Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya’nın Manyetik Alanının En Eski Kanıtı Grönland'da Bulundu!

Dünya’nın Manyetik Alanının En Eski Kanıtı Grönland'da Bulundu! SciNews
3 dakika
481
Tüm Reklamları Kapat

Dünya’nın manyetik alanının eski kayıtlarını yeniden elde etmek zordur çünkü kayalardaki manyetizasyon, uzun ve karmaşık jeolojik tarihleri boyunca tektonik gömülme sırasında ısınmayla genellikle sıfırlanır.

Yerbilimciler, Batı Grönland'daki Isua Suprakrustal Kuşağı'ndan alınan kayaların jeolojik tarihleri boyunca üç termal olay yaşadığını söylüyor. Yaşanan en önemli olay olan ilki, yaklaşık 3,7 milyar yıl önce, kayaları 550 santigrat dereceye kadar ısıttı. Sonraki iki olay bile alanın en kuzey kısmındaki kayaları 380 santigrat derecenin üzerine çıkarmadı. Yazarlar, bunu test etmek için paleomanyetik alan testleri, bölgedeki metamorfik mineral toplulukları ve gözlemlenen mineral popülasyonlarının radyometrik yaşlarının sıfırlandığı sıcaklıklar da dahil olmak üzere birden fazla kanıt hattı kullanıyor.

Bu kanıtları, alanın en kuzeyindeki bantlı demir oluşumlarında Dünya’nın 3.7 milyar yıl öncesine ait manyetik alan kaydının korunmuş olabileceği hipotezini test etmekte kullanıyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Journal of Geophysical Research dergisinde yayınlanan çalışmada, Oxford Üniversitesi'nden Profesör Claire Nichols ve meslektaşları, Grönland'ın Isua bölgesinden demir içeren eski bir kaya dizisini inceledi.[1] Demir parçacıkları, kristalleşme süreci onları kilitlediğinde hem manyetik alan gücünü hem de yönünü kaydedebilen küçük mıknatıslar gibi davranıyor.

Araştırmacılar, 3,7 milyar yıl öncesine ait kayaların, modern manyetik alan olan 30 mikrotesla ile karşılaştırılabilecek bir şekilde en az 15 mikrotesla manyetik alan gücünü yakaladığını buldular.

Bu sonuçlar, önceki çalışmaların bireysel kristalleri kullandığına kıyasla daha doğru ve güvenilir bir değerlendirme sağlayan tüm kaya örneklerinden elde edilen Dünya’nın manyetik alanının en eski tahminini sunuyor. Profesör Nichols şöyle diyor:

Bu kadar eski kayalardan güvenilir kayıtlar çıkarmak son derece zordur ve bu örnekleri laboratuvarda analiz ettiğimizde birincil manyetik sinyallerin ortaya çıkmaya başladığını görmek gerçekten heyecan vericiydi. Dünya'da yaşamın ilk ortaya çıktığı zamanlardaki antik manyetik alanın rolünü belirlemeye çalıştığımız için bu yaptığımız, ileriye doğru atılmış gerçekten önemli bir adım.

Manyetik alan gücü nispeten sabit kalmış gibi görünse de güneş rüzgarının geçmişte önemli ölçüde daha güçlü olduğu bilinmektedir. Bu da Dünya yüzeyinin güneş rüzgârından korunmasının zaman içinde arttığını ve ve bu durumun yaşamın okyanusların korumasından çıkarak kıtalara yayılmasına izin vermiş olabileceğini düşündürmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın manyetik alanı, akışkan dış çekirdekteki erimiş demirin, iç çekirdek katılaştıkça bir dinamo oluşturan kaldırma kuvvetleri tarafından yönlendirilen karışımı ile üretilir.

Dünya'nın erken oluşumu sırasında, katı iç çekirdek henüz oluşmamıştı, bu da erken manyetik alanın nasıl sürdürüldüğüne dair açık sorular bırakıyor.

Bu çalışmada ise sonuçlar, Dünya'nın erken dinamosunu yönlendiren mekanizmanın, bugün Dünya'nın manyetik alanını oluşturan katılaşma sürecine benzer şekilde etkili olduğunu göstermektedir.

Ayrıca Dünya'nın manyetik alan gücünün zaman içinde nasıl değiştiğini anlamak, Dünya'nın iç katı çekirdeğinin ne zaman oluşmaya başladığını belirlemek için de kilit öneme sahiptir. Bu, Dünya'nın derin iç kısmından ısının ne kadar hızlı kaçtığını anlamamıza yardımcı olacaktır ki bu da levha tektoniği gibi süreçleri anlamak için oldukça önemlidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Dünya'nın manyetik alanını bu kadar geriye giderek yeniden inşa etmenin önemli bir zorluğu, kayayı ısıtan herhangi bir olayın korunmuş sinyalleri değiştirebilmesidir. Yerkabuğundaki kayalar genellikle önceki manyetik alan bilgilerini silen uzun ve karmaşık jeolojik geçmişlere sahiptir.

Isua Suprakrustal Kuşağı, onu kapsamlı tektonik aktivite ve deformasyondan koruyan kalın kıtasal kabuğun üzerinde oturan benzersiz bir jeolojiye sahiptir.

Bununla birlikte, Isua Suprakrustal Kuşağı benzersiz bir jeolojiye sahiptir, kalın kıtasal kabuğun üzerinde oturur ve bu da onu kapsamlı tektonik aktivite ve deformasyondan korur. Bu sayede bilim insanları, 3,7 milyar yıl önce manyetik alanın varlığını destekleyen net bir kanıtlar bütünü oluşturmayı başardı.

Sonuçlar aynı zamanda manyetik alanımızın, bildiğimiz şekliyle Dünya atmosferinin gelişimini şekillendirmedeki rolüne, özellikle de gazların atmosferik kaçışına ilişkin yeni bilgiler sağlayabilir. Yazarlar, son olarak şöyle bitiriyor:

Gelecekte, Kanada, Avustralya ve Güney Afrika'daki diğer antik kaya dizilerini inceleyerek yaklaşık 2,5 milyar yıl önce Dünya atmosferinde oksijenin yükselmesinden önce Dünya'nın manyetik alanı hakkındaki bilgilerimizi genişletmeyi umuyoruz. Dünya'nın manyetik alanının eski gücünü ve değişkenliğini daha iyi anlamak, gezegensel manyetik alanların bir gezegen yüzeyinde yaşamı barındırmak için kritik olup olmadığını ve atmosferik evrimdeki rollerini belirlememize yardımcı olacaktır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 3
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/06/2024 05:17:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17746

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Çevre
Evrim Tarihi
Diş Hekimi
2019-Ncov
İklim
Karar
Modern
Diş Hekimliği
Nükleer
Cinsel Seçilim
Tohum
Kök Hücre
Damar
Sinirbilim
Hava
Kuantum
Gıda
Roma
Radyoaktif
Tutarlılık
Kadın Doğum
Koaservat
Antropoloji
Safsata
Mars
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Dünya’nın Manyetik Alanının En Eski Kanıtı Grönland'da Bulundu!. (28 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 23 Haziran 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17746
Derin, U. (2024, May 28). Dünya’nın Manyetik Alanının En Eski Kanıtı Grönland'da Bulundu!. Evrim Ağacı. Retrieved June 23, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17746
U. Derin. “Dünya’nın Manyetik Alanının En Eski Kanıtı Grönland'da Bulundu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 28 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17746.
Derin, Ufuk. “Dünya’nın Manyetik Alanının En Eski Kanıtı Grönland'da Bulundu!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 28, 2024. https://evrimagaci.org/s/17746.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close