Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bartolomeu Dias ve Ümit Burnu’nun Keşfi

Coğrafi Keşifler Serisi - 1

4 dakika
87
Bartolomeu Dias ve Ümit Burnu’nun Keşfi VK
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Bu yazı, henüz yeni başladığım “Coğrafi Keşifler Serisi”nin ilk yazısıdır. Bu seri boyunca amacım, sizlerle birlikte zaman yolculuğuna çıkarak coğrafi keşiflerin neden, nasıl geliştiğini daha yakından görmektir. Sadece başlıktaki konuya değinmekle yetinmeyeceğim. O dönemin içine girebilmek adına meydana gelen diğer olayları da öğreneceğiz. Bu adamların neden büyük insanlar olduğunu, nasıl başardıklarını göreceğiz. Sahi; sizce Macellan ve ekibi neden açlıktan direkleri yerken, skorbüt hastalığına yakalanmalarına rağmen dönmeyi düşünmediler? Yoksa düşündüler de bir şey mi onlara engel oldu: Merak.

***

Döneme Yakından Bakış

Denizcilik faaliyetlerinin başlangıcı için konumu en müsait yerlerdir İspanya ve Portekiz. Sadece bu avantajı yoktur; ayrıca birazdan değinecğim üzere oldukça zeki, denizciliğin önemini kavramış kralları vardır. Elbette bu “Önem”in altında yatan bazı çıkarlar vardır: Altın ve Baharat Yolu... Yıllardır anlatılan Doğu’nun zenginlikleri Batılıları cezbediyordu. Ayrıca o dönem geniş toprak sınırları olan Osmanlı, bu yolların güzergahında bulunmasının avantajını kullanarak vergiler alıyordu. Bu da sevmedikleri Osmanlı’yı güçlendiriyordu. Bu sebeple konumunun avantajını kullanarak, yani denizcilikte gelişerek, yeni yollar bulmaları icap ediyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca bir de aslında olmayan Rahip Johannes’in krallığını bulma isteği vardır. Rahip Johannes olayı bir başka yazımın konusu olsun. Şu anlık yalnızca bir “Yalan” olduğunu bilmemiz bize yetecektir. Arabistan’daki Johennes’i bulduklarında Haçlılara, Müslümanlara karşı yardım edeceği düşüncesi hakimdir.

***

Prens Denizci Henrique

Sevgili okurlar, hani başta dedik ya “Akıllı ve zeki kralları vardı.” İşte Henry bunlardan biridir. Avrupalıların ilk keşif gezilerine büyük destekler veren, ilk denizcilik okulunu kuran kişidir Denizci Henrique. Bakmayın “Denizci” denildiğine. Kendisi her ne kadar büyük teşviklerde bulunmuşsa da yalnızca birkaç sefere katılmıştır ve bu seferler de Portekiz’in Kralı I. Joao’nun (Henry’nin babası) Afrika’nın altınının geldiği yer ve Cebelitarık Boğazının anahtarı olan Ciota limanına yapılan ve sonucunda başarılı olunan seferlerdir.[1] Hiç okyanusa açılmadı Henry ama manevra kabiliyeti oldukça yüksek olan “Karavela” adlı gemi türünü yaptıran oydu.

Henry, Sagres’teki şatosunda bir merkez kurdurtur. Müslümanları, Venediklileri, Yahuduleri ve pek çok milletten insanları davet eder. Burası bir bilgi paylaşım yeri olur tabiri uygunsa. Yaptığı bir diğer önemli iş, yukarıda bahsettiğimiz denizcilik okulunu kurması olmuştur. Aslında onun da bu işle ilgilenmesinin “Merak” dışında bazı sebepleri vardır (Doğal olarak): Hristiyanlığı yaymak, yıllarca anlatılan altınlara ulaşmak ve Rahip Johannes’i bulmak bunlardan birkaçıdır yalnızca.

Tüm Reklamları Kapat

***

Bartolomeu Dias Ümit Burnu’nu Geçiyor

1420-1434 arasında Afrika’nın çevresini dolaşmak için 4 sefer düzenlenmiştir. Anlaşılan, Denizci Henry Afrika’nın güney burnunu (Ümit Burnu) aşmaya oldukça istekliydi. Ancak bunlar güçlü fırtınalardan dolayı başarısızlkla sonuçlanmıştır. Fakat unutulmamalıdır ki her başarısızlıktan öğrenilecek birçok şey vardır. Henry, Ümit Burnu’nun geçildiğini görmeden 1460 yılında ölür. Ancak onun isteği ileride gerçekleşecektir: O istedi diye değil, ardında zenginlik ve çıkar olduğu için gerçekleşecektir.

Ardından gelen Kral Manuel bu seferleri destekler. 2. Joao Dönemi’nde Hint zenginlikleri için biri karadan biri denizden olmak üzere iki sefer hazırlanır. Kara seferini düzenleyecek olan Pedro da Covilha ve birkaç adam, 7 Mayıs 1487’de yola çıkar. Pedro da Covilha’nın hazırladığı rapor 9 ay sonra sefere çıkacak olan Vasco da Gama’nın Hindistan’ı keşfine zemin hazırlamıştır.

Bartolomeu Dias'ın Bir Heykeli (İngiltere'de)
Bartolomeu Dias'ın Bir Heykeli (İngiltere'de)

Diğeri de Bartolemau Dias’ın yönetiminde denizdendir. Deniz subayı olarak bu göreve verilen kişi oldu Dias. Ağustos 1487’de Sao Cristovao ve Soa Pantelaeo adlarında iki karavela ile (Henry’i analım bir kez daha) yola çıktılar. Sevgili okurlar, unutmayın ki o dönem skorbüt hastalığı (Özellikle o dönem denizcilerin yakalandığı aşırı c vitamini eksikliğinden kaynaklanan öldürücü bir hastalık) var. Ters rüzgarlarla yol alamadıkları için sık sık açlık baş gösterir . Yani demem o ki, bu insanlar tüm bu anlatılanları kolay başarmadılar. Hatta ileri ki yazılarımızda değineceğimiz Macellan’ın ekibinin açlıktan direkleri kemirdiği söylenir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Nitekim fırtınalı bir günde, 16 Ağustos 1488’de, bugün Ümit Burnu dediğimiz yeri geçer Dias. Buraya öncelikle “Fırtınalar Burnu” adını verirler. Ancak, denizcileri korkutmamak için olacak ki bunu “Ümit Burnu” olarak değiştirmiştir Kral Manuel. Bir diğer rivayet ise, bir gün zenginliklere ulaşılacak ümidi ile bu ismi vermiş olmalarıdır (Bence her ikisi de).

Ümit Burnu'nu geçtikleri "Karavela"lar
Ümit Burnu'nu geçtikleri "Karavela"lar

Daha sonra burnun diğer tarafındaki Mossel koyuna demir atılmış ve sonuncu padrao (Burada Padrão denilen Portekiz Krallığını simgeleyen ve burasının Portekiz'in egemenliğine geçtiğini vurgulayan kraliyet armalı taş.[2]) da buraya dikilmiştir. Daha sonra mürettebat pek çok seferde olduğu gibi (Örn. Kolomb’un ve Macellan’ın seferleri) ilerlemeyi reddetmiştir. Bunun üzerine on altı ay ve on yedi günlük yolculuktan sonra Aralık 1488’de Portekiz’e geri dönmüşlerdir.[1]

Ardından Bartolomeu Dias, gelecek yazıda değineceğimiz Vasco da Gama’nın yolculuğuna eşlik edecektir. Ve Dias’ın sonu da 29 Mayıs 1500’de Ümit Burnu yakınlarında yakalandığı bir fırtına olmuştur...

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ a b Erol Mütercimler. (2022). Coğrafi Keşifler. Yayınevi: ALFA Yayınları. sf: 115.
  • ^ Bilinmiyor. Bartolomeu Dias. Alındığı Tarih: 9 Mart 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 12/09/2024 08:52:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17110

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Örümcek
Manyetik Alan
Yavru
Karanlık
Yok Oluş
Koku
Ekoloji
Oyun Teorisi
Önyargı
Su
Boyut
Ağaç
Evrimsel Tarih
Dinozorlar
Akademi
Radyoaktif
Çocuklar
Çiçek
Aşı
Model
Karbonhidrat
Tarih
Balıkçılık
Kimya Tarihi
Şehir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close