Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
6

Psikolojik olarak dişi ve erkeğin farkı nedir? Düşünce şekli, olaya bakış açısı, çözüm şekli nasıl olurdu?

Şu anki toplumsal cinsiyet rolleri olmasaydı biyolojik farkın dışında ne gibi farklılıklar olurdu?Davranışsal, düşünce, dürtülerde ne gibi farklılıklar olurdu?Olsaydı bu farklılık ne ölçüde büyük olurdu?Şu anki toplumsal cinsiyet rolleri eskiden beri aynı mıydı?Bu rollere kim karar verdi?
1,518 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Kardelen Gözüküçük
Psikolojiyle ilgilenen bir lise öğrencisiyim. Sınava hazırlanıyorum.

Dişi ve erkek beyinleri özünde biyolojik olarak farklıdır. Fakat bu fark her dişinin dişi beyni adı verdiğimiz beyin tipine, her erkeğin de erkek beyni adı verdiğimiz beyin tipine sahip olduğunu göstermez. Beyinlere verdiğimiz dişi ve erkek beyin isimleri canlının biyolojik cinsiyetinden bağımsız ve anne karnında gelişmektedir.[2] Yani biyolojik cinsiyeti erkek olan bir insanın kadın beyni adı verilen beyin tipine sahip olması olası ve normaldir. Bu farklılık psikolojiye de yansır.[1]

Bahsettiğiniz toplumsal cinsiyet rolleri olmasaydı eğer, kadın ve erkek beyninin farkı ve davranışa yansıyışı, cinsiyet rolünün kişinin üstündeki baskıyı azaltması sayesinde, karşılaştıkları psikolojik zorlukları azaltabilirdi. Kadınların ve erkeklerin sık karşılaştığı psikolojik sorunlar genelde birbirlerinden farklıdır.[3]

Toplumsal cinsiyet rollerinin ortadan kalktığı bir durumda davranışa yansıyabilecek durumlardan birisi, erkeklerin yaşadıkları psikolojik veya başka sorunlar için bir uzmandan yardım istemekten çekinme/kaçınma davranışının değişmesi olabilirdi. Erkeklerin üstündeki güçlü olma baskısı sebebiyle yardım istemekten çekinmesi/kaçınması durumu, cinsiyet rolleri olmasaydı yerini bir uzmandan yardım istemekten çekinmenin/kaçınmanın cinsiyete bağlı olmamasına bırakabilirdi.[4] Fakat bu konu üzerine yapılan araştırmalar henüz net ve yeterli bir bilgi sağlamamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Y. J. Weisberg, et al. Gender Differences In Personality Across The Ten Aspects Of The Big Five. (31 Mayıs 2011). Alındığı Tarih: 17 Mart 2024. Alındığı Yer: PubMed Central | Arşiv Bağlantısı
  2. B. Goldman. The Cognitive Differences Between Men And Women. (22 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 17 Mart 2024. Alındığı Yer: Stanford University | Arşiv Bağlantısı
  3. R. Pascale, et al. Male And Female Brains. (25 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 17 Mart 2024. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  4. P. M. Galdas, et al. Review Men And Health Help-Seeking Behaviour: Literature Review. (6 Mart 2005). Alındığı Tarih: 17 Mart 2024. Alındığı Yer: National Library of Medicine | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bym Acr
öğrenci fizik ve kuantum fiziği ile 4 yıldır merak sarmış biri

Toplumun büyük yanlışı olan kadın işi erkek işi gibi büyük yanılgılar ortadan kalkardı ve cinsel kimlik gibi yönelimlerde daha fazla çeşitlilik ve kabul olurdu.Şahsen en büyük fark cinsellik konusunda olurdu arzu isteği kaybolabilirdi.Ve eskiden beri aynı olmadığı kesin çünkü her toplum her ırk kadın ve erkeklerine farklı yaklaşmıştır buna çok gerilere gitmeden eski çağlarda türklerin kadınlara verdigi önemi ve arapların kadınlara verigi önemi örnek gösterebiliriz.Eger bunların hiç biri olmasaydı insan oglu tekrardan birşeyler bulurdu...

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Mö 6. Yüzyılda Massaget Kraliçesi. (30 Nisan 2008). Alındığı Tarih: 22 Mart 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zeren Zeren
Zeren Zeren
1,019 UP
Herhangi bi yetkim yok sadece bilim meraklısı bi araştırmacıyım

Şuanki cinsiyet rolleri olmasaydı diğer hayvanlardaki gibi olurdu: erkekler; şuanki olduğu gibi daha saldırgan, koruyucu, cesaretli, atılgan, kadınlar ise; daha nazik, çekingen, utangaç, küçük işleri üstlenen, korunmaya muhtaç olurlardı yani aslında şuanki olduğundan çok da farklı şeyler olmazdı. Şuan tabiki kadın erkek eşitliği sağlanmaya çalışıyor kadınlar kendi ayaklarının üstünde durmaya başladılar, kendi işlerini kemdileri yapıyorlar. Erkekler de daha çok ev işlerine girişmeye başladılar, ince işlerle de uğraşmak zorundalar artık. Yani aslında öyle aman aman bi farklılık olmazdı.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close