Paylaşım Yap

Dünya tarihinde büyük iz bırakan öğretmenler

Dünya tarihinde büyük iz bırakan öğretmenler
iz bırakan öğretmenler
11 dakika
7
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Öğretmenlik tüm dünyada çok kutsal ve zor bir meslek olarak tanımlanıyor. Birine bir şeyler öğretmek, küçük bir çocuğun hayatını etkilemek, belki de değiştirmek dünyalara bedeldir. Ama tabi ki her hoca işini hakkıyla yapamıyor. Bu meslekte idealist olmak gerekiyor.

Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk

1.Mustafa Kemal Atatürk

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk, milleti ve devrimleri için attığı her adımda eğitimi her zaman çok önemli bir unsur olarak görmüştür. Hayatı boyunca eğitimin ve öğretmenin önemini her fırsatta vurgulamıştır. Atatürk'ün birçok farklı alanda yaptığı yeniliklerden biri de harf devrimidir. 1 Kasım 1928'de Yeni Türk Harfleri Kanunu kabul edildi. Atatürk ve onu takip eden öğretmenler, bu yeni alfabeyi halka tanıtmak ve öğretmek için çalıştılar. 24 Kasım 1928'de Millet Mektepleri açıldı. Millet Mekteplerinin açılmasıyla birlikte Ulu Önder Atatürk'e Başöğretmen unvanı verildi.

Bu nedenle 24 Kasım “Öğretmenler Günü” Türkiye'de öğretenlere saygı ve sevgi gösterilmesinin önemli bir günü olarak kutlanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Aristoteles
Aristoteles

2. Aristoteles

Aristoteles her zaman eğitimin gerekliliğinden ve öğretmenlerin öneminden bahsederdi, kendisi bir pedagogdu. Ailelerin de eğitimde rolü olduğunu ancak eğitimde en önemli rolün ve etkinin öğretmenlerin olduğunu savundu. "İyi öğretmenler bizi biz yapmada, şekillendirmede önemli bir rol oynarlar ve başka kimsenin yapamayacağı bir şey yaparlar: dünyaya bakış açımızı değiştirirler ve bizi olduğumuzdan daha iyi yerlere getirirler."

Friedrich Fröbel
Friedrich Fröbel

3. Friedrich Fröbel

Okul öncesi eğitime önem veren bir Alman eğitimciydi. Anaokulunun kurucusu ve aynı zamanda 19. yüzyılın en güçlü eğitim reformcularından biridir. İnsan beyin gelişiminin en önemli döneminin doğumdan 3 yaşa kadar olduğunu keşfeden Froebel; bir çocuğun doğasını, içgüdülerini ve dürtülerini keşfetmenin önemini vurguladı; bu, eğitime daha sonraki bir yaştan daha erken yaşta başlamanın önemini anlamak için güçlü bir temel oluşturdu.

Jean Amos Comenius
Jean Amos Comenius

4. Jean Amos Comenius

"Modern eğitimin babası" olarak bilinir. Ders kitaplarında resim kullanımının önemini fark eden ve uygulayan, aynı zamanda bunu evrensel bir eğitim anlayışı olarak yansıtan ilk eğitimcidir. Eğitimin ergenliğin ilk günlerinden itibaren başlaması ve yaşam boyu devam etmesi gerektiğine inanıyordu.

Comenius, zengin ya da fakir, yetenekli ya da zihinsel engelli her çocuğun tam bir eğitim alma hakkına sahip olduğuna inanıyordu. Ona göre eğitimin sınırlılığı, insanlığın ilerlemesinin önünde büyük bir engeldi. Sonuç olarak, bir dizi mükemmel ders kitabı yazarak bu sınırlamaların üstesinden gelmek için çaba sarf etti.

Tüm Reklamları Kapat

Jan Amos Comenius'un doğum günü olan 28 Mart, Slovakya'da "Öğretmenler Günü" olarak kutlanıyor.

Anne Sullivan
Anne Sullivan

5.Anne Sullivan

Anne Sullivan Amerikalı ve az gören bir öğretmendi. Görme ve işitme engelli "Helen Keller" adında küçük bir kızla tanıştı. Sullivan'ın kendi kısmi görme bozukluğu, onu küçük kızın kapalı dünyasını açmaya motive etti. Mucizevi buluşu ve çocuğun potansiyeli nedeniyle, Helen'e avucuna yazmaya dayalı işaret dili kullanarak öğretti.

1957'de Sullivan, Keller'ın ellerinden birini akan suyun altına koydu; Öte yandan, onu s-u olarak heceledi, kelime Helen'in zihnine yerleştirildi ve bu şekilde çalışmaya devam ettiler. Helen aldığı destek ve eğitimle Bachelor of Arts derecesini tamamlayan ilk görme ve işitme engelli kişi oldu. Engeline rağmen yaptığı şeyler insanlara ilham verdi. Beş dil bilen, bisiklete binen, seyahat eden, yüzen ve satranç oynayan Helen Keller, hayatını, makalelerini ve kitaplarını engelli insanlara yardım etmeye adadı. Amerikan Görme Engelliler Vakfı başta olmak üzere birçok organizasyona katıldı. Helen Keller ayrıca "Her Şey Suyla Başladı" adlı bir kitap yazdı.

Anne Sullivan, bir öğretmen olarak olağanüstü çalışmaları sayesinde, engelli çocuklar için eğitimin değeri hakkında dünyayı bilgilendiren bir ikon haline geldi. Başrolünü Helen Keller'ın oynadığı Beren Saat'in 2013 yapımı My World dizisi bu hikayeden yola çıkıyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Maria Montessori
Maria Montessori

6. Maria Montessori

Montessori yönteminin kurucusu Maria Montessori tıp fakültesinden mezun olan ilk kadın doktordur. Montessori, hayatını yöntemini geliştirmeye adadı. Hem öğretmen hem de öğretmen yetiştiricisiydi. Teorileri arasında çocukların esas olarak kendi kendilerine öğretmeleri gerektiği fikri vardı ve ezberci öğrenmeye karşıydı. Öğretmenlerin temel sorumluluğunun çocukların doğal olarak, hata yaparak öğrenmelerini sağlamak olduğunu savundu ve bu nedenle çocuklar için uygun ortam yaratmanın öneminden bahsetti. Hayatını eğitime adayan Montessori'nin yöntemi halen dünyanın birçok ülkesinde uygulanmaktadır.

Sarvepalli Radhakrishnan
Sarvepalli Radhakrishnan

7. Sarvepalli Radhakrishnan

Sarvepalli Radhakrishnan büyük bir Hintli bilgin, öğretmen ve aynı zamanda Hindistan'ın ilk başkan yardımcısı ve ikinci cumhurbaşkanıydı. Manevi eğitime büyük önem verdi. Manevi duygularını geliştiremeyen öğrencilerin eğitiminin gerçekçi olmadığını düşünüyordu.

Öğrencilerine karşı çok nazik olmasıyla bilinir. Doğum gününün Hindistan'da "Öğretmenler Günü" olarak kutlanması da kendisine gösterilen saygının bir göstergesidir.

Savitribai Phule
Savitribai Phule

8. Savitribai Phule

Savitribai Phule, Hindistan'daki ilk kadın okulunun ilk kadın öğretmeniydi. Tüm engellemelere ve hakaretlere rağmen eğitim ve kadın için birçok araştırma yaptı. Sonunda eğitime katkısı İngiliz hükümeti tarafından kabul edildi. Bugün Hindistan'daki pek çok kadın, mücadelesi ve kadınların eğitiminin önündeki engelleri yıkmadaki başarısı için Savitribai Phule'ye minnettar.

Jaime Escalante
Jaime Escalante

9. Jaime Escalante

1988 yılında Amerika'da "En İyi Öğretmen" adlı bir kitap yayınlandı ve "Dur ve Teslim Ol" adlı bir film çekildi. Hem kitap hem de film, eğitime önemli katkılarda bulunan bir öğretmen hakkındaydı: Jaime Escalante.

1974'te Los Angeles'taki Garfield Lisesi'nde matematik öğretmenliği pozisyonunu kabul etti. Ancak kendini zor bir ortamda bulmuştu, lisede şiddet ve uyuşturucu kullanımı çok yüksekti. Öğrenciler "sorun" olarak nitelendirildi, birçoğu lise öğrencilerinin hiçbir şey öğrenemeyeceğini ve eğitimlerini tamamlayamayacaklarını düşündü, ancak Escalante öğrencileriyle iletişim kurmak ve potansiyellerini göstermek için mücadele etti. Birkaç öğrenciyle ileri düzey bir matematik programı başlattı. Ertesi yıl, AP Calculus sınavına giren Escalante'nin 33 öğrencisinden 30'u geçti, Jaime bu çabası ve başarısı için birçok ödül kazandı.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya tarixində böyük iz buraxmış müəllimlər

Müəllimlik dünyanın hər yerində çox müqəddəs və çətin bir peşə kimi təsvir edilmişdir. Kiməsə  nə isə öyrətmək, kiçik bir uşağın həyatına təsir etmək, bəlkə də onu dəyişdirmək dünyalara dəyər. Ancaq əlbəttə ki, hər müəllim öz işini layiqli şəkildə yerinə yetirə bilmir. Bu peşədə idealist olmaq lazımdır.

1.Mustafa Kamal Atatürk

Baş müəllim Mustafa Kamal Atatürk  milləti üçün atdığı hər adımda və inqilablarda təhsili hər zaman çox vacib amil olaraq  gördü. Həyatı boyu hər fürsətdə təhsilin və müəllimlərin əhəmiyyətini vurğuladı. Atatürkün bir çox fərqli sahədə etdiyi yeniliklərdən biri məktub islahatı idi. 1 noyabr 1928-ci ildə yeni türk hərfləri haqqında qanun qəbul edildi. Atatürk və onu təqib edən müəllimlər bu yeni əlifbanı xalqa tanıtmaq və öyrətmək üçün çalışdılar. 24 Noyabr 1928-ci ildə  Millət Məktəbləri açıldı. Millət Məktəblərinin açılışı ilə birlikdə Ulu Öndər Atatürkə Baş Müəllim adı verildi.

Bu səbəblə Türkiyədə  24 Noyabr «Müəllimlər Günü» müəllimlik edənlərə hörmət və sevginin  göstərildiyi vacib bir gündür olaraq qeyd edilir.

Tüm Reklamları Kapat

2.Aristotel

Aristotel həmişə təhsilin zəruriliyindən və müəllimlərin əhəmiyyətindən danışırdı, o özü də pedaqoq  idi. Ailələrin də təhsildə payı olduğunu, ancaq müəllimlərin təhsildə  ən vacib rola və təsirə sahib olduğunu müdafiə edirdi. «Yaxşı müəllimlər bizim biz olmağımızda, bizi düzəltməkdə mühüm rol oynayırlar və heç kimin edə bilmədiyi bir şeyi edirlər: dünya  görüşümüzü dəyişdirmək və bizi olduğumuzdan daha yaxşı yerlərə gətirmək.»

3.Friedrich Fröbel

Məktəbəqədər təhsilə əhəmiyyət verən bir Alman pedaqoq idi. Uşaq bağçasının qurucusu  və eyni zamanda 19-cu əsrin ən güclü təhsil islahatçılarından biridir. İnsan beyninin inkişafının ən vacib dövrünün doğuşdan 3 yaşa qədər olduğunu aşkar edən Froebel; bir uşağın təbiətini, instinktlərini və impulslarını araşdırmağın vacibliyini vurğuladı, bu təhsilin sonrakı yaşdan daha erkən başlanmasının vacibliyini başa düşmək üçün güclü bir zəmin yaratdı.

4.Jan Amos Comenius

«Müasir təhsilin atası» kimi məşhurdur. Dərsliklərdə şəkillərdən istifadənin əhəmiyyətinin fərqinə varıb  tətbiq edən, eyni zamanda bunu ümumbəşəri təhsil konsepsiyası kimi əks etdirən ilk pedaqoqdur. İnanırdı ki, təhsil yeniyetməliyinilk günlərindən başlamalı və həyat boyu davam etməlidir.

Comenius, varlı və ya kasıb, istedadlı və ya əqli qüsurlu hər bir uşağın tam təhsil almaq hüququna sahib olduğuna inanırdı. Onun üçün təhsilin  məhdudlaşdırılması bəşəriyyətin tərəqqisinə böyük maneə idi. Nəticədə bir sıra əla dərsliklər yazmaqla bu məhdudiyyətləri aradan qaldırmaq üçün səy göstərdi.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Doktor Ne Yapar?

Hapşuuu!!!

Kimisi ateşi kimisi yarası kimisi de aşı olmak için gelir. Doktorlar, vücudumuz hakkında her şeyi bilir. Beyaz önlüklerini giyer ve bazı aletlerle hastalarını muayene ederler. Hastalandığınızda birinin sizi iyileştirmesi ve sağlığınızı korumanıza yardımcı olması çok güzel değil mi?

İŞTE SANA DOKTORLAR ve BİZİM İÇİN YAPTIKLARI HAKKINDA HARİKA BİLGİLERLE DOLU BİR KİTAP.

12 dile çevrilen ve pek çok ülkede çocukların sevgilisi olan Ne Yapar? serimizden DOKTOR’u beğeninize sunmaktan mutluluk duyuyoruz.

Devamını Göster
₺110.00
Doktor Ne Yapar?
  • Dış Sitelerde Paylaş

Jan Amos Comenius'un doğum günü olan 28 Mart,  Slovakiyada «Müəllimlər Günü» olaraq qeyd olunur.

5.Anne Sullivan

Anne Sullivan Amerikalı və qismən görmə əngəlli bir müəllim idi. Görmə və eşitmə əngəli olan «Helen Keller» adlı balaca bir qızla tanış oldu. Sullivanın özünün qismən görmə əngəli  onu kiçik qızın qapalı dünyasını açmağa həvəsləndirdi. Möcüzəvi yeniliyi və uşağın potensialı sayəsində Helenin ovucuna  yazmağa əsaslanan  işarə dilindən istifadə edərək Heleni öyrətdi.

1957-ci ildə Sullivan Kellerin əllərindən birini axan suyun altına qoydu; Digər tərəfdən, onu s-u kimi yazdı, bu söz Helenin beyninə yerləşdirildi və onlar bu şəkildə işləməyə davam etdilər. Helen aldığı dəstək və təhsillə  İncəsənət bakalavr dərəcəsinə yiyələnən ilk görmə və eşitmə əngəli olan bir insan oldu. Əlilliyi olmasına baxmayaraq, etdikləri işlər insanları ruhlandırdı. Beş dildə danışan, velosiped sürən, səyahət edən, üzgüçülüklə məşğul olan və şahmat oynayan Helen Keller həyatını,  məqalələri və kitabları ilə əlilliyi olan şəxslərə kömək etməyə həsr edib. Bir çox təşkilatda, xüsusən Amerika Görmə Əlillər Fondunda iştirak etdi. Helen Keller «Hər şey Su ilə başladı» adlı bir kitab da yazdı.

Müəllim kimi diqqətəlayiq  işi sayəsində Anne Sullivan, əlilliyi olan uşaqlar üçün təhsilin dəyəri haqqında dünyaya məlumat verən bir simvol oldu. Beren Saatın  Helen Kelleri canlandırdığı  2013-cü il «Mənim dünyam» dramı bu hekayədən götürülmüşdür.

6.Maria Montessori

Montessori metodunun banisi Maria Montessori, ilk qadın həkim adı alaraq tibb məktəbini bitirdi. Montessori həyatını metodunu inkişaf etdirməyə həsr etdi. Həm müəllim, həm də müəllim təlimçisi idi. Onun nəzəriyyələri arasında uşaqlara  əsasən özlərini öyrətmək fikri var idi, əzbərçiliyə qarşı  idi. Müəllimlərin əsas məsuliyyətinin uşaqların təbii olaraq, səhvlərə yol verməklə öyrənməsinə imkan vermək olduğunu müdafiə edirdi və bu səbəblə uşaqlar üçün uyğun mühitin yaradılmasının vacibliyindən danışırdı. Həyatını təhsilə həsr edən Montessorinin metodu hələ də dünyanın əksər ölkələrində tətbiq edilir.

7.Sarvepalli Radhakrishnan

Sarvepalli Radhakrishnan böyük bir Hind alimi,müəllimi və eyni zamanda Hindistanın birinci vitse-prezidenti və ikinci prezidenti idi. Ruhani tərbiyəyə böyük əhəmiyyət verirdi. Düşünürdü ki, mənəvi hisslərini inkişaf etdirə bilməyən tələbələrin təhsili real deyil.

Tələbələri ilə çox mehriban olduğu ilə tanınır. Doğum gününün Hindistanda «Müəllimlər Günü» kimi qeyd olunması da ona olan  hörmətin göstəricisidir.

8.Savitribai Phule

Savitribai Phule, Hindistandakı ilk qadın məktəbinin ilk qadın müəllimi idi. Bütün maneələrə və təhqirlərə baxmayaraq təhsil və qadınlar üçün bir çox araşdırmalar etdi. Sonda onun təhsilə verdiyi töhfə İngiltərə hökuməti tərəfindən təqdir edildi. Bu gün Hindistanda bir çox qadın, Savitribai Phule'nin qadınların təhsil alması yolunda mövcud olan maneləri aradan qalmaq üçün apardığı mübarizə və əldə etdiyi uğura görə ona minnətdardır.

9.Jaime Escalante

1988-ci ildə Amerikada "Ən yaxşı müəllim" adlı bir kitab nəşr olundu və «Dayan və təslim ol» adlı bir film çəkildi. Həm kitab, həm də film təhsilə əhəmiyyətli töhfələr verən bir müəllim haqqında idi: Jaime Escalante.

1974-cü ildə Los-Ancelesdəki Garfield Liseyində riyaziyyat fənnini tədris etməyə razı oldu. Ancaq özünü çətin bir mühitdə tapdı, liseydə zorakılıq və narkotik istifadəsi çox yüksək idi. Şagirdlər «problemli» olaraq xarakterizə edilirdi, bir çoxları  liseydəki şagirdlərin  heç nə öyrənə bilməyəcəklərini və təhsillərini tamamlamalarının  mümkün olmayacağını düşünürdülər.Amma Escalante şagirdləri ilə ünsiyyət qurmaq  və potensiallarını göstərmək üçün mübarizə apardı. Bir neçə şagird ilə inkişaf etmiş bir riyaziyyat proqramı başlatdı. Növbəti il, AP Hesablama testini alan Escalantein 33 tələbəsindən 30-u imtahandan keçdi, Jaime bu səy və uğur üçün bir çox mükafat qazandı

Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/04/2024 19:08:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13618

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tutarlılık
Kan Hastalıkları
Köpekgil
Endokrin Sistemi
Kalori
Popülasyon
Hız
Charles Darwin
Nükleer
Google
Radyasyon
Toplumsal Cinsiyet
İngiltere
Covıd-19
Solunum
Fare
Bilinç
Psikiyatri
Kadın Sağlığı
Bilgi
Burun
Tüy
Evrim
Tüyler
Bilişsel
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close