Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Suudi Arabistan, Ölümsüzlük Araştırmalarına Milyarlarca Dolar Harcıyor!

Suudi Arabistan, Ölümsüzlük Araştırmalarına Milyarlarca Dolar Harcıyor!
5 dakika
19,098
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Muazzam petrol zenginliği Suudi Arabistan'ın küresel sporlarda, elektrikli arabalarda ve teknoloji girişimlerinde baskın roller üstlenmesini sağladı. Krallığın bir sonraki hedefi şimdiye kadarki en iddialı hedefi olabilir: insan ömrünü uzatmak.

Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı Veliaht Prens Muhammed bin Salman, yaşlanmaya karşı yeni tedaviler geliştirmek amacıyla Hevolution Foundation adlı bir kuruluşa yılda bir milyar dolardan fazla bütçe ayırdı. Bu, uzun ömürlülük biyolojisi üzerine yapılan araştırmalar için mevcut küresel fonu önemli ölçüde genişletebilir - ki bu fon, şu anda esas olarak ABD Ulusal Yaşlanma Enstitüsü'nden gelmektedir.

Bütçeleri kanser gibi hastalıklarla ilgili araştırmalara kıyasla çok düşük olan bu alanda büyük bir fon artışı beklentisi, yaşlanma üzerine çalışan bilim insanları arasında heyecan yaratıyor. Birmingham'daki Alabama Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine araştırmalar yapan ve Hevolution'dan 7.76 milyon dolar fon alan Amerikan Yaşlanma Araştırmaları Federasyonu'nun (AFAR) kıdemli bilimsel direktörü Steven Austad şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu alandaki insanlar paranın nasıl harcanacağını görmek için nefeslerini tutmuş durumdalar.

Suudi vakfının genel müdürü Dr. Mehmood Khan, ilk hibe parasının büyük bir kısmının, bilim insanlarının insanlar için yaşlanma sürecini yavaşlatan, önleyen ve hatta tersine çeviren tedaviler geliştirmeye çalıştığı ABD'deki üniversitelere ve girişimlere gideceğini söylüyor. San Francisco merkezli Gordian Biotechnology'nin baş bilimsel sorumlusu ve Hevolution'ın 7 milyon dolar katkıda bulunduğu bir hibe programına sahip ABD'li bir kar amacı gütmeyen kuruluş olan Norn Group'un başkanı Martin Borch Jensen şöyle diyor:

Bu, daha ideal bir finansman durumu yaratıyor.

Şimdilik Hevolution'ın en büyük zorluğu, nispeten küçük bir alanda ve Suudi Arabistan'ın yaptığı her şeye şüpheyle bakılan bir dünyada parasını nasıl harcayacağı.

Bazı kurumlar ve bireysel araştırmacılar, ülke içinde muhalefete yer vermeyen ve 2018'de Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülüp parçalara ayrılmasının ardından Batı tarafından reddedilen mutlak monarşi ile bağ kurmakta tereddüt ediyor. Suudi parasının son dönemde ABD golfüne ve küresel futbola aktarılması, krallığın servetini insan hakları ihlallerini örtbas etmek ve küresel imajını güçlendirmek için kullandığı suçlamalarına yol açtı. Hevolution da benzer eleştirilere maruz kalabilir; ancak henüz başlangıç aşamasında olan proje, kamuoyunda geniş çaplı bir ilgi görmedi. 

AFAR'ın yönetim kurulu, geçen yıl yaşlanma biyolojisi ya da gerobilim alanında 18 araştırma projesi için Suudi finansmanını kabul etmeden önce defalarca tartıştı; ancak oradaki yetkililere göre o zamandan beri ikinci tur hibeler için ortaklığını yeniledi. AFAR'ın icra direktörü Stephanie Lederman şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Başlangıçta insanlar şüpheciydi ama bence bunların çoğu ortadan kalktı çünkü bizim parayı gerçekten de verdiğimizi görüyorlar. Bu bilimi finanse etmek istiyoruz, bu, insan ırkı için gerçekten önemli.

Pittsburgh Üniversitesi Yaşlanma Enstitüsü'nde yardımcı tıp profesörü olan Dr. Aditi Gurkar, Hevolution tarafından finanse edilen bir AFAR hibesine başvurmadan önce durakladığını, ancak Suudi kuruluşun yaşlanma bilimine yönelik işbirlikçi ve küresel yaklaşımı nedeniyle nihayetinde başvuruya devam ettiğini söylüyor. Nisan ayında, bir fizikçiyle birlikte nanopartiküllerin hücrelerin bölünmeyi durdurduğu bir süreç olan hücre yaşlanmasını tespit etmeye nasıl yardımcı olabileceğini incelemek için 375.000 dolarlık bir hibe aldı. Bu yenilikçi fikir için ABD'deki geleneksel kaynaklardan fon sağlamanın zor olacağını söylüyor. 

Jensen, Norn Group'un Hevolution'a fon sağladığını duyurduğunda bazı kişilerin Suudi bağlarına itiraz ettiğini, ancak kuruluşların ortak bir hedefi paylaşması nedeniyle bu itirazları bir kenara ittiğini söylüyor:

Odak noktamız, bu misyona ulaşmak ve insan sağlığını iyileştirmek ve geliştirmek - ki kamuoyunun durumu ne olursa olsun biz bu ideallere bağlıyız.

Orta Doğu'nun çalkantılı siyasetinin ya da Suudi veliaht prensin kişisel tercihlerindeki keskin bir değişikliğin fonları beklenmedik bir şekilde kesebileceğine dair bazı endişeler de var.

Adı "sağlık" ve "evrim" kelimelerinin birleşiminden oluşan Hevolution, Suudi Arabistan'ın 37 yaşındaki liderinin yönetiminde dünya çapındaki etkisini artırmaya çalışmasıyla birlikte küresel bir etki yaratmayı hedefliyor. Misyonu, Muhammed'in artık ezici bir çoğunluğu genç olan nüfusun yaşam kalitesini yükseltmek ve petrolden uzak yeni endüstriler kurmak için güvenilirliğini artırdığı ülkesinde de yankı bulabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Suudi kraliyet kararnamesiyle 2018 yılında kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulan Hevolution, kendi araştırmalarını yürütmek yerine, finansmanı yetersiz çalışma alanlarına para pompalamak için yerleşik kurumlarla birlikte çalışmayı amaçlıyor. Baş bilim sorumlusu Dr. Felipe Sierra, on yıldan uzun bir süre NIA'da yaşlanma biyolojisi bölümünü yönetti ve bilimsel danışma kurulunda Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde kök hücre araştırma merkezini yöneten Dr. Thomas Rando da yer alıyor. CEO Khan, şöyle diyor:

Biz geleneksel olmayan bir yaklaşım uyguluyoruz. Bu sorunu başka kim çözebilir? Hedeflerimizden biri de yeni bilim insanlarını ve verileri olmayan ama teknolojileri çözüme uygun olabilecek komşu alanlardan bilim insanlarını çekmek.

Suudi vakfı, Temmuz 2022'de faaliyete geçtiğinden bu yana 20 milyon dolardan daha az bir kaynak aktararak daha çok kendini kurmaya odaklandı. Khan, önümüzdeki iki ila dört yıl içinde bu rakamın 1 milyar dolara ulaşmasını bekliyor. Başlangıçta, bu paranın daha fazlası araştırmaya gidecek, ancak sonunda hedefin yaşlanma karşıtı girişimlere yapılan yatırımlarla kabaca eşit bir paylaşım olduğunu söylüyor.

On yıldan uzun bir süre çalıştığı PepsiCo'da baş bilim sorumlusu olan Khan, alanı küresel olarak genişletmek ve mümkün olduğunca çok sayıda umut verici fırsatı takip etmek istediğini söylüyor:

Epigenetik yeniden programlamanın ilk önceliğimiz olduğunu ya da otofajinin ilk önceliğimiz olduğunu ya da senesensin ilk önceliğimiz olduğunu söylemiyoruz. Birçok bilim insanı, üç hücresel süreci yaşlanmayla ilişkilendiriyor. Biz, hepsine bakıyoruz.

Hevolution'ın yaşlanmayı takip etmek için biyolojik belirteçleri tanımlamaya yardımcı olduğunu ve ayrıca yaşlanmayı tedavi etmek için mevcut yeniden tasarlanmış ilaçlar için erken büyük ölçekli insan denemelerini finanse ettiğini görmek istiyor. Bunlar, önemli ölçüde finansman gerektiren ve hızlı kâr elde etme olasılığı düşük olan iki önemli alan.

Khan, Pakistan'da doğdu ve ABD'ye taşınmadan önce İngiltere'de büyüdü. 1987'yi Suudi Arabistan'da geçirdi ve Suudi yöneticilerin tedavi gördüğü krallığın önde gelen hastanesinde bir tıp ihtisas programının kurulmasına yardımcı oldu. Daha sonra Rochester, Minn'deki Mayo Clinic'te çalıştı. Hevolution'a katılmadan önce iki yıl boyunca Boston merkezli biyoteknoloji girişimi Life Biosciences'ı da yöneten 65 yaşındaki Khan, şöyle diyor:

Bu alanda çok fazla 'yılan yağı' var. Bir sürü iddia var ve kendimize her zaman sormamız gereken şeylerden biri 'Bu neye dayanıyor ve meşru mu? Gerçek bilime dayanıyor mu?'

Hevolution kısa süre önce iki yatırım ortağını işe aldı ve 100'den fazla potansiyel fırsatı inceledikten sonra yıl sonundan önce ilk doğrudan yatırımını duyurmayı planlıyor. ABD'de kar amacı gütmeyen bir tüzel kişilik ve Boston'da bir ofis açmayı planlayan ve Avrupa ve Asya'da diğerlerini takip edecek bir limited şirket tescil ettirdi.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
83
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 21
  • İnanılmaz 17
  • Merak Uyandırıcı! 17
  • Güldürdü 11
  • Bilim Budur! 10
  • Umut Verici! 8
  • Grrr... *@$# 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Muhteşem! 4
  • İğrenç! 3
  • Korkutucu! 2
  • Üzücü! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 10:31:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15714

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Kalin, et al. Suudi Arabistan, Ölümsüzlük Araştırmalarına Milyarlarca Dolar Harcıyor!. (20 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15714
Kalin, S., Bakırcı, Ç. M. (2023, September 20). Suudi Arabistan, Ölümsüzlük Araştırmalarına Milyarlarca Dolar Harcıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15714
S. Kalin, et al. “Suudi Arabistan, Ölümsüzlük Araştırmalarına Milyarlarca Dolar Harcıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 20 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15714.
Kalin, Stephen. Bakırcı, Çağrı Mert. “Suudi Arabistan, Ölümsüzlük Araştırmalarına Milyarlarca Dolar Harcıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 20, 2023. https://evrimagaci.org/s/15714.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close