Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Popüler bilim kanalları insanlara istemeden ve dolaylı yoldan gereksiz özgüven yüklemiş olabilir mi?

Sonuçta popüler bilim mecrasıdir Evrim ağacı, burada akademik kabul edilecek bir bilim üretilmiyor (küçümsemek için soylemiyorum, evrim ağacını çok seviyorum) ama bazı insanlar buralardaki içeriklerden yola çıkarak, kendini de einstein sandıkları için yanlış fikirler üretip bunu gerçekmiş gibi yayıyorlar gibi. Düşünceleriniz nelerdir
480 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Güzel bir soru. Evet, konunun akademik ayrıntılarını olduğunu düşünemeyip, popüler bilimin basitleştirilmiş anlatımlarını akademik olarak yorumlamaya çalışanlar var. Bu sorun aslında popüler bilim kanallarının kendisinin sorunu değil. Sorun, o kişilerdeki bilimsel ve eleştirel düşünmenin tam olarak oturmamasından kaynaklanıyor.

Bu sebeple bilim iletişimi amacı ile popüler bilim yayınları yapan kanallar da her şeyden önce bilimsel ve eleştirel düşünmeyi arttırmayı amaçlamalılar.

Evrim Ağacı da video ve yazılarında akademide konunun çok ayrıntısının olduğunu, burada sadece basitleştirip anlattıklarını söylüyor. Hatta bu konuya ilgili olan kişilerin bu konuda uzmanlaşıp daha çözülmemiş konuları çözebileceğini de anlatıp uzmanlaşmaya da teşvik ediyor. Bunu birçok videoda belirttiler ama hepsini buraya koyamayacağım için en beğendiğim kısmı buraya bırakıyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Siz ne kadar uyarırsanız uyarın, sorun kişinin kendisinden kaynaklandığı için ister popüler bilim olsun, ister facebook gönderisi olsun, fark etmez. Bir şekilde bir bilgiye ulaşan ve eleştirel ve bilimsel düşünmesi tam olarak oturmamış, konunun ne kadar derin olabileceğini anlamamış biri yine "cahil özgüveni"ne sahip bir şekilde yorum yapacaktır.

Size demiyorum ancak sosyal medyada popüler bilimi bu sebeple çok sert eleştiren popüler bilim karşıtları gördüm. Bilim iletişiminin de profesyonel bir alan olduğunun unutulmaması gerekiyor. Eğer bilim iletişimini akademiden de halktan da anlayan ve bu etkileri bilen kişiler yapmazsa yalan yanlış bilgiler, abartılar ve cahil özgüvenli kişiler etrafta dolaşır.

Evrim Ağacı gibi profesyonel bilim iletişimcileri, yapılan sert eleştirinin aksine, bu bilgi kirliliğini ve cahil özgüvenini düzeltip halka bilimsel ve eleştirel düşünmeyi ulaştırabilecek yegane, en azından en sağlıklı araç. Bunu unutmamak gerekiyor.

8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Can Akbulut
Can Akbulut
62K UP
2018’den beri Evrim Ağacı Sporlu:)

İnsanlar mistik şeylerin olduğunu iddia etmekle kalmayıp olmayan mistisizmi çözmeye ve fikir yaratmaya bayılırlar bu evrimsel psikolojimizden -geçmişimizden- günümüze görünen bir durumdur. Bu düşüncelerin felsefi ve bilimsel bir dayanağı olmadığı zaman bilimden anlayanlar için komik bir durum olduğu da kaçınılmazdır.

Eğer amaç “gerçek” dediğimize şeye yaklaşmaya çalışmak ise bu yaratıcılıklar çok önemlidir ama durum her zaman böyle olmuyor. Ne yazık ki insanlar, insanlara yardımcı olacak fikirler yaratmaya değil şahsi dünya ve hayat görüşlerini karşı tarafa göstermeye yönelik metodolojiler geliştirmeye daha yatkınlar.

Gel gelelim ki bu düşünceleri sanki kanıtlanmış, hatta “Aman incelenmesin. Çürütülürse yok oluruz, biteriz!” gibi gösteren ve bu savunan insanları ciddiye alan maalesef ki akılalmaz derecede çok insan var…

Tüm Reklamları Kapat

Bunun en doğru çözümü bilimsel ve yenilikçi bir eğitimdir. Bilimin metodolojisini anlayan biri her şeye empirik ve skeptik yaklaşması gerektiğini de anlar.

Felsefi bir dayanağı varsa tez oluşturulmalıdır. Bilimsel bir dayanağı varsa çürütmeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Aklımızda bir fikir varsa felsefi bir altyapı oluşturduktan sonra hipotez ortaya konulmalıdır.

Hiçbirisi yoksa ve kuram gibi lanse ediliyorsa ciddiye alınmamalıdır.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close