Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Görkem Öge
Üye
10

Dünyadaki nüfus artışı nasıl kontrol altına alınabilir?

Üremek ve çocuk yapmak, dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde ve toplumlarında bireylerin özgür iradesine bağlı bir şey. İsteyen istediği kadar çocuk yapma hakkına sahip. Bu konuda bugüne kadar alınan önlemler neredeyse hiç başarılı olamadı, gelmiş geçmiş en büyük önlemleri uygulayan Çin dahil. Ve sonuç ortada. Bu konudaki öneriniz nedir?
5,151 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Ekonomik ve sosyal seviyesi yükselen insanların daha az çocuk sahibi olduğu, ekonomik seviye düştükçe hayatta kalan çocuk sayısı, gelecek kaygısı gibi mevhumların aileleri daha fazla çocuk yapmaya ittiği istatistiklerle gösterilmiş. Bu durumda yapılacak olan tabiki insanların refahını garanti altına almak ve gelecek endişelerini ortadan kaldırmak. Evrensel maaş uygulaması gibi global bir uygulama üzerinde tartışılıyor.

Güney Amerika'da kadınları kısırlaştırma gibi yöntem denendi ve tabiki bugün bu insanlık dışı bulunuyor. Çin'in tek çocuk politikası Çin'de kısmen işe yaradı, yani sayıları düşürdü ama sosyal hasarlara sebep oluyor (çocuk kaçakçılığı, ülke dışına göç, Güney Doğu Asya'daki ülkelerde ikinci, üçüncü eşler edinme, ülkedeki kadın erkek oranının değişmesi, vs.) ve bu politikayı değiştirmek zorunda kaldı.

Tüm Reklamları Kapat

777 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
M. Özer
M. Özer
12K UP
Okuyucu

Avrupanin belli basli ülkelerine(aldiklari göce ragmen),nufus artis hizlarinin,geri ve sözde gelismekte olan ülkelerine göre(verdikleri göce ragmen) kiyasla neredeyse yok denecek kadar az oldugunu görebilirsiniz.demek ki aslinda bunun bir formülü var.o da Sosyal Devlet sistemi olabilir.Dine ve(ya) fasizme(dolayisiyla kapitalizmin max adil olmayan sistemine,feodal düzenin devamina)(buna komunizm de farkli acidan eklenebilir) dayali toplumlarin nufusuna bakarsaniz kiyaslamayi cok kolay yapabilirsiniz.bu bahsettigim yolu dogru kabul edersek ozaman sistem nasil uygulanacaka gelir soru?Kural 1: Reform(din ve egitim)2:Bilim ve Sanatta Rönesans 3: Yüksek sanayi ve teknolojik devrim bunlarin olmadigi cografyalarda nufusu insan haklarini uygulayarak kontrol edemezssiniz.(bunlari bilmediginizi zannetmiyorum ama).

Herseyin teorisi soruma verdiginiz cevaba karsilik olarak,benim birseye kafama göre baktigimi düsünmüyorum.makro ölcek ile mikro ölceklerinin fizik uyusmazligininin birlestirilmesi herseyin teorisi demissiniz(olan bu evet) ama siz beni biraz elestirirken kendinize bakmaniz gerktigini unutmussunuz sanki.o iki seyi birlestirmek imkansiz gibi,hadi birlesse bile oradan bir mutant formul yapi cikar, cünku birkere karanlik madde ve enerji aciklanabilmis degil,evrendeki olasi bilinmeyen boyutlar aciklanmis degil.bunlarin formulleri yok.yani suan bilinen makro mikro ölcek formulleri ve ya deneylerinin toplami herseyin teorisini vermez,bunlara karadelik,kara madde ve enerji,4.boyutun ustundeki boyutlarin ve isik hizinin da ustunde olabilecek hizlarin da formule edilip ondan sonra herseyin teorisi denebilecek bir teori ortaya cikabilir,iste bubda benim en azindan hipotezim.

Benim behsettigim herseyin teorisi ise,iste bu yaratilan kaotikliken uzak,akla mantiga ve bilime matematige uygun olan teoriydi halihazirda var olan ve herseyi temelde aciklayan.onu da sizin arastirip bulmanizi tavsiye ederim.bu sebepten sordum sizce herseyin teorisi nedir diye.sana gore bana göre bilim terorisi olmaz demissiniz.düsündüklerinizi formule edebikecek kapasitenixin olmamasi düsündüklerinizin teori olamayacagi anlamina gelmez bence.siz firmule edem3zssiniz ana birisi onu formuller.,ve ya herkes birbaska teoriyi destekleyebilir.statatik bilim anlayisina destek vermedigimi ve dikkate almadigini belirtmek isterim.Son olarak felsefe ve mantik olmadan tam bir bilim olamayacagini düsünenlerdenim.bilimi rakamlara indirgemek,sürekli formulle formul uretmek,suyu havanda dövmeye benzer.kaos da buradan ortaya cikar diye düsünüyorum.iyi calismalar ve arastirmalar dilerim

Tüm Reklamları Kapat

256 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close