Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Efşan Güllüce
Efşan Güllüce
1,579 UP
Üye
3

Fiziksel yada psikolojik olarak rüyada acı hissetmek mümkün mü?

18,483 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Göktuğ Çağlar
Kimyagerim, Felsefe ve Bilim Yakın Dostlarımdır

Merhaba

Rüyada fiziksel acı hissetmek mümkün değildir, fiziksel acı hissetmek için sinirsel bir uyaran (impuls) olması gereklidir, bunun için de reseptörlerimizi harekete geçirecek fiziksel nedenlere ihtiyaç duyulur, ancak rüyada bu mümkün değildir.

Tabi bazen rüyalarımızda gördüğümüz olayları , uyanır uyanmaz da sanki gerçekten deneyimlemiş hissine kapılırız. Mesela rüyanda kolun kesildi sonra sen sıçrayıp bir anda uyandın ve gerçekten de kolunda bir ağrı var, işte bu durum tamamen psikolojik.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu durumlarda benim en çok ihtimal verdiğim olay şudur; Diyelim ki uyku sırasında gerçekten de kolunun üstüne yattın ve fiziksel olarak bir uyarı var ,ama hâlâ uykudasın ve o sırada rüya görüyorsun bu sırada beyin o acıyı rüyaya dahil ederek, o acıyı yaratacak kalıplaşmış nedenleri o an rüyamızda kurgulamaya başlıyor ve sen bunu rüyanda kolunun kesilmesi, yanması, ısırılması vb. şeyler olarak görüyorsun.

Bu durum çoğunlukla deneyimlenir, mesela uyuyan ve o sırada rüya gören birinin yanında onu uyandırmadan köpek sesi çıkarırsan o kişi bir süre sonra bu fiziksel uyarıyı rüyasına dahil edecektir ve hatta uyandığında ,off rüyamda köpeklerden kaçıyordum bile diyebilir.

Yani özetle, rüya sonrası fiziksel olarak hissedildiği sanılan bu acılar, ya psikolojik ya da uyku sırasında olan gerçek bir uyarının rüyaya dahil edilmesi ile olur.

1,112 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dilrbad .
Dilrbad .
35K UP
öğrenci

acı beynimizde olan bir şeydir. sinirlerimiz uyuştuğunda mesela ameliyat öncesi lokal anestezi aldığımızda bilincimiz yerinde olur ama kolumuz mesela anestezi yüzünden beynimizdeki sinirlere ulaşamaz ve bir şey hissetmeyiz.

uyurken bu sinirler kapalı değildir ama tam anlamıyla açık da değildir. rüyanda hissettiğin acı mesela kolunun kesilmesi diyelim rüyadayken gerçek gibi gelir gerçekten kolun kesilmiş gibi bunu hissedebilirsin. aynı şekilde rüyanda mutlu üzgün sinirli hissedebilirsin ama uyandığın anda bu duygular neredeyse yok olur.

rüyanda hissettiğin çok büyük bir acı psikolojik olarak seni etkileyebilir ve uyandığında da bunun etkilerini hissedebilirsin. ng belgesellerinden birinde sürekli aynı rüyayı gören bir kadının hayatının nasıl tamamen değiştiğini ve rüya görmemek sürekli kahve içmesini izlemiştim. yıllardır rüyasında evine bir hırsızın girdiğini gören bir kadındı. rüyasında ne yaparsa yapsın bu durumu değiştiremiyor ve her seferinde korkarak uyanıyordu.

Tüm Reklamları Kapat

beynimiz rüya görürken bak bu rüya bir şey olmaz diyerek hareket etmez. biz bunu öğrenip lucid dream görmeye başlayabiliriz tabi.

kısa cevap olarak evet bunun psikolojik bir kısmı var hissettiğin acı gerçek dünya ile aynı etkiyi veriyor -rüya görürken-. uyandığında bunun hiçbir fiziksel boyutu olmadığını görürsün. artık uyandığın için bunun rüya olduğunu bilirsin ve hayatına devam edersin. ama çok etkili rüyalar insanlarda psikolojik izler bırakır.

1,504 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close