Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fatoş Esral
Fatoş Esral
1,394 UP
Üye
5

Neden neredeyse tüm dünyada kadınlar ikinci sırada yer almakta?

Medyanın etkisi elbette var fakat medeniyetten uzak topluluklarda dahi kadın ikinci bir tür ve daha fazla sorumluluk almakla yükümlü. işin tarihsel, toplumsal, dinsel vs pek çok faktör etkili. Nasıl oldu da türün devamını sağlamakta büyük pay sahibi bir cinsiyet bugün dünyanın pek çok yerinde üstünlük kuramadı?
449 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Anonim Felsefeci
Anonim Felsefeci
4,585 UP
Yazılım geliştirici

Küresel güney ve Küresel kuzey ülkeleri diye yapılan bir sınıflandırmada örneğin Küresel güney ülkeleri diye sınıflandırdığımız ülkelerde kadınlar aktif hayata katılımda erkeklere oranla çok düşük seviyede bir katılım sergiliyor . Örneğin Vikipedi'nin doğrulanmış kadın yazarlarında neden erkeklere oranla çok çok az veri girildiği hususunda sorulan soruda ki bu soru .. küresel güneyde yaşayan insanların neden çok çok az veri girdiği sorusu ile destekleniyor . Sorulara cevap veren kadınlardan alınan dönütler genel itibarı ile şöyle ..

Kaba tabir ile ev işleri çocuk bakımı alışveriş temizlik vesaire gibi şeyler neredeyse tüm günümü alıyor , ayrıca çok yorgun oluyorum ve kendime vakit ayıramıyorum . Çalışan kadınlar ise üstüne birde işlerinin zamanlarını ve eforlarını fazlasıyla tükettiğini söylüyor .

Cinsiyet gözetmeden küresel güney ülkelerinde yaşayan insanlara sorulduğunda ...

Tüm Reklamları Kapat

Hayatımı idame ettirebilmek için haddinden kat be kat fazla efor sarf ediyorum , hayatımı idame ettirebilmek için gereken ihtiyaçlarımı karşılamaya haddinden fazla zaman ayıyorum ve çok yorgun oluyorum . Hayatımı idame ettirmekten başka bir şeye zaman ayırmak mümkün olmuyor .

Aslında bu sorunun kaynağı cinsiyet gözetmeksizin insanların hemen hemen hepsinin hayatlarını idame ettirebilmek için haddinden fazla efor sarf etmeleri ve bütün günlerini bu çabaya harcıyor olmasıdır .

Bu etken inanılmayacak kadar uzun süreler insan türünün kafasını meşgul ederek ve etmeye devam ederek bir kültür biçiminde şekillendiği için kadınların toplum içinde ki yeri böyle evrilivermiştir .

Kadının fizyolojik ve biyolojik bir takım zorlukları ... adet olmak , hamile olmak , hormon sorunları , fiziksel güç ve kondisyonun zayıf olması tecavüzlere vesaire karşın korunma ihtiyacı çünkü bir erkeğe tecavüz ettiğiniz zaman hamile kalmaz ama bir kadına tecavüz edildiğinde hamile kalabilir ... vesaire bir çok etmen onu korunma içgüdüsü şeklinde toplumdan kısmen soyutlayacak kültürün oluşmasına sebebiyet vermiştir .

Tüm Reklamları Kapat

Bu kültürün değiştirilemez ve bu döngünün kırılamaz hale gelmesinde insan türünün insan olma vasfına erişmemiş insansı diye nitelendirdiğimiz müsvedde-i insan diye tanımladığımız sayıca çok fazla kalabalıklarının etkisi çok büyüktür .

Çünkü yer yüzeyinde var olan bütün insan türünün içinden çok çok az sayıda insan insan olma vasfına sahiptir , diğerleri dürtüleri ve güdüleri ile birlikte zoolojik olarak yaşarlar .

Soyut becerilerine , muhakeme yetisine , kazanımlarını nesiller boyu aktarma özelliğine , dürtülerine ve güdülerine yenik düşmeden olan biteni bütünü ile anlayıp ona göre hareket etme özelliğine sahip birey sayısı insan türü içinde çok azdır .

Şempanzeler , Goriller , Orangutanlar vesaire bizimle aynı familyadan olan insansı dediğimiz canlılar ile benzer davranışları , benzer tepkileri sergileriz ve reaksiyon veririz .

Türümüz içinde insan olma vasfına erişmiş olanları avlayan bir mekanizma geliştirmişizdir ve zoolojik olarak onları bize karşı bir tehdit olarak algılarız ve üstün gördüğümüz bir birey etrafında zoolojik olarak birleşerek bu tehditleri ortadan kaldırmaya çalışırız .

Tüm bu yaşanan saçmalıkların akıl tutulmalarının mantıksızlıkların ve yanlışlıkların altında yatan nedene bakıldığında karşımıza bu çıkar .

Küresel güney ülkelerinde bu durum çok daha belirgin olduğu için çok daha net görürken ...

Küresel kuzey ülkelerinde bu durum çok daha bulanık olduğu için buğulu görürüz .

Sorun insanların zoolojik olarak dürtüleri ve güdüleri ile insan-i vasıflara sahip olmadan hayatlarını devam ettirmeye çalışmasıdır ve bu süreç çok uzun yıllar böyle devam ettiği için artık kanıksanmış ve düzeltilemez bir noktaya ulaşmıştır ..

Teşekkürler .

127 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Freud. İd , Ego , Süper Ego. (16 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 16 Ocak 2022. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close