Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Nedensellik Felsefesi Diyalektiği

Çözümsüzlüğün Çözümü

Nedensellik Felsefesi Diyalektiği
3 dakika
26
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı

NEDESELLİK FELSEFESİNDE TIKANMIŞLARA ÇÖZÜMLER

Yüzyılın hastalığı anlatamama mı?

Yoksa Anlaşılamama mı?

Tüm Reklamları Kapat

Anlatmak mı?

Anlaşılmak mı?

Suçlu anlatan mı dinleyen mi?

Aşk ışığında nedensellik felsefesince çözümlemeler: Nasılda kaptırmıştım kendimi. Hâlbuki ben burnu biraz havada olan biri idim kendimce. Ama kabul etmeliyim ki bir günde aldığım derslerin mükemmeliği beni kendimden geçirmemişti. Çünkü bizim felsefemizde kendinden gitme yoktur. Kendine gelme vardır. Ola ki bizden dökülen bir şiirin, bir rubaisinde;

Tüm Reklamları Kapat

Şarap ha şişede durmuş ha mide de

Onu DELİRTEN Sensin

Hakikat ha sözde durmuş ha Özün de

Onu DİRİLTEN Sensin

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

-Ê-

Bakış açımızdan bakıldığında her şeyin merkezinde insanın kendisi olmalıdır. Tabi ki bu durum, kişinin kendi şahsı ve kendi iklimi için geçerli olacak bir durumdur. Bir başkasında olan iklimde onun kendi iklimi için geçerlidir. Onun için her kişinin iklimi şahsidir ve kendini bağlar. Ne zaman ki kendi iklimimiz başkasına bağlandı ya da başkasını etkilemeye başladıysa eyvah eyvah! Ya sen kendinden geçersin ya da başkasını kendinden geçirmeye çalışırsın. Ama bu rubaimizde dediğimiz gibi, şarabın şişede durması ile midede durması arasında fark yoktur. Ama şişeye bir etki etmeyen şarabın bizim midemizde delirmesinin sebebi şarabın iklimimize olan etkileşimi ve etkisidir. Buna şarap kendi realitesi ile midenin kendi relitelerinin buluşmasından ortaya çıkan sarhoşluğa iki benzemezin bir arada birlikte oluşturduğu iklim ve bu iklimin sonucu diyoruz.

Örneğin ateş ve pamuk nedensellik bakış açısında, sorulan soruda ‘pamuk mu ateşte yanar yoksa ateş mi pamuğu yakar’. Nedenselinde felsefede bir çözümsüzlük varsa bu bakış açısındaki yanlışlıktan kaynaklanır. Olay iki farklı etkileyen ve tetikleyen boyutunda olduğu için bir araya gelmesinde orataya çıkan sonuç şarap-mide olayında sarhoşluk, ateş-pamuk olayında yangın çıkar. Biz de deriz ki buna yansıma boyutuyla bakamazsınız. Binlerce yıldır felsefecilerin tıkandığı nokta da budur. Tamamen bakış açısı yanlışlığıdır. Olaylara, yansıma boyutundan bakarsanız bu işi çözümsüz kılarsınız. Çünkü ateşin realitesinde yakma vardır ve yakıcı bir maddedir. Pamuğun da aynı şekilde, pamuk realitesinden baktığında yanma vardır ve yanıcı özelliktedir. İki uyuşmazın özelliklerine rağmen onları bir araya getirip kim faildir dersen bizde -Sen- deriz. Yakıcı ve yakıcıyı bir araya getiren sen isen fail de sensin. Ateş ve pamuğun özelliklerinin gerçekliğine rağmen onları bir araya getiren sen, bu olayın fail realitesidir. Ama yansıma boyutuyla bakanlar, çözümü ateşin yakması yâda pamuğun ateşte alev alması suçu ile anlamsız ve çözümsüz taraftan bakmaktadır. Olay ne senden ne ateşten ne de pamuktan kaynaklanır. Ortada bir relite ve delil vardır. Yanma ile yakmada ortaya çıkan sonuç bir nedensellik değil iki realitenin gerçekliğe vardığı sonuçtur.

Şarapta şişede masum dururken, mide de bedeni sarhoş etmesinin nedeni, sadece şaraptan değildir. Midemizin ya da hücrelerimizin şarap ile etkileşiminden ortaya çıkan sarhoşluk, hücrelerimizin şarap realitesindeki özünün içeriğinden ve ikliminden kaynaklı bir etkileşimidir. Hücrelerimiz ve şarabın karşılıklı varlıksal realitelerini ayrı tutamazsınız ve yansıma boyutuyla bakamazsınız. Yani iki realitelerin özelliklerinin buluşmasından sarhoşluk çıkıyorsa bunun sebebi ne şaraptır ne de hücrelerimizdir. Sebep ve sonuç hem şaraptır hem hücrelerimizdir. Aynı ateş ve pamuğu bir araya getirirken ortaya çıkan sonucun nerden kaynaklandığına nedensellik felsefesinde realiteler buluşması yerine, yansıma boyutundan baktığında buna vesile olanın kim olduğunu bulmak imkânsızdır. Bizden evvelinde bu soru hep çözümsüz kalmıştı. Ama buna aşk iklimi ve akıl çözümlememizle bir sonuç bulduk. Onun için, eğer pamuk yanıcı ateş yakıcı ise ikisini bir araya getirerek ortaya çıkacak sonuca bir dedikodu eklemek gerekmiyor. Her birinin realitelerinden kaynaklı ortaya çıkan sonucun yansıması ve nedeninin failini gerçekliklerinden bağımsız bir bakış açısıyla bulmak, çölde su aramak gibidir. Yansıma dediğimiz bu suçlu bulma sorunsalı felsefe ve onun gibi düşünce akımlarını tıkatmıştır. Bu tıkanıklığa FenafiLeyLA felsefemizden doğan zıtlık diyalektiği bakış açımızla çözüm ürettik.

Saygı ve Sevgilerimle..

Ömer HATTAPOĞLU

Tüm Reklamları Kapat

@fenafileyla

Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/05/2024 23:46:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17407

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sağlık Personeli
Büyük Patlama
Göç
Erkek
Hastalık Kataloğu
Süt
Bilgi Felsefesi
Işık Hızı
Kurt
Molekül
Deprem
Uterus
Entomoloji
Öne Çıkan
Nasa
Fosil
Kan
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Hayvan Davranışları
Küresel Isınma
Karbonhidrat
Sıcaklık
Türlerin Kökeni
Tıp
Bakteriler
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close