Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

İkinci dünya savaşında nazi iktadarının göstermiş olduğu yahudi düşmanlığının ana kaynağı nedir?

Yahudi karşıtı propagandalarla başlayarak toplama kamplarında yaşanan katliamlara kadar geçen süreçte yaşanan olayların esas gerekçesi nedir?
8,181 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Arda Öğrenenefe
Araştırmacı

Nazilik, hedefi Yahudilerin ve istenmeyen grupların Alman toplumundan temizlenmesi olan ırkçı bir ideolojiydi. Bunun herhangi bir temeli veya mantığı yoktu. Hitler ve Nazilerin, Yahudileri kötü muamele ve katliam için hedef almalarının nedeni, Yahudilerden nefret eden azılı antisemitistler olmalarıydı.

Naziler ilk başlarda yaptıkları propagandalarda iki adet merkezi ve yanlış iddiada bulundular: bunlardan birincisi, Alman Yahudilerinin 1. Dünya Savaşı’nda Almanlara ihanet ettiği ve yenilgiden sorumlu olduğu, ikincisi de Yahudilerin 1920’lerin sonunda ve 1930’ların başında Almanya’nın yaşadığı ekonomik buhrandan sorumlu olduğuydu. Bu da global Yahudi komplosu konusunda daha büyük bir yalan ile bağlantılıydı.

Tüm Reklamları Kapat

478 görüntülenme

Kaynaklar

  1. About Holocaust. Holocaust. Alındığı Tarih: 9 Eylül 2022. Alındığı Yer: About Holocaust | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Okan Yıldız
Mühendis - Uygulamalı Fizikçi

Temel neden hümanizme dayanır. Nazizim, insan türünün en gelişmiş tür olduğunu ve bu türün en iyi şekilde devam edebilmesi için çalışılması gerektiğini savunan bir felsefeye dayanır. Bu fikre göre insanlar üç temel ırka ayrılırlar. Beyaz ırk, sarı ırk ve siyah ırk. Beyaz ırk batı ve kuzey avrupalılar, sarı ırk asyalı ve ortadoğulular, siyah ırk ise siyahi insanlardır. Bunların içinde en gelişmiş olanının beyaz ırk olduğunuz ve evrimsel süreç içerisinde eninde sonunda tüm insanlığın beyaz ırka evrimleşeceği düşünülür. Niçe'nin übermensch felsefeside buraya dayanır. Naziler, insanların kendi elleriyle doğal seçilimi bozduğunu ve bu insanlığın beyaz ırka evrimleşme sürecinin artık gerçekleşemeyeceğini savundular. İnsanlık için bu evrimi yapay yollarla bozduysak o zaman yapay yollarla geri yoluna koymalıyız gibi bir fikre otururlar. Bu sebeple naziler sadece yahudileri değil tüm sarı ve siyah ırk olarak gördükleri insanlara soykırım uyguladılar. Çingeneler, slavlar, yahudiler ve daha bir çok millet... Özellikle yahudilerin ön plana çıkmasının sebebi ise ayrıca yahudilere karşı duyulan bir nefretten ötürüydü.

Avrupada uzun yıllar Türklerin'de sarı ırktan olduğuna dair yazılar yazıldı. Bu durumu Atatürk çok içerledi ve Türk Tarih Kurumu bu şekilde kuruldu. Asıl amacı Türklerin'de beyaz ırktan olduğunu kanıtlama çabasıydı. Bunun için Türk Tarih Tezi yazıldı, Türklerin Hititlerden geldiğine yönelik fikirler oluşturuldu. Türkler Anadoluy'a 1071 de gelmedi zaten hep buradaydı gibi absürt tezler yazıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Tabiki bugün biliyoruz ki beyaz ırk sarı ırk gibi bir ayrım bilimsel olarak doğru değildir ve hiçbirisi en gelişmiş insan ırkı değildir.[1]

276 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağatay ŞAHİN. (2017). Sosyal Darwinizm, Nazizm Ve Hukuk İlişkisi Üzerine Bir Değerlendirme. Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi, sf: Cilt 7, Sayı 1, 565 - 584. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Erhan Akyıldız
Merak edip araştırmıştım

Yahudileri, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra çöken alman ekonomisinden sorumlu tuttuğu için Yahudi nefreti en uç noktaya kadar gelişti. O dönemlde, Alman ekonomisinde büyük ağırlığı olan Yahudi işadamları, borsayı yönlendirecek kadar güçlüydüler. Ayrıca Alman bankalarının yüzde 50'sinin ve Alman gazetelerinin yüzde 80'inin sahipleri Yahudi kökenliydi.

1. Dünya Savaşı'nın Avrupa ülkelerinin ekonomisine getirdiği yıkımı, Almanya'nın daha ağır hissettiğine inanan Hitler'in, yahudileri Alman ekonomisinin çöküşünden sorumlu tutan söylemleri, özellikle orta sınıf ve alt gelir grubundaki Almanlar arasında kısa sürede geniş yankı buldu. Hitler'in, birkaç patatese muhtaç hale gelen Alman ailelerini gördükçe, Yahudi nefretinin nasıl büyüdüğünü, yakın çevresine anlattığı da bu yakın çevresindeki insanların yazışma ve günlüklerinde de yer aldığı belirtiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

422 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Serdar Varol
Serdar Varol
11K UP
Tarih ve Türk tarihi özel ilgi alanım.

Hiç bir gerekçesi yok. Güya bahaneleri var. Soykırımın gereköçesimi olur. Zaten Naziler sadece Yahudileri katletmedi. Çingeneleri de katletti.

Bu konuyla ilgili bütün suçu, Nazilere hatta Hitlere hatta Atatürk'e bağlamaya çalışmalarına rağmen. (Atatürk yayını Harvard'dan çıktı. Bilimin ne olduğunu, nasıl bir şey olduğunu tekrar herkes bir düşünsün. Bilimin etiketle yapılmadığını, etiketle ilgisi olmadığını ilgilenen herkes bilsin.) Tek gerçek ise şudur. Avrupa budur. Avrupa ondan yüzyıl öncede böyleydi. Bin yıl öncede böyleydi. Bugünde böyledir. Yarında böyle olacak. Nazisi de odur. Nazi olmayanı da odur. Almanı da odur. Yunanı da odur. Fransızı da odur.... Cengiz Özakıncı'nın Avrupalıların soykırımlarını anlattığı yayınları var. İzleyiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Biz kolonizasyon yapmadık mı. Elbette yaptık. Dev bilginlerimiz Halil İnalcık ve Ömer Lütfü Barkan nasıl yaptığımızı yazıyorlar. Bir okuyun. Aradaki farkı kendiniz görün.

200 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close