Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sezarın Favori Ordusu Lejyon X Equestris

4 dakika
6
Sezarın Favori Ordusu Lejyon X Equestris
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Roma Lejyonları, antik dünyanın en etkili ve disiplinli savaş gücüydü. Ancak aralarında bir tanesi, komutanı Jül Sezar ile kurduğu bağ ve savaş meydanlarındaki yenilmezliğiyle tarihe damgasını vurdu: Legio X Equestris (10. Lejyon). Bu lejyon, Sezar'ın Galya'yı fethetmesinden iç savaşa kadar her büyük zaferinin ardındaki ana kuvvetti. Onlar sadece asker değil, Sezar'ın "Favorileri" idi.

Kuruluş, Ad ve Sembol: Boğanın Gücü

MÖ 61'de Baetica veya Hispania Ulterior eyaletinin valisi olarak göreve başlayan Gaius Julius Caesar, günümüz Portekiz'ine denk gelen batı ve kuzeybatı bölgelerini fethetmeye odaklandı. MÖ 65'te Gnaeus Pompeius Magnus tarafından komuta edilen 8. ve 9. Lejyonların yeterli olmadığını gören, Sezar yaklaşan seferi için üçüncü bir lejyona ihtiyaç duyduğunu fark etti. Bu nedenle, mart ayında 10. lejyonu hızla askere aldı ve amblemi olarak boğayı benimsedi. Bu amblem, Lejyon V Alaudae (Tarlakuşu), Lejyon XI, Lejyon XII Victrix ve Lejyon XIII Gemina gibi diğer lejyonlar arasında popülerlik kazandı. Equestris adı, Sezarın, Germen kralı Ariovistus ile yaptığı görüşmeler sırasında Germenler tarafından tuzağa düşürülme korkusu sonucu, kendine en çok güvendiği birlik olan 10. Lejyon askerlerini süvari (atlı) olarak kullanmaya karar vermesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bölgesel Galya süvarilerinin atlarını alarak, lejyonerleri atlara bindirmiş ve kendisini korumakla görevlendirmişti. Ancak bu lejyon asıl ününü, MÖ 58'de başlayan Galya Savaşları'nda kazandı. 10. Lejyon'un sembolü Boğa idi. (Boğa, aynı zamanda Sezar'ın da diğer bazı lejyonlarında popüler bir semboldü ve tanrıça Venüs'le, yani Sezar'ın soyunu dayandırdığı atasıyla bağlantılıydı.) MÖ 61 yazındaki sefer, 10. Lejyon'un Jül Sezar'a gösterdiği cesaret ve sadakati kanıtlamış oldu.

Savaş Meydanındaki Görkem

10. Lejyon, Sezar'ın en zorlu savaşlarında her zaman sağ kanatta, yani en onurlu ve kritik pozisyonda yer aldı:

Tüm Reklamları Kapat

Galya Seferleri MÖ 50–58): Galya seferinin başlangıcında Sezar, 10. lejyonu İspanya'dan (7., 8. ve 9. lejyonlarla birlikte) getirmiştir. Hemen ardından, MÖ 58 yazında lejyon iki büyük savaşta, Arar ve Bibracte Savaşları'nda yer almıştır. Sezar'ın Helvet kabilelerini yenmesinde merkezi bir rol oynamış ve günümüz İsviçre'sinden Batı Fransa'ya göç etmelerini engellemişlerdir. Alesia Kuşatması’nda ise 10. Lejyon, hem kuşatma tahkimatlarının inşasında hem de Galya birliklerinin kuşatmayı yarmaya çalıştığı çarpışmalarda ön saflarda savaşmış, Sezar’ın bizzat komuta ettiği karşı taarruzda bu lejyon belirleyici olmuştur.

Nervii Savaşı (MÖ 57): Bu savaşta 10. Lejyon, 9. Lejyon ile birlikte Atrebatlıları yendi, nehrin diğer yakasındaki Belçikalılara karşı harekete geçti ve düşman kampını ele geçirdi. Bu konumdan, 10. Lejyon, 12. ve 7. Lejyon için durumun ne kadar umutsuz olduğunu fark edip hızla yokuş aşağı hücum etti, nehri geçti ve Nervilere arkadan saldırarak onları hayatta kalma umudu kalmayacak şekilde tuzağa düşürdü ve diğer lejyonları kurtardı. 10. Lejyon, Sezar'ın ordusunun neredeyse yok olduğu bir anda, müttefiklerini kurtararak savaşın gidişatını değiştiren kahramanlıklar sergilemiş oldu.

Britanya İstilaları: Sezar'ın Britanya'ya yaptığı her iki seferde de (MÖ 55 ve 54) öncü birlik olarak görev aldılar. Bu savaş sırasında Sezar’ın şöyle söylediği rivayet edilir:

Ve adamlarımız kıyıya ilerleyip ilerlememekte, özellikle de denizin derinliği yüzünden tereddüt ederken, onuncu lejyonun kartalını taşıyan asker, savaşın lejyonun zaferi ile sonuçlanması için tanrılara yalvardıktan sonra, "Atlayın, kardeşlerim, kartalımızı düşmana teslim edinceye kadar ben, kendi payıma düşeni yapıp, devlete ve generalime olan görevimi yerine getireceğim." diye haykırdı. Bunu yüksek sesle söyledikten sonra gemiden atladı ve kartalı düşmana doğru taşımaya başladı.

İç Savaş(MÖ 45-48): Sezar ve Pompey arasındaki iç savaşta da Sezar'a tam sadakat gösterdiler; Farsalos ve Munda gibi belirleyici savaşlarda çarpıştılar, Dyrrhachium Muharebesi'nde lejyon, geri çekilme emri aldığında bir aksilikle karşılaştı ve Sezar, Gnaeus Pompeius Magnus liderliğindeki takviye kuvvetler tarafından kuşatılacağından korktu ve geri çekilmelerini emretti bu da saflarında karışıklığa yol açtı. Sezar'ın ordusunun geri kalanı, 10. Lejyonun ilk kez geri çekildiğini görünce dağılıp kamplarına kaçtı. Ordunun bozguna uğradığını gören 10. Lejyon de kaçtı. Yenilginin ardından, 10. Lejyonun subayları korkaklıklarından dolayı yok edilmeyi talep ettiler, ancak Sezar isteksiz davrandı ve 10. Lejyonun sancaktarlarını görevden aldı.

Tüm Reklamları Kapat

Lejyon, itibarlarını geri kazanmak için yalnızca bir savaş daha vermek zorundaydı; ardından Roma'ya dönüp maaşlarını alamadıkları için isyan ettiler.

Lejyonun Sonu: Emektar ve İsyankâr

Lejyon, iç savaşın sonunda MÖ 45 yılında Sezar tarafından terhis edildi. Gaziler İtalya'da ve İspanya'da toprak sahibi yapıldı. Ancak, Sezar'ın suikastını izleyen iç savaş sırasında lejyon yeniden kuruldu, Lepidus ve daha sonra Marcus Antonius komutasında görev aldı. Aktium Muharebesi'ne kadar çeşitli seferlerde savaştılar ve ardından Octavianus'un yanında yer aldılar. Lejyon Augustus döneminde isyan ettiğinde dağıtıldı, Equestris unvanı elinden alındı ve diğer lejyonlardan askerlerle doldurularak Gemina adı verildi ve 5. yüzyıla kadar varlığını sürdürdü.

Zamanında yenilmezlik şanı ve şöhreti içinde boğulan bu lejyon, unvanları ellerinden alınacak ve hıyanet ile suçlanacak bir duruma düşen de bir lejyondu.

Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/02/2026 18:34:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/21576

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close