Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Argümantatif Mantık Hatası
Hatalı Denklik 1 moderatör tarafından eklendi
Benzetme yönü bakımından dikkate değer farklar bulunan şeyleri, bazı ortak özellikleri paylaştıkları için karşılaştırmada denk olarak sunmaktır.
  • 1. Öncül | Belirsiz Öncül!
    Anlatılan şeylere inanmayanlar aşağılanmaktadır.
  • 2. Öncül | Doğru Öncül
    Galileo'nun dediğini kabul edemeyenler, onu yakmaya (veya benzer kaba kuvvete dayanan tepki göstermeye) çalışmıştır.
  • 3. Öncül | Belirsiz Öncül!
    Anlatılan şeyleri (veya gösterilen gerçekleri) kabul edemeyenlere de Galileo'ya da tepki gösterilmiştir.
  • 1. Sonuç | Hatalı Sonuç!
    İnkarcılık yapanlara gösterilen her tepki, Galileo'nun gösterdiği gerçeklere inkarcılık yapan köktenci tepkiler ile denk olarak görülmelidir.
  • 2. Sonuç | Hatalı Sonuç!
    Dolayısı ile soru iki apayrı tepki durumuna yönelik olguları, arasındaki farkları dikkate almayarak, yüklü ve yönlendirmeli bir şekilde sorulmalıdır.
4
Mantık Hatasını Göster
1

Anlattığınız şeylere inanmayanları aşağılayacak şekilde düz dünyacı diye itham ediyorsunuz. Yaptığınızın Galileo'yu yakmak isteyenlerden farkı ne?

216 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Lu Ca
Lu Ca
31K UP
Konuyla derinden ilgili

Çok iyi bir soru.

"İtham ediyorsunuz" derken genel olarak dünyanın düz olmadığını bilen insanlardan mı bahsediyorsunuz yoksa özellikle bu platformun kullanıcılarını mı hedef alıyorsunuz bilmiyorum; ama eğer bu platformdan bahsediyorsanız ben henüz burada kimsenin kimseyi aşağıladığını görmedim. Kurallar ve moderasyon buna izin vermiyor zaten. Fark ettiniz mi bilmiyorum ama bu platform boş konuşmaların ve hakaretlerin havada uçuştuğu Facebook ya da Instagram gibi bir yer değil. Belki biraz alaycı tavırlarla karşılaşabilirsiniz ama aşağılamak başka bir kategoriye girer ve bu öyle göreceli bir şey falan değil, aşağılamanın belirleyicisi olan sözler ve üslup oldukça nettir; burada böyle bir tavra rastlamanız çok zor. Alaycı kabul edilebilecek üsluplara gelince; kusura bakmayın ama o kadarı olur ve ne yaparsanız yapın bunun önüne geçemezsiniz. Neden mi? Çünkü "İsteyen istediğine inanır ve bu inanılan şey ne kadar saçma olursa olsun saygı gösterilmek zorundadır" argümanı bir hayaldir ve düşünecek olursanız oldukça tehlikeli bir hayaldir. İpe sapa gelmez şeylere inananlar bir araya toplansın, aşağılansın, hakaret edilsin ve sonra da bir güzel yakılsın demiyor kimse; buradaki çoğu kişinin bunlara karşı olacağına emin olabilirsiniz; ama dünya düzdür derseniz sadece burada değil her ortamda alaya alınma ihtimaliniz var. Neden mi? Çünkü DÜNYA DÜZ DEĞİL DE ONDAN ve bu bir inanç meselesi değil. Konu inançla ilgili ise ya da doğruluğu kanıtlanmamış bir şey ise, o zaman alay edilmesi doğru mudur değil midir tartışılır; ancak konu, artık daha da fazla kanıtlanmasına gerek olmayan bir GERÇEK İSE o zaman tabii ki alaya alınırsınız. Hatta bu kadarı gereklidir bile. Neden mi? Çünkü dünyanın düz olmadığı, evrim yasasının tartışmasız bir gerçek olduğu gibi bir dolu basit ve yalın gerçeği öyle değillermiş gibi göstermeye çalışarak insanları gerçek olmayan yerlere yönlendirmek toplumda çarpık bir hayat görüşünün yayılmasına sebep olur (Bunu yapan insanlar dünyanın düz olduğunu savunanları aşağılayanlardan katbekat daha kötü bir şey yapıyorlar). Bu sebepten dolayı da bazı aklı başında insanlar kimseyi yakmaya çalışmıyor ama en azından bunun karşında duruyor ve bunu yaparken de karşıt görüşteki insanların hoşuna gitmeyecek bazı tavırlar takınabiliyorlar. Dediğim gibi kusura bakmayın ama o kadarı da olur.

Siz hem gösterilen tartışmasız kanıtları inkar edip bir tane bile dayanağınız olmadan bir yalanı savunacaksınız, hem de bunu eleştiren insanları Galileo'yu yakmak isteyenlerle aynı kefeye koyacaksınız; yapmayın, bu tehlikeli bir hayal. Görüşünüze karşı olan insanları sizi aşağılamakla suçlamak yerine fikirlerinizi ve kanıt olduğunu düşündüğünüz şeyleri yazarsınız, insanlar da size neden yanıldığınızı göstermeye çalışır. Eğer açıklamalar sizi tatmin ederse gerçeği görmüş olursunuz, eğer etmez ise de fikriniz sizin için daha da sağlamlaşır. Bu platform bu şekilde işliyor, kimsenin kimseyi aşağıladığı falan yok (Aşağılama kategorisine giren sözler o platformdaki herkesi ve platformun kendisini değil, sözleri söyleyeni bağlar).

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Birçok farkı var.

Size, "siz" diye grupladığınız kişileri, buradaki bilimsel sohbetlere katılıp bildiklerini paylaşan insanları işaret ettiğinizi varsayarak cevap vermeye çalışayım. Ben de bu grubun bir üyesi sayılırım, söylediklerim herkesi kapsamıyor olabilir ama görebildiğim kadarı ile açıklanması gerekenler şöyle;

Birincisi biz, anlattığımız şeyleri, dinleyenler inansın diye anlatmıyoruz. İnanılacak şeyler anlatmıyoruz çünkü. Burası bir bilim platformu. Bilim inanmayla, inançlarla ilgilenmez. Herkes istediği şeylere inanabilir, bunun buradaki sohbetlerle ilgisi yok.

Tüm Reklamları Kapat

İkincisi biz, söylediklerimize itibar etmeyenleri aşağılamıyoruz. Aşağılamak dediğimiz şey sosyal bir sorundur. Hakaret, yıpratma, incitme gibi kişisel yaklaşımlar içerir. Biz bildiklerimizi ortaya seriyoruz, isteyen istediğini alıyor. Almayan da kendi tercihini yapmış oluyor.

Üçüncüsü biz tüm söylenenlere itiraz edenleri değil, özellikle "fact" dediğimiz gerçeklere itiraz edenleri garipsiyoruz. Doğruluk değişken olabilir ama gerçeklik değişken bir şey değil. Evrim bir gerçek. Buna itiraz edilemez. Karşımızda çünkü. Evrim yok demek, Evrim Ağacı diye bir site yok demek gibi bir şey. Ama evrimin (Ya da Evrim Ağacı'nın) nasıl dinamiklerle biçimlendiğini açıklamak (yani teori kısmını) başka bir şey. Bunu tartışabiliriz ama evrimin varlığını/yokluğunu tartışmak çok mantıksız. Biz, teoriyi konuşmak isterken bazı kişiler evrimin varlığını/yokluğunu tartışmaya çalışıyor. Ve bu yaklaşımı da genellikle inanç çerçevesinde değerlendiriyorlar. Ama ne dedik? Bilim, inançla ilgilenmiyor. Evrim çalışan ya da evrimi anlatan birine, "buna inanmıyorum" demek, evrim konuşmak olmuyor. Gerçek nedir, doğru nedir, bilim nedir, inanç nedir gibi felsefi tartışmalara ihtiyaç doğuruyor. Ama biz, evrim konuşurken bunları konuşmuyoruz ki.

Dördüncüsü biz, Galileo'yu cezalandırmak isteyenlere pek benzemiyoruz. Bir gün, biz bilimseverler, ülkenin yönetimine aday olup iktidara gelirsek (birkaç asır yıl sonra belki) bizim söylediklerimize itibar etmeyen kimseyi bilime güvenmiyor diye yargılamayız, ev hapsi ile cezalandırmayız, onlara eziyet etmeyiz, baskı yapmayız, onları yakmayız, öldürmeyiz. İnsanlık tarihinde, yaşanmış hiç bir savaşın bir tarafının bilimi temsil ettiğini ve hiç bir bilim insanının ya da bilim severin, bilimsel kaygılarla silaha sarılıp başka bir gruba saldırdığını görmedim. Ve zaten böyle bir şey meydana gelecek olsa ve bilim ordusu karşı tarafı mağlup etse bile bilimseverlerin, karşı tarafın hayatta kalan askerleri esir, onların eş ve kızlarını cariye yapacağını sanmıyorum. En fazla çok zeki ve genetikte uzman olduğu halde elindeki tüfekle üzerimize saldıran bir kadını sakinleştirip, insan dnasındaki sırları çözmek üzere zorla laboratuvara sokabiliriz. Bu zorlama da elleri kelepçeli halde onu sırtından ittirerek değil, muhtemelen Michael Carleone'nin deyişiyle ona "ret edemeyeceği bir teklif" yaparak olur. Mesela fena olmayan bir maaş, medeni seviyede sosyal haklar, servis, yemek yol ve onun hangi inanca ve etkin kökene sahip olduğunu umursamadan çalışıp üretmesine izin vererek. Galileo'ya baskı yapanlardan biraz farklı bir yöntem bu bence.

Son olarak Galileo'ya baskı yapanlar, Galileo'nun "şu teleskobun içine bak, gerçeği kendin gör" talebine "bakmam, onun için şeytan var" cevabını vermişlerdi. Bilimseverlerin yapacağı en son şeyin, bakışlarını bir gerçekten kaçırmak olacağını rahatlıkla iddia edebilirim. Bu açıdan da o kitle ile benzeştiğimizi hiç sanmıyorum.

Umarım bir pencere açabilmişimdir. Sağlıcakla... [1]

Kaynaklar

  1. E. Rose. Yine De Dönüyor: Galileo Neden Yargılandı? Suçu Neydi Ve Nasıl Cezalandırıldı?. (28 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 2 Şubat 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close