Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hasan Hasan
Hasan Hasan
22K UP
Üye
2

İnsanın bireysel değeri ölçülebilir mi?

ve insanın değerinin ölçülmesi ne kadar etiktir? İnsan katma değer ürettiği kadar mı değerlidir? insan sadece insan olduğu için değerli midir? herhangi iki kişi arasında diğerini daha değerli kılan bir nitelikten söz edilebilir mi?
768 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
326K UP
Düşünür

Açıkçası bir insanı, sırf insan diye değerli görülmemesi gerektiği taraftarıyım :) ben Marksist’im, benim için bir insan düşündüğü ve ürettiği kadar vardır. Yani topluma ne verdiği ile bireysel değeri ölçülebilir.

Üretim de düşünceler de para kazanmaktan bağımsız ölçülmeli. Yani aldığı gelir az olsa da topluma büyük yararlar sağlayabilir. Örneğin, Nikola Tesla parasız bir şekilde öldü, ama topluma ve insanlığa büyük icatlar vermiş bir insandır. Değerli bir insan olmasının yanı sıra parasızdı, çünkü ticari bir amacı olmadı hiçbir zaman.

Üretimi 2 ye ayırırsak, fikir ve üretim olarak 2’ye ayrılır. Üretim demek illa fiziksel olmak zorunda değildir. Mesela mühendislik, yazılım gibi meslekler fizikselden ziyade “düşüncesel” bir üretim yapıyorlar. Düşüncesel üretim, fiziksel üretimden daha değerlidir, çünkü artık fiziksel üretimi makineler yapıyor. Fikirler dediğimiz şey ise eğitim ve filozofluk gibi toplumu ileriye taşıyacak fikirlerin yaratılmasıdır. Voltaire’ninde dediği gibi dünya 2 şeyle yönetilir: silah ve kitaplarla. Silahlar er ya da geç düşünceye yenik düşer. En değerli insanlar işte fikir üretebilenlerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu şekilde kimin ne ürettiği ya da ne kadar kaliteli ürünler ortaya çıkarttığına göre değer kavramı değişir. Ama genel olarak yukarda yazdıklarım gibi insanların bir değeri olduğuna ve bazı insanların değerinin daha az olduğuna inanıyorum. Karakter, ahlak gibi kriterler hakkında ise, gerçekten zayıf karakterli ya da ahlakı zayıf olan insanların topluma yararlı bir şey üretebileceğine inanmıyorum. İnsanların değeri topluma hizmeti kadardır en kısa haliyle.

129 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yiğit Kulaoğlu
Düşünür ve araştırmacı

[1] Sahip olduğum 38.5 kg Oksijeni satabilseydim, $116 ederdi. Ondan çok daha az olsa da vücudumdaki 6.5 kg’lık Hidrojeni satabilseydim oksijenden daha çok para kazanırdım: $755. Hidrojen yakıt olarak kullanıldığı için daha değerli. Normalde 60 çeşit element var vücudumuzda ama bunlardan 7 tanesi %99’umuzu oluşturuyor. Geriye kalan %1’in içinde neler var, neler… Mesela zehirli bir madde olan Arsenik var içimde. Normalde 1 gramı beni öldürmeye yeter. Ama 1 gram Arsenik için benim gibi 159 kişiden bu maddeyi toplamanız gerekir.

İnsan sadece insan olduğu için değerli değildir. Şeref yoksunu bir çok kişi var dünyamızda. Değer sadece para değildir. "Kaç paralık adamsın?" diyen bir toplum olarak kaç para ederiz bilmiyorum ama "Ne kadar değerlisin?" demeye başlayarak değerli bir toplum olmaya başlayabiliriz diye düşünüyorum.

Etiklik boyutuna gelecek olursak: Futbolcular 90 dakika çalışarak milyar dolarlar kazanabiliyorlar fakat 12 saat çalışıp 5000₺ kazanan bir sürü insan da var. Bu çok etik değil evet. Gerçi burada kişiden ziyade emeğe fiyat biçme var.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. B. Özcan. Kaç Paralık Adamım? - Barış Özcan. (21 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 2 Eylül 2022. Alındığı Yer: Barış Özcan | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close