Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Permakültür Üzerine

Permakültür ve Felsefe

Permakültür Üzerine Zaytuna Farm
Zaytuna Farm is the home of the permaculture research institute
3 dakika
60
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

[1], [2], [3]PERMAKÜLTÜR ÜZERİNE

Kendisini “varolan” tüm canlılardan üstün gören insan ırkının, yanlış bilinen geleneksel yöntemler sebebiyle de tabiatla savaşını kazanması halinde, kaybedeceği bilinci ile. Permakültür, tabiat ve getirdikleri ile kendini denk sayan, uyum içinde hak eden nesillerin; sürdürülebilir yaşam kalitesini düzenleyen, tasarlayan, artanı vakfeden, doğadan ilham alan bilim dalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bence, bir hayatı yaşayıp dururken, başka bir şekilde daha sürdürülebilir bir şekilde yaşayabileceğini bilmek oldukça sıra dışı bir deneyimdir. Permakültür, bu alternatif yolun; çok daha anlamlı olduğunu anlamanızı sağlar. Bu anlam, bu alternatif yola kendinizi adamanızı gerektirir ve çizginin ötesine geçersiniz. Çizginin gerisindeyken ve bu bilinçteyken bir şekilde yaşıyorsunuzdur ama tamamen farklı bir şekilde yaşamak istiyorsunuzdur. Hatta, “sadece korkmaktan ve kendimi daha anlamlı bir hayata adayamamaktan bıktım” demekten kendinizi alıkoyamazsınız. Sadece sinirli ve sıkıcı olursunuz. Bu hoş olmayan deneyim, sanki her gün ölmek gibi korkutucu bir şeydir ve her gün böylesi psikolojik ölümler yaşamak sürdürülebilir değildir.

Bu şartlarda;

Çizgiyi aşıp daha anlamlı, en azından değişimi yaratma girişiminde bir yolda ilerlemeyi tercih ederim. İlk adım çok ürkütücü olabilir ama o ilk adımı bir kez attıktan sonra, sonraki adımların; aslında çok daha kolay olduğunu, giderek daha kolaylaştırdığını ve daha hızlandığını anlarsın. Adımlar, daha uzun adımlara, bir tempolu koşuya ve sonucunda aksiyona dönüşür. Aksiyon ise bizim; değişimimize engel olan, bir nevi düşman olarak gördüğümüz şeylere doğru hareket etmemizi, sorumluluk almamızı sağlar. Sorumluluk1 ise korkuyu2 yok eder. İlerler ve “işe yaramaya”3 başlarsın, korku kendini tamamen geri çeker ve bir daha asla korkmazsın.

Elbette hepimiz bir gün ölümle yüzleşeceğiz ama her gün ölmek zorunda değiliz. Hatta zamanı genişletmek mümkündür. Harekete geçtiğinde ilerlemeye, hayatın anlam kazanmaya başlar ve çok daha değerli bir şey gerçekleşir: Zaman, an içinde genişlemeye başlar. Bu çok değerlidir. Sorumlulukla harekete geçtiğin an, yani hayatın anlam kazanmasıyla, anın içindeki zaman giderek daha çok genişler. Hayatın bir anlamı yoksa ve bu hayattan keyif almıyorsan anın içinde can sıkıntısından da zaman çok çok yavaş geçer. Geriye dönüp baktığında ise tam tersine zaman çok hızlı geçmiştir. Bu da sürdürülebilir değildir. Diğer yandan, çizgiyi aşıp ileriye doğru adım atıp, verimli şekilde çalışmaya, anlamlı bir yönde ilerlemeye başladığında; hayatının içindeki zamanı genişletmiş olursun. Ve bu paha biçilemez “büyüklüğü” satın alamazsın. Yaşamında bunu yaratan şey ise sorumluluk alarak, hareketegeçerek, anlamlı ve sürdürülebilir şeylerle uğraşmaya başlamış olmandır.

Tüm Reklamları Kapat

Ya, bardağın dolu veya boş tarafı değilse yaşam dinamiği, “mesele” bardak olmak istemekse, hatta sürahi olmak arzusuysa?

Parçası olduğun varoluşu net bir şekilde görebilme, evrenin bir merkezi4 olduğu duygusu ve etrafındaki enerji akışlarını kavrama sayesinde, dünyayı çok daha anlamlı bir şekilde görmeye başlarsan bu; korkuları kontrol altına almanın yanı sıra, kendini çok ama çok güvende hissettirir. Bunu etik değerler ile etrafınla paylaştığında ve onlarda seninle paylaştığında çok daha dengede, güvende hissedersin.

Permakültür, ilerlememizi, varoluşu ve varolmuş olana takdir duygumuzu keşfetmemizi sağlar. Bu takdiri, hangi inanç sistemi, öğreti veya yolla yaşamaya seçerseniz seçin sonunda etrafınızda olup bitenleri açık bir şekilde görme gücüne erişirsiniz. Bu güç ise, size bulunduğunuz yerden gitmek istediğiniz yere götürecek çok keyifli bir yolculuk sunar. Bu yolculukta kendini onurlu, ahlaklı, alçakgönüllü ve haysiyetli hissedersin. Artık, Spinoza’nın Conatus5 kavramıyla da birebir örtüşen kendi “meselene” vakıfsındır.

1-Sorumluluk: Yaşam ve evrenle birlikteliğin doğasının gerekliliği. İşle kurulan varoluşsal ilişki. Sorumlu olmak ise aksiyonun bir sonucu. Başarıldığında; Conatus’un -dip not 5- artması, anlamlı ve sürdürülebilir şekilde etkin olarak eylemenin getirdiği güçlü duruş.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

2-Korku: “İşe” yaramamanın ve bunun bilincinde olup ama bunu değiştirememenin sürüklediği sorumsuz, nihilistik -hiççilik ya da yokçuluk- durumun yarattığı belirsiz, öngörülemeyen boşluk hissi.

3-İşe Yaramak: Sorumluluğun bilincine varıp ona uygun davranmak. Anlamlı ve sürdürülebilir şekilde; etkin olarak eyleyebilmek, doğru aksiyon alabilmek.

4-Merkez : Bir enerji topluluğunun (evren de dahil) dengede olması için denge alınan bir noktanın -merkezin- olması gerekir.

5-Conatus: Spinoza'ya göre insanın doğasının fiili özünü oluşturan kavram conatustur. Conatus bütün evrenin ama etkinlik olarak insanın varolma gücünün bir kıvılcımını üretendir. İnsanın belirsiz zamanda değil de şu-anda yaşamasının temelini hazırlayan şeydir.

Okundu Olarak İşaretle
5
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Baruch Spinoza. (2014). Ethica ( Baruch Spinoza ). ISBN: 9786051069685. Yayınevi: ALFA Yayınları.
  • ^ Bill Mollison. (2002). Permaculture: A Desinger’s Manuel. ISBN: 978-0908228010. Yayınevi: Tagari.
  • ^ Geoff Lawton (Çev. Dr. Murat Onuk, 2020). Permaculture And Time. (28 Şubat 2010). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2024 19:12:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17412

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sağlık Personeli
Büyük Patlama
Göç
Erkek
Hastalık Kataloğu
Süt
Bilgi Felsefesi
Işık Hızı
Kurt
Molekül
Deprem
Uterus
Entomoloji
Öne Çıkan
Nasa
Fosil
Kan
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Hayvan Davranışları
Küresel Isınma
Karbonhidrat
Sıcaklık
Türlerin Kökeni
Tıp
Bakteriler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close