Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sdsds Sdsd
Üye
3

Bülent Sevinç psikiyatri konusunda hakli mı?Bülent'in okb tedavisi dediği yüzleşme işe yarar mı?

Uzun açıklamayla cevap verirseniz sevinirim
4,558 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Buğrahan Şengül
Araştırmacı(Moleküler Biyoloji)

Tamamen kendimden yola çıkarak yazacağımı ilk başta belirtmek isterim, kaynağın kendisi benim:) Yaklaşık 2 yıldır OKB ile mücadele etmeye çalışıyorum. Bu süreçte psikolog ve medikal desteği bir arada aldım. İlk başta psikoloğum ile bilişsel davranışçı terapiye başladık, süreç kademeli işlediği için ilk başta hafif düzeyde okb'nin üzerine gittim. sonra seviyeyi arttırmaya başlayınca daha fazla obsesyona maruz kaldım tedavi gereği, yani yüzleştim. ''savaş ya da kaç'' tekniğinde artık kaçmaya başlamıştım. yüzleşme esnasındaki gerginlik, kaygı, sinirli olma hali çok fazla oluyordu artık. belli bir üst seviyeden sonra artık bilişsel davranışçı terapi(yüzleşme) ilerlememeye başladı benim için. medikal ilaç(antidepresan) kullanmaya karar verdik. şunu belirtmem gerek antidepresanlar kendi başına fayda sağlamazlar. Kesinlikle terapi ile birlikte tam sonuç alınabilir. antidepresanların çalışma şekli nörotransmitter maddelerin geri emilimini önlemeyi amaçlar. geri emilim durdurulunca nörotransmitter maddeler(mutluluk hormonları dopamin, serotonin vs.) üretimin az olduğu süre boyunca vücutta kaldığı için insanın mutlu olmasını sağlar. Bu da gerilimini düşürür, sakinleştirir. terapi daha hızlı ilerler. bir süre böyle ilaç ve terapi devam etti. ben artık iyi hissettiğimi söyledim, terapiyi bırakmak sadece ilaca devam etmek istedim. okb'nin aslında hayatımdan asla tamamen çıkmayacağını sadece onu nasıl kontrol altında tutmamız gerektiğini öğreniyor olduğumuzu en başta biliyordum. yani terapinin sonlandırılmasına çok da iyi bakmıyorduk haliyle, ama öyle gerekti. ilaçla devam ettim. fakat sonrasında bıraktım kendi irademle. daha bitime 6 ay varken. şuan tekrar obsesyonlarım artmaya başladı mesela. ilaç ve terapiye kesinlikle tekrar başlayacağım. tamamen kontrol altına alana dek. psikoloğa gittiğim sürede ve terapi boyunca çok fazla şey öğrendim. tabi bu anlattıklarım çok az bir kısmı. sonuca gelirsek asıl tedavi hastalıkla yüzleşmektir. günlük hayatta da bu böyledir. sorunlarla yüzleşmek gerekir, aksi takdirde kaçarsak eğer sorunlar büyüyerek üzerimize gelecektir. Kaçmayın, Savaşın.

Umarım faydalı olmuştur. Saygılarımla..

Tüm Reklamları Kapat

624 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close