Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sporcularda Ergojenik Destekler

Sporcularda Ergojenik Destekler

Sporcularda Ergojenik Destekler
13 dakika
11
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

ERGOJENİK YARDIMCILAR VE DOPİNG BESİN ÖGELERİ

Besin öğeleri; yaşamın devamını sağlamak için yiyeceklerde bulunan, birlikte çalışan, vücudun enerji ihtiyacını ve büyüme için gerekli gereksinimleri karşılayan, vücut dokularını yapan ve onaran organik ve inorganik kimyasal maddeler olarak tanımlanır

Yiyecek ve içeceklerde bulunan besin ögeleri; karbonhidratlar (CHO), proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olmak üzere 6 ana grupta toplanır ve her bir besin ögesinin insan vücudun da farklı bir görevi vardır. Yeterli ve dengeli 4 beslenmenin kuralı olarak bu 6 besin ögesinin günlük gereksinim kadarı mutlaka alınmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Sağlıklı yetişkinlerin yeterli ve dengeli beslenmeleri için günlük almaları gereken enerjinin %55-60‟ının CHO‟lardan, %12-15‟inin proteinlerden ve %25- 30‟unun yağlardan gelmesi gerekmektedir. Sporcularda ise sporcuların enerji ve besin öğeleri gereksinimleri; boy, vücut ağırlığı, yaş, cinsiyet ve metabolik hız ile antrenmanın süresine, yoğunluğuna, sıklığına ve tipine göre değişmektedir. Vücut geliştirme, halter, disk, gülle atma gibi kuvvet sporlarında günlük almaları gereken enerjinin %50‟si CHO‟lardan, 20‟si proteinlerden, %30‟ unun da yağlardan gelmesi gerekmektedir

KARBONHİDRATLAR

Karbonhidratlar, yapılarına göre; monosakkaritler(glikoz, fruktoz, galaktoz), disakkaritler(sakkaroz, laktoz) ve polisakkaritler(nişasta, glikojen, lif/posa) olarak, fonksiyonel bakımdan ise glisemikindekslerine (Gİ) göre sınıflandırılmaktadır. Monosakkaritler ve disakkaritlerbasit karbonhidratlar, polisakkaritlerise kompleks karbonhidratlar olarak da adlandırılmaktadır

Basit karbonhidratlara şeker, reçel, bal, marmelat, meyveler, kurutulmuş meyveler, meyve sularını; kompleks karbonhidratlara, ekmek, pirinç, makarna, şehriye, kahvaltılık tahıllar, kuru baklagiller, patatesi örnek olarak gösterebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Sporcunun tüketeceği karbonhidratın çeşidi kadar, glisemikindeksi de ayrıca önem taşımaktadır. Glisemik indeks ise (Gİ); 50 gr karbonhidrat içeren bir besinin sindirimden sonra kan glikozunda ve insülin sekresyonunda neden olduğu artıştır.

VİTAMİNLER

Vücutta genel olarak vitaminler; enerji oluşumunda, sinir ve sindirim sisteminin normal çalışmasında ve kas kasılmalarında önemli görevler üstlenirler. Vitamin gereksinmelerini etkileyen faktörlerin başında cinsiyet, vücut ağırlığı ve fiziksel aktivite (egzersiz) gelmektedir.

Vitaminler; yağda çözünen (A, D, E, K) ve suda çözünen (B grubu, C vitamini) vitaminler olmak üzere iki gruba ayrılır B grubu vitaminler enerji üretiminde görev aldıklarından, tüm spor dallarındaki sporcuların, bu vitaminlere (tiamin, riboflavin, niasin, biotin ve pantotenik asit) gereksinimleri artmaktadır. Ayrıca bazı çalışmalar, B1, B6, B12 desteklerinin performansa olumlu etkileri (anksiyeteyi azaltma, beyinde nörotransmitter fonksiyonları olumlu etkileme) olduğunu göstermektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

ERGOJENİK YARDIM

Ergojenik yardım; kuvvetin, hızın, yanıt süresinin veya dayanıklılığın artmasına yol açan herhangi bir madde, oluşum veya prosedürdür. Sporcular tarafından ergojenikyardım, performansı geliştiren, normal antrenmanın etkisi üzerinde performansı artırmak için kullanılan öğeler, tedaviler ve stratejilerdir.

Ergojenik ajanların etkilerini açıklayan beş mekanizmayı şu şekilde sıralayabiliriz:

• Merkezi veya periferal sinir sistemini uyaranlar (kafein, kolin, alkol)

• Sınırlayıcı bir substratın (karbonhidrat, kreatin, karnitin, krom) depolanmasını veya uygunluğunu artıranlar

• Ek bir yakıt kaynağı (glikoz, orta zincirli yağ asitleri) gibi davrananlar

Tüm Reklamları Kapat

• Performans-inhibe edici metabolik yan ürünleri (sodyum bikarbonat, sitrat, pangemik asit, fosfat, beta alanin) azaltan ya da nötralize edenler

• Ağır egzersiz sonrası toparlanmayı (yüksek glisemikkarbonhidratlar, su) kolaylaştıranlar

ERGOJENİK YARDIMLARIN SINIFLANDIRILMASI

Tüm Reklamları Kapat

1.Mekanik veya biyomekanik yardımlar

2.Psikolojik yardımlar

3.Fizyolojik yardımlar

4.Farmokolojik yardımlar

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Kısmi Diferensiyel Denklemler
  • Boyut: 16 X 24
  • Sayfa Sayısı: 560
  • Basım: 1
  • ISBN No: 9799758982195
Devamını Göster
₺430.00
Kısmi Diferensiyel Denklemler
  • Dış Sitelerde Paylaş

5.Beslenmeye bağlı yardımlar

MEKANİK YARDIMLAR

Mekanik (biyomekanik) yardımlar: Enerjinin etkin kullanımını sağlamaktadırlar. Örneğin rüzgarın etkisini azaltan kayak giysileri; kayak ve paten gibi sporlarda hızı artırmaya yardımcıdır.

PSİKOLOJİK YARDIMLAR

Psikolojik yardımlar: Performans süresince psikolojik oluşumları ve mental gücü artırmak amacıyla kullanılırlar. Psikolojik enerji verenlere; stimulanlar, sakinleştirici etki gösterenlere; psikolojik trankilizanlar örnek verilebilir.

FİZYOLOJİK YARDIMLAR

Fizyolojik yardımlar: Egzersiz süresince enerji oluşumu için gerekli metabolik işlevlerin artırılarak, fiziksel gücün artırılmasını amaçlamaktadırlar. Yükselti antrenmanı ile yüksekte düşük antrenman uygulaması, kan dopingi yapılarak kanın oksijen taşıma kapasitesinin artırılması bu yardıma örnek verilebilir.

FARMAKOLOJİK YARDIMLAR

Farmokolojik yardımlar: Fiziksel gücü, mental gücü veya mekanik gücü artırmada kullanılan ilaçlardır. Bu yardımlara örnek olarak; anabolik steroidler, stimulanlar, narkotikler, depresanlar, alkol ve beta blokerlar gösterilebilir. Ancak farmokolojik yardımların aynı zamanda birçok yan etkisi bulunmaktadır; baş ağrısı, kellik, yüksek kan basıncı ve kalp hastalıkları, mide bulantısı, abdominalşişkinlik, cinsel güçsüzlük, sperm sayısında azalma, eklem ağrıları, agresif tutum, tendon sakatlıklarının görülme riskinin artması, prostat büyümesi, ruhsal dengesizlik, yüzde ve sırtta ciddi sivilce problemleri, karaciğer hasarı gibi. Bu yardımlardan anabolik steroidlerin ise cinsiyete, erkeklerde göğüs gelişimi (gynecomastia) ve testesteronun östrojene çevrilmesi gibi spesifik etkileri bulunmaktadır.

BESLENMEYE BAĞLI

Tüm Reklamları Kapat

Beslenmeye bağlı yardımlar: Güç, mental güç veya mekanik gücü artırmak için besin öğelerinin kullanılmasıdır (karbonhidrat yükleme, kreatin, protein suplemanları vb.)

Beslenmeye Bağlı Takviye Destek Ürünler Nelerdir?

Performansa etkileri bilimsel destekle kanıtlanmış beslenmeye bağlı ergojenik yardımlar kreatine, kafein, sodyum bikarbonat, gliserol; sınırlı bilimsel desteği olan, yararları hala tartışmalı olan beslenmeye dayalı ergojenik yardımlar beta hidroksi beta metilbütirat(HMB), glutamine, beta alanin, çinko, egzersiz sırasında protein eklenmiş karbonhidrat içeceği; bilimsel desteği bulunmayan beslenmeye bağlı ergojenik yardımlar ise; ginseng, karnitin, inosine, riboz, koenzim Q10, MCT, tirozin, triptofan, arjinin, pürivat, ATP, magnezyum, E ve C vitamini, B vitaminleri, arı poleni, oksijenlenmiş su olarak belirlenmiştir (15). Tablo 2.4‟te kategorilere göre ayrılmış beslenme destek ürünleri gösterilmiştir

KAFEİN

Tüm Reklamları Kapat

Kafein, dayanıklılık performansına yağ asitlerinin mobilizasyonunu artırarak katkıda bulunabilmekte ve böylece glikojen depoları korunabilmektedir. Ayrıca kafein kalsiyum taşınmasını kolaylaştırarak, kas kasılmasını da etkileyebilmekte, yorgunluğu azalttığı gibi, yorgunluğa eşlik eden plazma potasyum birikimini de azaltabilmektedir. Ergojenik etkisi egzersiz öncesi 6,5-7 mg/kg tüketimi ile sağlanabilmektedir.

Yüksek yoğunluktaki egzersizler öncesi tüketilen kafeinin bu olumlu etkisi gözlenmemektedir

Kafeinin günlük zararsız tüketim oranı 50-200 mg‟dır. 200-500 mg/gün tüketiminde baş ağrısı, sinirlilik, diüresiz, kalp ritim bozuklukları, taşikardi gibi; 300- 1000mg/gün tüketiminde ise uykusuzluk, titreme, düzensiz kalp atımları, solunumun artması, anxiety gibi yan etkilerle karşılaşılabilmektedir.

Kafeinli spor ürünlerine örnek olarak; spor enerji içecekleri, spor jelleri, spor barları örnek verilebilir

Tüm Reklamları Kapat

Kafeinin sporcular tarafından kullanımının birçok nedeni bulunmaktadır. Bunların en yaygını ve bilinenleri, kafeinin uyarıcı etkisinden kaynaklanan, uyanık kalma, fiziki durgunluğu azaltarak performansı arttırma, dikkat arttırma vb. önemli faktörlerdir. Son yıllarda kafein üzerine yapılan çalışmalarda, bu maddenin santral sinir sisteminin yanı sıra, kalp ve dolaşım sistemi, solunum sistemi ve endokrin sistem üzerine birçok etkileri araştırılmıştır.

GLUTAMİN

Glutamin, kan ve kas hücrelerinde en bol bulunan aminoasit olup, kas dokularındaki aminoasitlerin %60‟ını kapsamaktadır.

Ayrıca nitrojen bakımından en zengin aminoasit olup, kasın protein sentezinde kullandığı nitrojenin %35‟ini içermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Vücut glutamini, kendisi sentez edebildiği gibi vücudun glutamin depolarını aşan derecede glutamin talebi olan durumlarda (yorucu yoğun egzersizler, hastalıklar ve sakatlıklar), glutamin “esansiyel” hale gelebilir. Bunlara ek olarak kas dokusundaki pozitif nitrojen dengesine yardımcı olup, protein sentezini tetikler ayrıca proteinlerin yıkımını engeller ki bu da kas gelişimi için çok önem taşımaktadır

ARJININ

Arginin, kaslarda diğer aminoasitlerin yapımında yardımcı olmakta önem taşımaktadır. Aynı zamanda insülinin mükemmel bir sitümülatörüdürbu sayede karbonhidrat metabolizmasını artırma yeteneğine sahiptir.

Arjininin bir diğer yararlı karakteristik özelliği ise kan akımını hızlandırmasıdır. Bu sayede kan damarları genişler daha fazla kan akışı mümkün olur bu da egzersiz sırası ve sonrasında iyileşme için önem taşır.

Tüm Reklamları Kapat

PROTEİN TOZLARI

Protein suplementleri ile protein içerikli öğünler 90‟lı yılların başında popüler olmuş ve günümüzde hala bu popüleritesinikorumaktadır. Tipik olarak bu ürünler; whey, kazein ve/veya soya içermektedir.

WHEY PROTEİN

Whey protein sütte bulunan 2 protein tipinden biri olup, bir diğeri ise kazein olarak adlandırılmaktadır. Diğer proteinler ise standart peynir yapım işlemi ile birbirlerinden ayrılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Eskiden whey protein, peynir yapım işleminin faydasız yan ürünü olarak kabul edilmekteydi, fakat daha sonradan whey proteinin gerçekten yüksek kalitede protein içerdiği saptandı

Whey proteinin içinde dallı zincirli aminoasit (DZAA) konsantrasyonu %25 civarındadır. Lösin, izolösin, valin adlı önemli dallı zincirli aminoaasitler karaciğerde metabolizeolmadan iskelet kası tarafından direk olarak kullanılabilmektedir. Çünkü bu amino asitler daha hızlı etki eden aminoasitler olup, egzersiz sırasında kaslar için etkili bir enerji kaynağı olurken, kaslarda protein sentezinin yapımı için de egzersiz sonrası hazır bir kaynak görevi üstlenmektedir.

Whey proteinin 3 tipi bulunmaktadır

1.Whey protein hidrozalate: Hidrolizat kendi yapı taşları olan aminoasitlere parçalanan bir protein türüdür. Bitter tadı olan ürünler olup elde edilme yöntemi çok pahalı olduğundan fiyatı yüksektir

Tüm Reklamları Kapat

2.Whey protein izolate: İçeriğindeki tüm laktozun uzaklaştırıldığı whey proteinin saf halidir. Genelde laktoz intoleransı olan bireyler tarafından kullanılmaktadır (20). Elde edilme aşaması iki türlüdür; uzun filtrasyon veya iyon alışveriş kromotografisi.

Son filtrasyon sistemi olan iyon alışveriş kromotografisi ile hidroklorik asit ve sodyum hidroksit kullanılır. Elde edilen protein oranı % 90-93‟tür.

3.Whey protein konsantrate: Konsantre wheyin iki şekilde elde edilme yöntemi vardır; ultrafiltrasyon ve diafiltrasyon. Bunun sonucu olarak %70-80 dolaylarında protein taşırlar. Az miktarda yağ ve karbonhidrat içermek gibi bir dezavantajları vardır. Wheyproteinin en çok bulunan tipi olup pahalı değildir. Birçok ürün içerisine eklenebilir. Geçmişte yüksek laktoz konsantrasyonundan dolayı üründe memnuniyetsizlikler olmaktaydı, fakat şimdi yeni formüllerinde nerdeyse %1 den az laktoz bulunmaktadır

Konsantre whey protein`in kullanıcıya hazır hale gelirken geçtiği işlemler Şematik olarak:,

Tüm Reklamları Kapat

1. AŞAMA Pastörizasyon

2. Sütte pelteleşme, katılaşma, jelleşme

3. Sütün kesilmesi ve lor formuna girmesi

4. Lor`da daralma ve whey i dışarı atma (Düşük ısı işlemine tabi tutularak)

Tüm Reklamları Kapat

5. Whey ve lor`un ayrılması

6- Tatlı whey safhası (organik).

2.AŞAMA

Saf, sıvı organik whey`den

Tüm Reklamları Kapat

1-Aşırı laktoz ve minerallerin çıkarılması

2- Ultra Filtreleme ile işleme

3- %34-80 proteinin elde edilmesi

4- Nem ve ıslaklığın buharlaştırılması (Minimal işleme tabi tutmak)

Tüm Reklamları Kapat

5- Minimal kuruluk 6-Kuru toz haline getirmek

KAZEİN

Peynir üretiminden distile edilen diğer bir protein de kazeindir. whey proteinden skorlamada anlamlı derecede farklı olmasına rağmen yine de vücut geliştiren sporcular tarafından glutaminkaynağı olarak kullanılmaktadır.

Ancak kazeinin 2 tane dezavantajı bulunmaktadır; bunlardan birincisi whey proteine kıyasla içeriğindeki DZAA konsantrasyonunu daha az olması, ikinci olarak da laktoz intoleransı olan kişilerde gastrointestinalsistem problemlerine yol açabilmesidir

Tüm Reklamları Kapat

SOYA PROTEİNİ

Marketlerde yer alan ilk protein soya proteinidir. Gerçekte 1904 yılında George Washington Carver tarafından keşfedilmiştir.

Soya proteinin DZAA içeriği zengindir, ancak esansiyel bir amino asit olan metiyoninmiktarı çok azdır. Bu yüzden genellikle wheyve kazeine göre düşük kalitede değerlendirilmektedir.

Piyasada bulunma şekli iki türlüdür;

Tüm Reklamları Kapat

Soya konsantresi: Genelde % 70 dolaylarında protein içerir.

Karbonhidrat ve yağ oranı yüksektir.

Soya izolatı: Soya konsantresinin yağ ve karbonhidrattan arındırılmış halidir. Protein oranı %90‟ı bulmaktadır

YUMURTA PROTEİNİ

Tüm Reklamları Kapat

Whey proteinden önce yumurta tozu proteinleri müthiş ilgi görmekteydi. Whey protein 1990‟ların başında piyasaya çıkınca yumurta proteini popülaritesini yitirdi. Ancak halen piyasada bulunduğunda alınabilecek en iyi ve ekonomik protein tozlarındandır. Ülkemizde 90‟lı yıllarda birkaç marka halinde bulunabilse de son dönemde sadece yumurta proteini bulmak hayli zorlaştı. Bugün piyasadaki protein tozlarında yumurta proteini 3‟lü veya 6‟lı kombinasyonlarda bulunabilmektedir. Bu kombineler genelde whey, yumurta ve kazein üçlüsünün karışımından meydana gelmektedir

Yumurta beyazı proteini yüksek miktarda sülfür taşıyan aminoasitleri bünyesinde bulundurmaktadır. Etkinlik endeksini arttıran en önemli faktör de budur. Diğer yandan sporcuların bilmesi gereken önemli bir detay da; yumurta beyazının son yıllarda piyasada pastörize olarak satışa sunulmasının yanı sıra, pişirilmeden tüketilen yumurta beyazında aktif halde bulunan avidin proteinin, vücudun biotin emilimini azalmasına neden olduğudur.

KEÇİ SÜTÜ PROTEİNİ

Ülkemizde henüz bulunmamasına rağmen Amerika‟da süt proteinine alternatif olarak geliştirilen çok yeni bir üründür.

Tüm Reklamları Kapat

Laktoza karşı alerjisi olan kişilerin tercih edebileceği en iyi protein türüdür.

AMİNO ASİTLER

Amino asitler proteinlerin yapı taşlarıdır. Kuvvet antrenmanı yapan sporcular arasında anabolik etkiyi uyarma, ağırlık kaybı ve kas yoğunluğunu artırma amacıyla amino asitlerin kullanımı yaygındır

Amino asitler temel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlar vücudun üretemediği esansiyel amino asitler (EAA) ve vücudun ürettiği nonesansiyel aminoasitlerdir (NEAA). Esansiyel aminoasitler dışarıdan besin takviyesi olarak alınabilmekte olup çok değerlidirler. Esansiyelaminoasitler sırasıyla; valin, lösin, isolösin, lizin, metiyonin, fenilalanin, triptofan ve treonindir

Tüm Reklamları Kapat

DALLI ZİNCİRLİ AMİNOASİTLER

Amino asitler; dokuların yenilenmesi, büyüme ve kas yapımı için metabolizmanın kullandığı en önemli maddelerdendir. Sekiz tane temel esansiyel amino asit bulunmakta , bu amino asitler vücutta sentezlenememekte ve bu yüzden dışardan besinlerle veya ek olarak alınmaları gerekmektedir. Bu 8 temel amino asitten lösin(leucine), izolösin (isoleucine) ve valin (valine) özel bir amino asit grubu oluşturmakta ve dallızincirli amino asitler (DZAA/BCAABranched Chained Amino Acids) olarak adlandırılmaktadırlar. DZAA‟ler hızlı ve yoğun egzersiz sırasında kullanılan ve önem teşkil eden glutamin ile alaninin ön maddesi olarak çalışmaktadır. Egzersiz sırasında da izolösin ve valin direk enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Egzersiz sırasında kullanılan DZAA‟ler yalnızca enerji sağlamasının yanı sıra kas protein yıkımını önlemesi ve egzersiz sonrası toparlanmayı hızlandırması düşüncesi ile vücut geliştirme sporcuları ve koşucular tarafından kullanılmaktadır

Konjuge Linoleik Asit (CLA)

Konjuge linoleik asit (CLA), 18 karbonlu çoklu doymamış linoleik asidin iki çift bağının metilen bağıyla bağlanmasıyla oluşan izomerleridir. Başlıca kaynakları kırmızı et, süt ve süt ürünleridir. Beslenme koşullarına bağlı olarak etlerdeki miktarı, etin gramı başına 1,2 ile 12,5 mg arasında değişmektedir. Sütteki miktarı ise süt yağı başına 20 mg civarındadır.

Tüm Reklamları Kapat

Beta-Hidroksi-Metilbütirat(HMB)

Beta-Hidroksi-Metilbütirat, besin suplementleri pazarına en son katılan maddelerden biri olup çeşitli besinlerde doğal olarak bulunan ve vücutta proteinlerden üretilen bir bileşimdir.

HMB elzem amino asit olan lösinin bir metabolitidir. 1980'lerin başlarında yapılan araştırmaların HMB'nin protein metabolizmasını düzenleyen lösin metabolizmasında biyoaktifbir eleman olduğunu iddia etmişlerdir. Bu metabolizmanın işleyişi tam olarak bilinmemekte buna rağmen HMB tanıtım ve pazarlamasını yapanlar, HMB'nin protein yıkımından sorumlu enzimleri düzenlediğini bu sayede protein katabolizmasını azalttığını ve tam bir anabolik etki sağladığını öne sürmüşlerdir.

Sporcu içecekleri

Tüm Reklamları Kapat

Spor içecekleri; sporcunun kaybettiği sıvı ve elektrolitlerle birlikte karbonhidrat da sağlayan, antrenman öncesi ve sonrası ile yarışma dönemlerinde en ideal sıvı tüketim yöntemidir.

Üç çeşit spor içeceği vardır;

Hipotonik içecekler: %4‟den daha az oranda karbonhidrat ile sıvı ve elektrolit içerirler. Karbonhidrata gerek duymayan sadece sıvı gereksinimi olan jokerler ve jimnastikçiler gibi sporculara uygundur.

İzotonik içecekler: %6-8 oranında karbonhidrat ile sıvı ve elektrolit içerirler. Bu tip spor içecekleri birçok sporcu için iyi bir seçimdir. Özellikle orta ve uzun mesafe koşu ve takım sporlarında çok uygundurlar.

Tüm Reklamları Kapat

Hipertonik içecekler: %8‟den daha fazla oranda karbonhidrat içerirler. Egzersiz sonrası kas glikojen sentezini artırmak için ultra dayanıklılık egzersizlerinden sonra kullanılmalıdır.

Spor içeceklerinin sağladığı avantajları özetlemek gerekirse,

1.Karbonhidrattan zengin (%6-8) olup, sodyum (10-20 mmol/L) ve potasyum (3-5 mmol/L) içermektedir.

2.Tadının beğenilmesi nedeniyle, suya göre sıvı tüketimine daha fazla katkıda bulunmakta ve sıvı alımı terle kaybedilen miktara çok yaklaşmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

3.Mideden hızla boşalmakta, ince barsaklardan hızla emilmektedir

4.Sıvı ve karbonhidrat kaybını karşılayarak, performansı yaklaşık %12 oranında artırmaktadır.

5.Egzersiz sonrası karbonhidrat desteği sağlayarak, karbonhidrat rejenerasyonu sağlamakta, immün sistem baskılanmasını azaltmaktadır.

6.Sodyum desteği ise, susama isteğinin sürdürülmesini ve idrar kaybını önleyerek, tüketilen sıvının vücutta alıkonulmasını artırmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

7.Bu yararları sağlamadığı durumlarda bile, performansı olumsuz yönde etkilememektedir

Sporcu Barları ve jelleri

Sporcu içecekleri, jelleri ve barları çoğunlukla ergojenikyardımcı olarak birçok sporcu ve aktif kişiler tarafından kullanılmaktadır. Burada sporcular için önemli olan bu ürünlerin etiket bilgilerini okuyabilme, ürün içeriğini anlama ve egzersiz öncesi, sırası ve sonrasında alımı konusunda bilgiye sahip olmalarıdır.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 03:29:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16772

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Böcekler
Ara Geçiş Türleri
Deniz
Epigenetik
Einstein
Kuşlar
Nüfus
Dalga Boyu
Entomoloji
Viral
Kurt
Mavi
Jeoloji
Zaman
Bilgisayar
Tedavi
Yaşamın Başlangıcı
Bilgi
Transkripsiyon
Bağışıklık
Malzeme
Ecza
Nöroloji
Fare
Bilinç
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close