Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Uzay Yolu (2009) filminin sonundaki sahne mümkün olabilir mi? Fizik kurallarına uygun mu (açıklama, film ile ilgili spoiler içerebilir)?

Filmin sonunda Atılgan bir karadeliğin kütle-çekim alanına yakalanıyor ve warp hızında bile kaçmayı başaramıyor. Daha sonra warp çekirdeklerini geminin arkasında patlatıp, patlamanın itici gücünün de yardımıyla kaçmayı başarıyorlar. Bu mümkün mü? Patlamanın etkileri gemiye ulaşamadan karadeliğe çekilmez miydi?
205 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
235K UP
Astrofizik meraklısı...

Filmde o kadar çok saçma sapan olay var ki, bu aslında aralarında en mantıklısı. Benim en çok takıldığım, gerçek fiziğe aykırı olaylardan çok, film içerisindeki tutarsızlıklar veya mantıksızlıklardır.

Film ne kadar absürt olursa olsun, kendi içinde tutarlı olmalıdır. Örneğin Harry Potter evreni, kendi içinde tutarlıdır ama büyü bizim için fanteziden ibarettir. Buna rağmen kimse çıkıp da, hadi canım bu da olmaz demez. Çünkü yazar, öyle bir kurgulamıştır ki, saçma olan şeyler o evrende normal görünür ve bizi de izlerken o evrenin içine çeker, bize de normal gelir.

Oysa, Star Trek (2009) gibi filmlerde, kurgulama o kadar kötüdür ki, ister istemez sahneler arasında çakışma meydana gelir. Hatta sırf, aksiyon var diye mantıksız olan sahneler çıkartılmamıştır. Bu da izleyenler olarak hikayeden kopmanıza sebep verir.

Tüm Reklamları Kapat

Kısa bir örnekle açıklamak gerekirse, örneğin 300 Spartalı filminde Leonidas, gözünden lazer ışını çıkartarak Xerxes'ı öldürseydi, film bitmeden salonu terk ederdi bazılarımız, "hadi len" diye. Oysa Süpermen'i izlerken bu ayrıntı bize çok sıkıntı vermiyor.

Soruna gelirsek, aslında warp çekirdeğinin patlaması olay ufkunun dışında gerçekleşiyor. Patlamanın da çok güçlü olduğunu varsayarsak, evet gerçeklik payı var, gemiyi karadelikten uzaklaştırabilir. Çünkü patlamanın etkisi her yöne yayılacak ve etkinin bir kısmı karadeliğin yığılma diskine karışsa bile, büyük bir kısmı gemiye kadar ulaşacaktır. Buradaki sıkıntı, patlamanın etkisinin gemiyi parçalamadan ileriye doğru momentum vermesidir. Öyle bir patlamada geminin toza dönüşmesi lazım.

Benim filmde takıldığım husus ise, Kırmızı Madde (Red Matter) dedikleri şey. Kaptan Nero, bu maddeyi Vulcan gezegeninin çekirdeğine yerleştirmek ve orada bir karadelik yaratmak için kullanıyordu. Bunun için gezegenin merkezine kadar bir delik açması gerekiyordu.

Mr.Spock ise bir süpernova patlamasını durdurmak için aynı maddeyi kullanacaktı. Oysa Spock yıldızın merkezine doğru bir delik açmadı, uzaya bıraktı. Madem öyle Kaptan Nero neden o kadar uğraştı, anlamsız.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close