Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Bizim göremediğimiz bir yaşam formu mümkün müdür?

Evrim ile bi şekilde uğraşan insanların safsata veya komplo teorisi olarak inandığı paranormal olaylarda bizimle aynı habitatta yaşayan, tıpkı bizim gibi evrimleşmiş, medeniyet sahibi olmuş, birbiriyle iletişim kurup sosyalleşebilen çoğu zaman insanlarla temas kurmayıp, kendi halinde yaşayabilen toplumlara dönüşmüş bir tür canlı olamaz mı? Bir yaşam türünün var olabilmesi, bizim onu keşfetmemizle mi ilintili? Bu varsayım vampirler, periler, cinler gibi hikayeleri de kabul etmek olmaz mı?
596 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bu çok düşük bir olasılık.

İnsanlık, 21 yy itibari ile ulaştığı hem sosyal, kültürel, siyasi hem de bilimsel ve teknolojik gelişmişlik seviyesi ile, yaşadığı yuva olan bu dünyayı çok yüksek oranda kayıt ve kontrol altına almış durumda. Elbette dünyaya tümüyle hâkim değiliz ama en azından kendi hayatiyetimizi sürdürdüğü kısmına yüksek oranda hâkimiz. Bilimsel olarak dünyadaki tüm yaşamın karbon temelli olduğunu biliyoruz. Tespit edilmiş milyonlarca tür içerisinde bu temel bilgiye aykırı tek bir canlıya rastlamadık. Varlıklarından haberimizin olmadığı, gözle görünmeyen akıllı canlılar varsa da onları tespit edebilecek çok sayıda teknolojiye sahibiz. Radyo dalgalarından tutun da uzaydaki bir derecenin milyonda biri kadar küçük sıcaklık farklılıklarını, ışığın oldukça ince ayrıntısındaki kaymalarını, elektriksel dalgalanma ya da aktarımları, bir çok şeyi teknolojik olarak tespit edebiliyoruz. Var olabilecek başka canlılar varsa da onlarla kesişen hiç bir noktamız yoktur demektir, bu nedenle de onların varlığını göz ardı edebiliriz neticede. Ama temel bilimsel bakışla elimizde sıradışı hiç bir tespit, açıklanamayan bir bulgu vs. de olmadığına göre böyle bir beklentide olamayız. "Kesinlikle yok" diyemeyiz ama bu fikirde olacak bir bulgu ve veri yok. Vampir, peri, cin vs. gibi varlıkların varlığına da inanmamız için bir gerekçemiz de söz konusu değil.

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Skeptik

Göremesek de "bizim göremediğimiz" karadelikleri bile bilimsel gözlemlerle gözleyebiliyoruz. Gözümüzün göremediği birçok canlıyı bile hayalinize gelmeyecek yöntemlerle gözleyebiliyoruz. Etkilerini gözleyebiliyoruz. Kastettiğiniz şey, bilimsel gözlemlerle bile gözlemleyemeyeceğimiz varlıklar ise "Var mı? Bilmiyoruz." Ama var olduklarını düşünmek için hiçbir veri, bulgu ya da kanıt yok. (Youtube videoları vs kanıt değildir.) Evet; kanıtın olmaması, o şeyin olmadığını göstermez. Yani kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı değildir. Ama varlığın kanıtı hiç değildir.

Bu şuna benziyor: Sizin yanınızda görünmez bir ejder olduğunu iddia ediyorum ve diyorum ki bu ejder görünmüyor. Üzerine boya sürmekten ayak izlerini görmek için yere un serpmeye, algılayıcılarla test etmekten binbir türlü yönteme kadar deniyorsunuz ama bu ejder hiçbir bilimsel yöntem ile gözlenmeyen bir ejder.

Peki, ısısız alev püskürten, görünmez, cisimsiz, havada uçan bir ejder ile aslında hiç var olmayan bir ejder arasında ne fark var? İsterseniz inanabilirsiniz ama bilimsel olarak ispat yükü, böyle bir varlığı iddia edenin omzundadır. O şeyin kesin olarak var olmadığını ispatlayamam ama o şeyin var olduğunu düşünmeme sebep olacak hiçbir veri, bulgu, kanıt yoksa bu hipotezi reddedebilirim. "Delil olmadan iddia edilen şey, delil olmadan reddedilebilir." Yani inanabilirim de inanmayabilirim de. İnanmıyorsam bir kenara koyarım bu hipotezi, eğer veriler gelirse bu veriler ışığında görüş değiştirebilirim.

Tüm Reklamları Kapat

152 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close