Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf Ocak
Yusuf Ocak
7K UP
Üye
0

Teorik olarak gezegenimizdeki "enerji" bitebilir mi?

353 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
35K UP
Fizik doktora öğrencisi

Enerjiden kastınızın tam olarak ne olduğuna göre bu soru farklı şekillerde yorumlanabilir.

Ekosistem genel olarak bütün enerjisini Güneşten alır. Buna bütün yenilenebilir enerji kaynakları da dahil. Rüzgardan tutun da hayvanlara, denizlerdeki akıntılardan akarsulara kadar hepsinin sahip olduğu enerji dönüp dolaşıp güneşten gelmektedir. Yani güneş parladığı sürece bu enerjiler devir dayıma devam edecekler ama tabi güneş sonsuza kadar parlamıyacak. 5 milyar yıl sonra güneş kırmızı deve dönüşüp dünyanın yörüngesi kadar büyüyüp dünyaya çok yakın bir hale gelecek, 7.6 milyar yıl sonra ulaşabileceği en büyük boyuta çıkıp dünya yörüngesinin 1.2 katı bir büyüklüğe ulaşacak sonra yakacak bir şeyi kalmadığında ise yaklaşık 10 milyar yıl sonra tekrar küçülüp bir beyaz cüceye dönüşecek. Kırmızı dev olduğunda şu ankinden 3000 kat daha parlak olacak ama beyaz cüceler inanılmaz sıcak gök cisimleri olmalarına rağmen pek parlak değiller. Sonrasında ise yavaş yavaş soğuyarak kahverengi cüceye doğru ilerleyecek ve gittikçe sönükleşecek. Tabi daha kırmızı dev evresinde dünyayı yutacağını düşünürsek dünyadaki enerji diye bir şey tanımlı olmayacak.[1][2][3] Yani dünya yok olana kadar güneşten enerji gelmeye devam edecek ve dünyadaki enerjiden kastın yenilenebilir enerji kaynakları veya canlıların kullandığı enerji ise durum bu.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarda bahsettiklerim güneşin enerjisi onu değil dünyanın kendi iç enerjisinden bahsediyorsan, yani magma, yanardağ patlamaları kıta hareketliliğinden kaynaklanan depremler veya jeotermal enerji(güneşten beslenmeyen tek yenilenebilir enerji kaynağımız) falansa bunları kaynağı yerkürenin çekirdeğinin sıcak olmasıdır ve o soğuyana kadar bunlar tükenmeyecektir teoride tabiki zamanla soğuyacak soğuduktan sonra bu enerjiler tükenecek ama bunun onlarca milyar yıl süreceği tahmin ediliyor (yaklaşık 90 milyar yıl) ki bu sefere zarfında günei dünyayı çoktan yutmuş olacak.

Ama kastın ana enerji kaynağı olarak kullandığımız fosil yakıtlar veya nuclear enerji için kullandığımız uranyum reservelerimizin ne kadar sürede tükeneceği ise, şu anki enerji tüketimimiz ve bu tüketimdeki artış trendleri göze alındığında tahminler şu yönde:

  • Petrol 51 yıl[4]
  • Doğalgaz 53 yıl[4]
  • Kömür 114 yıl[4]
  • Uranyum 200 yıl[5]

Ama buna benzer eskş tahminleri taratınca çoğu zaman tüketimizin bu tip raporların en yüksek tahminlerinden daha yüksek çıktığı da bir gerçek.

213 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J Arnst. When Will Sun Explode. (19 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 28 Ocak 2022. Alındığı Yer: livescience | Arşiv Bağlantısı
  2. D Appell. The Sun Will Eventually Engulf Earth--Maybe. (1 Eylül 2008). Alındığı Tarih: 28 Ocak 2022. Alındığı Yer: scientificamerican | Arşiv Bağlantısı
  3. M Wall. The Sun Will Turn Into A Giant Crystal Ball After It Dies. (9 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 28 Ocak 2022. Alındığı Yer: space | Arşiv Bağlantısı
  4. Met group. When Will Fossil Fuels Run Out?. (28 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 28 Ocak 2022. Alındığı Yer: Met group | Arşiv Bağlantısı
  5. scientificamerican. How Long Will The World's Uranium Supplies Last?. (28 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 28 Ocak 2022. Alındığı Yer: scientificamerican | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close