Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Telekinezi sizce gerçek mi?

Telekineziyi heryerde görmeye başladım instagramda tiktokta vb
3,657 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Göker Gökkaya
Göker Gökkaya
1,630 UP
İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğrencisiyim

Soruda yazıldığı gibi eğer ki Instagram yada tiktok gibi herkesin açık şekilde görüş paylaşabildiği platformlardan bilgi edinmeye çalışırsanız çok sayıda yanlış bilgiye maruz kalırsınız.

Öncelikle bu bizce yada sizcelik bir durum değil. Telekinezi bilimsel temeli olan bir teori değildir. Bu konuda yine Evrim ağacı sitesinde yayınlanmış bir makale var. Onu okursanız çok daha detaylı örnekler ve bilimsel nedenlerini anlayarak telekinezi ve telapatinin neden gerçek olmadığını anlayabilirsiniz.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Aynı şekilde yine Evrim ağacında bir video da var. Onu da YouTube'da aratarak bulabilirsiniz.

276 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı, et al. Telepati Ve Telekinezi: Dokunmadan Cisimleri Hareket Ettirmek, Uzak Mesafeden İnsanlarla Konuşmak Mümkün Mü?. (27 Nisan 2011). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Akif
Mehmet Akif
17K UP
Araştırmacı ve konu hakkında bilgi sahibi

Merhabalar,

"Telekinezi sizce gerçek mi?" sorusu kişisel yaklaşım ile cevaplanabilecek tarzda sorulmuş, bu durumdan kişisel fikri sorduğunuzu varsayarak ilerliyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Telekinezi dediğimiz kısaca; kişinin beyinsel gücünü kullanarak fiziksel nesneleri hareket ettirmesi olayı şu ana kadar hiçbir şekilde bilimsel yollarla ispatlanmış değildir. Bundan dolayı kişisel olarak bilimsel verilere güvenen bireyler telekinezi gibi henüz daha kanıtlanmamış olaylara aksi kanıtlanana kadar güvenmezler ve olduğunu kabul etmezler. Bu inanç dışıdır yani bireyler telekinezinin varlığına inanabilirler, bunda sorun yoktur ancak kanıtlanmadığı takdirde gerçekliğini başkalarına karşı iddia edemezler ve bilimsel olduğundan söz edemezler. Bilimsel ispatı için hali hazırda kabul edilen yollardan ispatlamaları gerekmekte eğer ki hali hazırda olmayan bir yoldan ispat etmeye çalışırlarsa da bu yolu meşru ve kabul edilebilir kılmalılardır. Tüm bunlara rağmen bilim telekinezi veya telepatinin varlığını tümden reddedemez ki bu bilimin olgusuna terstir. Bu durumda tekrardan aksi bilimsel verilerle kanıtlanana kadar bu durumdan bahsedilemez. Yine de teknolojinin gelişmesi ile yüzyıllardan beri inanılan türde olmasa da farklı şekilde telepati belki mümkün olabilir. Telekinezi ise aslında tanımdan bağımsız şekilde teknoloji yardımıyla ve teknolojik cihazlar arasında belki olabilir, kesinlikle olmaz diyemeyiz.

Sonuç olarak kişisel olarak da bu olguyu desteklediğimi söylemem konusunda yanılmış olmam. Yine de kişisel fikirler geçici olabilir önemli olan güçlü verilerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Sosyal medyada karşınıza çıkması kişisel tercihlerinizden, ana sosyal medya akımlarından dolayı olabilir. Bu konuda dikkatli olmakla beraber sosyal medyanın sizi tamamen manipüle etmesine izin vermeyiniz. Bir olayın çokça paylaşılması gerçekliğini yansıtmaz.

Aşağıdaki linkte bu platformda daha önce yazılmış ve videosu da çekilmiş telekinezi, telepati hakkında detaylı bir yazı var. Okuyarak daha detaylı bilgi sahibi de olabilirsiniz.

İyi günler dilerim.

Link: https://evrimagaci.org/telepati-ve-telekinezi-dokunmadan-cisimleri-hareket-ettirmek-uzak-mesafeden-insanlarla-konusmak-mumkun-mu-53

220 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close