürü, Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?. Evrim Ağacı. Retrieved October 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17817
C. Clinic, et al. “Epidural Nedir? Prosedürü, Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Simge Elif Tunçer, Evrim Ağacı, 12 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/17817.
Clinic, Cleveland. Tunçer, Simge Elif. Alparslan, Eda. “Epidural Nedir? Prosedürü, Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Simge Elif Tunçer. Evrim Ağacı, August 12, 2024. https://evrimagaci.org/s/17817.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close