Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

GEORGE ORWELL VE 1984

Can çekişen bir düzenin (kapitalizmin) ömrü nasıl uzatılır!

GEORGE ORWELL VE  1984
4 dakika
73
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Can çekişiyor çünkü bir zamanlar ilerici olarak tarih sahnesine çıktığı rolünü tarihsel olarak tamamlamıştır. İç çelişkileri o denli büyümüştür ki; kendi yaratısı olan işçi sınıfına ikisinden birinin yokluğu dışında bir seçenek bırakmamıştır.

Bunun adı sömürüdür. Varlık koşulu sömürüye bağlıdır ve fakat onu artı değer ile var eden emek –emekçi olmadan bunu sürdürmesi mümkün değildir. Bunun için de sömürüden vazgeçmesi gerekir. Bu da doğasına uygun değildir. İşte temel açmaz budur.

Bu açmaz bugün emperyalist aşamada o denli boğucu bir hal almıştır ki, soluk borusu olarak iki tane dünya (emperyalist paylaşım ) savaşına vesile olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Hele ki sanayi devrimini müteakip bilginin dolaşımının sınırları aşması ve bilinçlenen işçi sınıfının , iddia edilenin aksine ( iddia: İşçi sınıfı zihinsel yetilerden yoksundur, o ancak el becerileri ile var olabilir ve hizmete amadedir, yönetemez) zihinsel yetilerin de en alasına sahip olduğunu somut olarak Sovyetler deneyiminde ve sosyalist bir içerikle kanıtlayınca; emperyalist burjuva sınıfının etekleri tutuşur ve buna mutlaka dur denecek süreçlerin acilen devreye sokulmasını zaruri görür.

Önce aklı egemenlik altına almak için bilginin ana rahmi olan felsefe ile işe başlanır. Bu süreçte üç ismi öne çıkarır. Üçü de Amerikalıdır bunlar: Polonya asıllı Amerikalı Zbigniev Kazimierz Brezinski, Samuel Philips Huntington ve Francis Fukuyama’dır. Ortak noktaları Harvord Üniversitesi’dir.

Vizyonları liberal demokrasi kisvesi altında misyonları farklı, daha eşit ve adil bir dünya arayışının gerekli olmadığının, aranacak ne varsa kapitalist düzende bulunabileceğinin ısmarlama felsefi temellerini yaratmak.

Huntington’un “Medeniyetler Çatışması” , Fukuyama’nın “Tarihin Sonu” , Brezinski’nin “ Büyük Çöküş” kitapları bunun için temel çıkış noktaları oldu. Her üçünde de Sovyet sosyalist deneyimine atıf üzerinden insanlığın çok hatalı bir yoldan “şükür ki” geri döndüğü vurgusu temeldir.

Tüm Reklamları Kapat

Devamında ve alternatif olarak Liberal demokrasinin tek çıkış yolu olduğu, tarihin sonunun geldiği ve dolayısı ile sınıfların esasında mevcut olamadığı, sınıf savaşımının temelinin ve gerekçesinin olmadığı ve hatta bundan sonra olacak olan olası üçüncü dünya savaşının sadece kültürel alanda olacağı iddiası başattır.

Gerekçesi ise basittir: Kapitalist sistem açmazdadır ve kendine ancak kendi yarattığı yıkım ile, iç savaşlarla, bölgesel savaş ve ayaklanmalarla soluk boruları açabilir. Ancak bu uzun soluklu bir çıkış değildir, çok masraflıdır ve eninde sonunda tekrar krizlere gebedir.

Hazır insanlığın ağırlıklı bir bölümü de artık bunu yutmuyor, o halde onlara manipülatif öyle bir felsefi alt yapı ile öyle siyasi argümanlar sunalım ki; onlar da gerçekte bir arayış varmış gibi bir yanılsamanın içine girsin.

İnsanların ağırlıklı çoğunluğu ne istiyor: Adalet, yeni bir düzen ve öyle olmalı ki tüm sınırları kaldırsın ve insanlığı tek bir amaç etrafında birleştirsin. Emek en yüce değer olsun ve özgürlük tartışılamayacak denli mahrem bir alan olsun. Hatta yöneten yönetilen de ve dolayısı ile devlet tahakkümü de olması.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Esasında bu sosyalizmin düşüdür ve Sovyet deneyiminde kesintiye uğramıştır. Ötesi ise komünizm düşüdür. Sınıfsız, sömürüsüz ve devletsiz bir dünya özlemi…

İnsanlar eninde sonunda bilgi çağında eşyaya adını koyacak ve buna yönelecek endişesi bu üç Amerikalı için önlerinde duran ve acilen çözülmesi gereken bir sorun olarak tanımlanmıştır.

Öyle bir şey yapmalı ki dilde kalsın fakat insanların gelecek dünya düşlerine de vurgu yapsın ve onları sistem içinde tutsun. İşte KÜRESELLEŞME kavramı ve bunu müteakip “YENİ DÜNYA DÜZENİ” tezi bir kurtarıcı olarak her kanal ve sermaye desteği ile ve özellikle ülkelerin eğitim sistemleri hedef alınarak, medya ve kimi bilim çevreleri kullanılarak halkların zihinlerine pompalanmıştır.

Halkların gelecek arayışı “YENİ” , sınırsız dünya özlemi “KÜRESELLEŞME” , devlet tahakkümünün üstünün örtülüşü “DÜNYA” ve adalet arayışı “DÜZEN” kavramları ile tersyüz edilmiştir. Halen de devam etmektedir.

Buraya kadar tamam da George Orwell ve 1984 romanı ile alakası ne.

George Orwell hem Hayvan Çiftliği hem de 1984 romanı ile buna edebiyat cephesinden dahil olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

O da muazzam bir kalem ustası olmasına rağmen ( Ki bu yeteneğini , sosyalist öğretiye yakın durduğu zamanlarda en üst seviyeye çıkardığı ifade edilir) bu konuda dürüst davranmamış ve gerçekleri tersyüz etme yarışında ustalarını geride bırakmıştır.

Tıpkı onlar gibi ( Brezinski, Fukuyama, Huntington) , halkın yeniyi arayışına vesile olan ceberrut bir düzenin , kapitalizmin reddi görüntüsü altında , kapıdan kovulmuş görüntüsü verilen kapitalizmi arka pencereden içeri alma uğraşı içine girmiştir.

Öyle ki hepsinin etrafında birleştikleri bu “yeni dünya düzeni” ve “Küreselleşme” tezlerinin, onları bu işe koşan kapitalizmin kaçınılmaz krizleri ile yine kapitalizm eli ile altının boşalması, hepsinde yankı bulmuştur ve bu aşamada aynı zamanda onları, gelecek ile ilgili kurgularda yılgınlığı, umutsuzluğu, akla ve bilime ziyan bir şekilde durağanlığı, değişmezliği ve bu nedenlerle kadere boyun eğişi, kabullenmeyi öğütler konumuna sokmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Artık “TARİHİN SONU” tezine, her şey boşuna, uğraşmayın” diyen yeni bir ek yapma zorunluluğu doğmuştu. Kısa sürede de “HİÇLİK FELSEFESİ ” ile bu boşluk doldurulmuştur.

Bunu çok açık bir şekilde Orwell’in gerek Hayvan çiftliği gerekse 1984 romanında görmek mümkündür. Bunun için Orwell’in hayat hikayesi çok ufuk açıcıdır.

Geroge Orwell’ın ÜRÜN Sosyalist Dergi’de yayımlanan hayat hikayesine ilgili derginin internet sayfasından ulaşılabilir.

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/07/2024 16:00:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18035

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Element
Venüs
Haber
Köpekgil
Doğru
Elementler
Evrim Ağacı
Elektrik
Diş Gelişimi
Nöronlar
Beyin
Abd
Yörünge
Kertenkele
Su
Gazetecilik
Müzik
Elektromanyetik
Evrimsel Süreç
Evrim Teorisi
Dünya Dışı Yaşam
Hücre
Aşı
Beslenme Davranışı
Kalıtım
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close