Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni 200 Gbps Fotodedektör Veri Merkezleri için Optik Alım Kapasitesini İkiye Katlıyor!

3 dakika
0
Yeni 200 Gbps Fotodedektör Veri Merkezleri için Optik Alım Kapasitesini İkiye Katlıyor! Phys.org
Tüm Reklamları Kapat

Koreli araştırmacılar, devasa yapay zekâ veri merkezlerinde ve 5G/6G mobil iletişim altyapılarında kullanılmak üzere, kanal başına 200 Gbps veri işleyebilen yeni bir fotodedektör aygıtı geliştirdi. Bu teknoloji sayesinde, saniyede 5 GB boyutunda beş adet tam HD filmi aktarabilecek kadar yüksek bir hıza sahip ultra yüksek hızlı veri alımının mümkün hale geldiğini görüyoruz.

Araştırmanın sonuçları ilk olarak Japonya'nın Sapporo kentinde düzenlenen OECC 2025 konferansında sunuldu ve kısa süre önce Optics Express dergisinde yayımlandı. Gelişmeyi duyuran Elektronik ve Telekomünikasyon Araştırma Enstitüsü, aygıtın kanal başına 200 Gbps seviyesindeki optik sinyalleri işleyebildiğini belirtti.

Veri merkezlerinde ve iletişim ağlarında veri alım performansını belirleyen temel bir bileşen olan fotodedektörler, optik sinyalleri elektrik sinyallerine dönüştürüyor. Araştırmacıların geliştirdiği bu yeni aygıt ise 70 GHz veya daha yüksek bir bant genişliğine, 0,75 A/W veya üzerinde yüksek bir tepkiselliğe ve yalnızca 0,5 mm x 0,4 mm boyutlarına sahip.

Tüm Reklamları Kapat

Arka Mercek Entegreli Tasarım

Bu yeni teknolojinin en dikkat çekici yanlarından biri, çipin arka tarafına indiyum fosfit malzemeden yapılmış dışbükey bir merceğin tek parça hâlinde eklendiği "arka mercek entegreli yapı" tasarımı oldu. Bu tasarımın, optik alım verimliliğini ve hizalama kolaylığını önemli ölçüde artırdığı belirtiliyor. Ayrıca tasarımdan üretime kadar olan tüm sürecin tamamen yerel teknolojiler kullanılarak hayata geçirildiği de vurgulanıyor.

Aygıtın, dahili yapay zekâ veri merkezi ağları için geliştirilen optik alıcı-vericilerin alıcı bölümünde kullanılması bekleniyor. Veri merkezi sunucu kabinlerinde yer alan hat kartları çok sayıda optik alıcı-verici taşıyor, bu nedenle temel bileşenlerin performans ve maliyet verimliliği büyük önem taşıyor.

ETRI'nin geliştirdiği bu yapı, ışığı almak için ayrı bir mercek bileşenine ihtiyaç duymuyor. Bu durumun hem paketleme sürecini basitleştirmesi hem de 800 Gbps ve 1,6 Tbps kapasiteli optik modüllerin üretim maliyetlerini düşürmesi öngörülüyor. Günümüzde veri merkezlerinde yaygın olarak kullanılan fotodedektör cihazlarının genellikle kanal başına yaklaşık 112 Gbps veri hızları sunduğunu biliyoruz. Araştırmacıların geliştirdiği bu yeni teknoloji ise kanal başına 224 Gbps'ye kadar optik sinyali işleyerek veri işleme kapasitesini mevcut seviyenin yaklaşık iki katına çıkarıyor.

Optik İletişim Sektöründe Küresel Rekabet

Son zamanlarda yapay zekâ, bulut sistemleri, dijital yayın platformları ile sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik hizmetlerinin yaygınlaşması; veri trafiğinde büyük bir artışa neden oluyor. Bu nedenle ultra yüksek hızlı ve yüksek kapasiteli optik aygıt teknolojilerini güvence altına almanın önemi de giderek artıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yalnızca dünya çapında çok az sayıda şirketin geliştirebildiği 200 Gbps sınıfı fotodedektör çipleri, son derece gelişmiş bir teknolojiyi temsil ediyor. ETRI; indiyum galyum arsenit fotodedektör teknolojisine ve bileşik yarı iletken dökümhanesi işletme deneyimine dayanarak bu alandaki temel kaynak teknolojilerini güvence altına almayı başardı.

Bu başarının dışa bağımlılığı azaltması ve ülkenin optik aygıt ve bileşen endüstrisinin rekabet gücünü artırması hedefleniyor. Bununla birlikte arka mercek entegreli yapının yeni nesil 800 Gbps ve 1,6 Tbps optik modül pazarında fiyat rekabeti avantajı sağlaması da bekleniyor. ETRI'nin Fotonik ve Kablosuz Cihazlar Araştırma Bölümü'nden sorumlu başkan yardımcısı Kwon Yong Hwan durumu şöyle açıkladı:

Hızla büyüyen yapay zekâ veri merkezi ve 5G/6G pazarlarında uygulanabilen temel fotodedektör aygıtı teknolojisini geliştirerek optik bileşenler endüstrisinin rekabet gücünü artırmaya katkıda bulunabiliyoruz.

Yarı iletken teknolojilerindeki bu ilerleme, laboratuvar ortamındaki başarıların ötesinde bir üretim yeteneği de gerektiriyor. Nitekim ETRI'nin Optik İletişim Bileşenleri Araştırma Bölümü'nden baş araştırmacı Han Young Tak, sürecin zorluklarına değinerek şu ifadeleri kullandı:

Bu başarının anahtarı, süreç değişkenlerine karşı oldukça hassas olan bileşik optik yarı iletkenler alanında hem temel kaynak teknolojilerini hem de istikrarlı dökümhane işletim yeteneklerini güvence altına almaktı.

Bu teknolojiyle ilgili yerel ve uluslararası patent başvurularını tamamlayan ekip, teknolojinin Wooriro Co., Ltd. şirketine transferini de gerçekleştirdi. Gelecekte yapay zeka veri merkezi ve 5G/6G iletişim pazarlarında küresel şirketlerle rekabet edebilmek amacıyla endüstriyel uygulama ve ticarileşme süreçlerinin aktif olarak desteklenmesi planlanıyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Pazar araştırması şirketi LightCounting'e göre; küresel optik alıcı-verici pazarının 2019'da 6 milyar dolardan, 2026'da 18 milyar dolara çıkarak üç kat büyümesi öngörülüyor.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/07/2026 14:43:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/23431

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Geçmiş ve Notlar
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
İşaretle
Göz Attım
Site Ayarları

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.

[Site ayalarına git...]
Bu Yazıdaki Hareketleri
Daha Fazla göster
Tüm Okuma Geçmişin
Daha Fazla göster
0/10000
Kaydet
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. Phys.org, et al. Yeni 200 Gbps Fotodedektör Veri Merkezleri için Optik Alım Kapasitesini İkiye Katlıyor!. (17 Temmuz 2026). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2026. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/23431
Phys.org, -., Yılmaz, C., Uçar, D. Ş. (2026, July 17). Yeni 200 Gbps Fotodedektör Veri Merkezleri için Optik Alım Kapasitesini İkiye Katlıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved July 17, 2026. from https://evrimagaci.org/s/23431
-. Phys.org, et al. “Yeni 200 Gbps Fotodedektör Veri Merkezleri için Optik Alım Kapasitesini İkiye Katlıyor!.” Edited by Damla Şahin Uçar. Translated by Can Yılmaz, Evrim Ağacı, 17 Jul. 2026, https://evrimagaci.org/s/23431.
Phys.org, ---. Yılmaz, Can. Uçar, Damla Şahin. “Yeni 200 Gbps Fotodedektör Veri Merkezleri için Optik Alım Kapasitesini İkiye Katlıyor!.” Edited by Damla Şahin Uçar. Translated by Can Yılmaz. Evrim Ağacı, July 17, 2026. https://evrimagaci.org/s/23431.
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Günümüzde bilim insanları dilenciler gibi görülmektedir. Ellerindeki teneke kutular, devletin fon ajanslarına ısrarla doğrultulmuştur."
J. Doyne Farmer
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)