Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

“Varlığında, varlığın var olmasının söz konusu olduğu bir varlık olarak var olan bir varlığım.” ne demektir? Sartre bu sözüyle ne anlatmak istemiştir?

944 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Buhran dönemi (2. Emperyalist paylaşım savaşı) Aydını’nın açmazı ve arayışı…

20. yüzyılın başlarında, faşizmin kitleselleştiği Avrupa coğrafyasında (İtalya-Almanya) , kitlelerin, Avrupa’nın bütün o muazzam ve bedeli fazlasıyla ödenmiş (“karanlık” ortaçağ boyunca) aydınlanmasına rağmen nasıl sürü psikolojisi ile ortaçağ karanlığını aratacak bir şekilde davranabildiğini görmek, o dönem Avrupa aydınını varlık ve hiçlik ikilemine soktu. Çıkış bireyde bulundu.

Tüm Reklamları Kapat

Temel savunu şuydu: Bir varlık olarak insan, kendiliğinden varlık değil de kendisi için varlık olabilseydi, varlığının farkına varabilseydi, varlığının hiç bir şeye ve hiç bir kimseye tabi olmadığının, dolayısıyla varlığının bilincinde olanın sürüden ayrılmayı göze alabileceğinin de farkına varacaktı ve bunca acı çekilmeyecekti. Çünkü geç gelen aydınlanmanın (Rönesans, Reform) diyeti önceden (ortaçağ karanlığı ile ) fazlasıyla ödenmişti.

Bir kıtanın insanı, yüzyıllar boyunca fırtınalı bir okyanusu( Ortaçağ “karanlığını”) aşıp, o fırtınalı okyanusun dingin olması lazım gelen kıyısında (Aydınlanmanın göbeğinde-Rönesans, reform, akıl çağında) boğulabilir miydi? Ve fakat insan en karanlık zamanlarda bile umutsuz kalamazdı, kalmamalıydı, insanın varoluşuna bağlı özünü arayışı sürmeliydi.

Tüm Reklamları Kapat

Yoksa bu, dünden geleceğe mahsup ve ödenecek olan, anakaranın(Avrupa’nın), yoksul dünyanın sefaleti pahasına ve üzerinden yarattığı sebepsiz zenginliğin ve emek ile var edilmemiş göreli refahın bir diyeti miydi? "Müreffeh bir kıtanın özgür insanları olarak Bizler; ancak dünyanın en ücra köşesinde, kendi halinde yaşarken huzurunu bozduğumuz, dünyanın en mazlum insanı-insanları kadar özgür ve onurlu olabiliriz." dedirten.

İşte varoluşçuluk (egzistansiyalizm) , Avrupa anakarasında tırmanan, insanın birikiminin ve özünün inkarı olarak değerlendirilebilecek bir sürecin reddine yönelik olarak doğdu.

Varoluşçuluk var olmayı temel alır. Var oluş var olanın hiç bir şeye ve kimseye bağlı ve borçlu olmadığı gerekçesi ile, aidiyetlerimiz dahil bu (var olma) durumumuzu anlamsız kılacak, sanki bir şeye veya kimselere bir borcumuz varmış gibi bizlere bir şeyleri dayatacak, toplumsal varlık oluşumuz hasebiyle, “aklınızı kapının dışında bırakıp öyle içeri girin” diyecek her şeyin reddidir.

Bir tarafta inkar edilemeyecek netlikte kabul gören, bilimsel, zorunlu toplumsal varlık oluşumuz, öte tarafta bu toplumsallığın sanki tek bir bireymiş gibi ve sürü psikolojisi ile çoğuldan tekile evrilişi. Bu korkunçtu ve bir şeyler söylemek, yapmak gerekiyordu. Ne yardan (toplum) ne serden ( birey) ikircikli tutumu ile tamamlanmamış bir arayış.

Sonraları bu akımın, bireysel özgürlüklerin, tercihlerin kullanımını, insanın toplumsallığının reddine varacak denli bireyi kutsayan, bireyciliği önceleyen ve dolayısı ile bana neciliğe kadar savrulan, “her koyun kendi bacağından asılır, bana dokunmayan yılan bin yaşasın, benden sonrası tufan” şeklinde de karikatürize edebileceğimiz bir olguya sebebiyet vermesi nedeni ile, bu felsefi akımın, arayışın iki ustasından biri olan Camus, kendisini varoluşçu olarak tanımlamaktan imtina edecektir.

Ancak her şeye rağmen hakkını teslim etmek lazım. Özellikle insanın kendiliğinden değil kendisi için birey olma vurgusu önemli bir vurguydu. Bu vurgu özellikle edebiyatta geniş yankı buldu. Bu alanda yazılan Camus'un Sisifos Söyleni ve Yabancı ile Sartre'nin Bulantı'sı alanında birer başyapıt.

Başta da vurguladığımız üzere bu akımın, sonraları toplumu tali kılacak denli bireyi kutsaması, yaratıcılarının tercihinden bağımsız olarak gelişmiş olsa da; varoluşun farkındalığına yaptığı vurgu günümüzde de güncelliğini korumaktadır.

Yüzyıl önce, sürü psikolojisinin ürünü olarak, demokrasinin dahi bir ihtiyaç olmayacağı bir toplumun inşası iddiasını taşıyanların ( Almanya-İngiltere) Avrupa anakarasından başlayıp tüm dünyaya yaydığı yıkım ve ölüm dalgası ve bunun figüranı olan kendiliğinden milyonlarca bireyin modern halini ne yazık ki bugün de gerek dünyamızda gerekse ülkemizde “örgütlü cehalet” adıyla ve daha tehlikeli bir biçimde gözlemlemekteyiz.

Vesile olan veciz söze gelirsek; “Varlığında, varlığın var olmasının söz konusu olduğu bir varlık olarak var olan bir varlığım.” sözünü kanımca, “Var olmayı biz seçmedik. Mademki varız ve bu varlığımız bir oluşun ürünü, bize düşen bunu kabullenip bilince çıkarmak. Fakat bundan da emin değiliz, kafamız karışık. Arayışımız sürüyor.” şeklinde de özetlemek mümkün. Ülkemizde edebiyat alanında bu akımın en önemli eserlerinden biri Oğuz Atay’ın, buhran dönemlerinde bunalan Aydın’ı anlattığı Tutunamayanlar eseridir. (Ayrıca bknz: Soren Aabye Kierkegaard)

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close