Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Işık hızı maddeye bir sınır mı?

Teknolojimizle veya evrende ki herhangi bir tesadüfle ışık hızı ne kadar düşse bile yine de o yeni ışık hızına ulaşmak için kütlesiz mi olmamız gerekiyor? Demek istediğim kütleli bir madde ışık hızı ne kadar düşük olursa olsun ışık hızını geçemez mi? Işık hızı bir tesadüfle 2000 km/h oldu yine de geçilemez mi?
421 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cengiz Altun
Cengiz Altun
28K UP
Öğrenci

Siz sanırım ışık hızını düşürerek o hızı geçmek istiyorsunuz.

Özel göreliliğe göre c, evrendeki bütün madde ve bilgilerin hareket edebileceği maksimum hızdır. Bütün kütlesiz parçacıkların ve ilgili alanlardaki değişimlerin boşluktaki hareket hızıdır (ışık ve çekimsel dalgalar gibi elektromanyetik radyasyon dahil).

Tüm Reklamları Kapat

Oldu ki ışık hızı dediğin gibi 2k km olsa idi neler olurdu bırak ölçüm yapmayı dünya diye bir yer olmazdı hadi o sorunu bir şekilde hallettik ölçüm yapabilecek gözlerimiz olmazdı gözlerimiz bu algıyı algılıyamazdı. Hadi bunları geçtik diyelim bu sorunları hallettik ışık hızında 300k olan değil 2k km olandan bahsediyorum bu hıza ulaşırdık ama geç algılardık örneğin pencereden baktığımız zaman olan nesneleri geçikmeli görürdük bu tıpkı CS:GO oyununda 1 Mbps oynamak gibi olurdu ya da gökyüzündeki uçağı 20 dk geçikmeli olarak görürdük.

Soruna gelirsek ışık hızı "300k" olarak her zaman maddeye sınır olucaktır kütle enerji dönüşümünden muazzam bir enerjiye ihtiyacımız olucaktır ki bu da şimdi mümkün değil

https://www.youtube.com/watch?v=rDFdj4pseqU

195 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sivasli Istari
Lise öğrencisi

Higgs alanının ne olduğunu anlarsan sorunu kendin cevaplayabileceğini düşünüyorum, o yüzden gel bir anlamaya çalışalım bu şey neymiş.

Bilimsel terimlere falan girip (giremem zaten) kafanı iyice karıştırmak istemem. Higgs alanı dediğimiz bu alan maddelere kütle kazandıran bir parçacıktır. Kendisi genel görelilik gibi görünmeyen bir güçtür, eğer kendisi olmasaydı maddeler oradan oraya koşacak ve evren dediğimiz şey olmayacaktı. Bu alana takılan maddelerin hızı düşer ve kütle kazanırlar. Yani bu alandan geçen elektron, kuark gibi maddeler bu alandan geçtiği için kütle sahipleridir, örnek olarak bir elektron ve bir üst kuark aynı boyutta olmasına rağmen, üst kuark elektrondan 350.000 kat daha ağırdır; bunun sebebi higgs alanıdır. (Yazacağım yazıyı tahmin ediyorsundur.) Tüm bu maddeler bu alandan etkilenebilmesine rağmen foton etkilenmez (bu yüzden kütlesizdir). Yani elektron, kuark gibi (atom) maddelerden yapılan bir nesne ile ışık hızını geçmen mümkün dahi değil -ki evrende var olmayan bir madde bile üretsen yine de geçemezsin neden gel açıklayayım.

Tüm Reklamları Kapat

Dediğim gibi foton bu alandan etkilenmediği için kütlesizdir yani kendisi boş uzayda “herhangi bir sınır olmadan” dolaşabilen tek parçacıktır. Eğer evrende olmayan bir madde dahi yapabilsen (bu alandan etkilenmeyen) yine ışık hızı ile aynı hızda gideceksin çünkü bu hız nihai hız sınırıdır. Şöyle düşün boş uzayda bir misket atacaksın, misketin parçalanmadan gidebileceği bir hız sınırı vardır değil mi? Sallıyorum 50 m/s ile atabilirsin en fazla bu hızın üstü misketin parçalanmasına ve enerjinin boşa gideceği anlamına gelir bu sebeple bu hızda vurmak zorundasın. Neyse işte sen vuramayacağın için teknolojinle bir makine icat ettin (ne gereksiz bir makine) bu makine miskete tam 50m/s ile vurduğunda bu misketin bir sınırı olacaktır, bu hızın altına da inemez üstünede çıkamaz. Fotonda böyledir bir nevi, kendisi hiç bir şeyden etkilenmediği için herhangi bir maddenin (ve fotonun) çıkabileceği hız sınırıdır. Üstüne çıkarsa parçalanır falan demiyorum bak yanlış anlama, dediğim olay şu mesela bildiğin gibi bir soğukluk sınırı vardır değil mi? Sıcaklık dediğimiz olay atomların hızıdır; eğer bir atom çok fazla hareket halindeyse biz bu nesneye sıcak diyoruz aynı zaman da atomlar çok az hareket halindeyse de biz buna soğuk diyoruz. Peki bu 0 kelvin olayı nedir? Bir atomun 0 kelvin olması demek bütün atomlarının duruyor olduğu anlamına gelir yani sopsoğuk, bu sebeple 0 kelvinin altına inilemez, duran bir atom daha nasıl durabilir? Aynı şekilde evrenin sana izin verdiği hız sınırının üstüne nasıl çıkacaksın? Bu sınırında bir sebebi yok sadece evrenimizin dokusunda var bu, belki başka evrende bu sınır yoktur, kim bilir. Foton olayıda böyledir bir nevi bu hız, nihai hız sınırıdır. Bu sebeple atom ile yaptığın herhangi bir nesne ile ışık hızını geçemezsin, geçememenin sebebi de bu hız, hız sınırıdır dediğim gibi. Alandan etkilenmeyen bir madde yapsan bile bu madde ışık hızı ile aynı hızda olacaktır, umarım anlatabiliyorumdur. Şöyle de düşünebilirsin; senin hızın 0 iken ışık senden (kabaca) 300.000km ile uzaklaşacaktır ama sen teknolojin ile 300.001’e bile çıksan ışık senden yine 300.000km ile uzaklaşacaktır, çünkü ışık hızı sabittir.

Bunu anlayarak kendi soruna cevap vermişsindir diye düşünüyorum ama ben de cevaplamayı deneyeyim. Şimdi başka bir evrende tesadüf eseri ışık hızı düşmüş olsun, ışık hızının “tesadüfen” düşmüş olması bu alandan etkilendiği anlamına gelecektir, bu alandan etkilendiği için de foton geçilebilir ama fotonun eski hızı ile hareket edemezsin yine de sadece yeni fotonu geçebilirsin.

Higgs bozonuna ait bir işaret olduğu tahmin edilen ve proton-proton çarpışması sonucu ortaya çıkan verilerle hazırlanan temsili bir grafik. Bozon anında bozunuyor ve ortaya 2 elektron ile 2 hadron jeti (şekilde çizgiler halinde gösterilmiştir) çıkıyor diyor wiki. (Tabii ki bunu ben de anlamadım merak etme, sadece daha fazla entel gözükmek için koydum :))
Higgs bozonuna ait bir işaret olduğu tahmin edilen ve proton-proton çarpışması sonucu ortaya çıkan verilerle hazırlanan temsili bir grafik. Bozon anında bozunuyor ve ortaya 2 elektron ile 2 hadron jeti (şekilde çizgiler halinde gösterilmiştir) çıkıyor diyor wiki. (Tabii ki bunu ben de anlamadım merak etme, sadece daha fazla entel gözükmek için koydum :))
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close