Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Ödüllü Soru Feromon kokusu alan bir bireyde zaman içinde o kokuya karşı bir körelme olur mu?

Bazı kokulara sürekli maruz kalmak o kokuyu zamanla alamamamızı sağlar mı? Sağlar ise bu feromonlar içinde geçerli midir? Sürekli aynı bireyin feromonuna maruz kalan kişi, zamanla o feromon kokusunu alamamaya başlarmı?
460 görüntülenme
Cevap Ver 5K UP
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
  • Ödül
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sabri Küsüroğlu
Kimyager

Evet, feromon kokusuna ve diğer kokulara karşı zamanla körelme (adaptasyon veya habituasyon) olabilir. Bu, bireylerin sürekli olarak belirli bir kokuya maruz kaldıklarında, o kokuyu algılama yeteneklerinin azalması anlamına gelir.

Kokusal Adaptasyon

Kokusal adaptasyon, belirli bir kokunun sürekli olarak algılandığında, koku reseptörlerinin duyarlılığının azalmasıdır. Bu fenomen, beyin ve koku alma sistemi tarafından gerçekleşir ve belirli bir süre sonra kokuya karşı duyarsız hale gelinir.

Tüm Reklamları Kapat

Feromonlar ve Adaptasyon

Feromonlar da kokular gibi kimyasal sinyaller olup, vücut tarafından salgılanan ve başka bireyler tarafından algılanabilen moleküllerdir. Feromonlara karşı da adaptasyon mümkündür. Eğer bir birey sürekli olarak aynı feromonlara maruz kalırsa, zamanla bu feromonları algılama yeteneği azalabilir.

Sonuç

Sürekli olarak aynı bireyin feromonlarına maruz kalan bir kişi, zamanla bu feromon kokusunu algılayamayabilir. Bu adaptasyon mekanizması, vücudun sürekli değişen çevresel koşullara uyum sağlama yeteneğinin bir parçasıdır ve kokusal duyarlılığın düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.[1][2][3]

Kaynaklar

  1. E. R. Kandel, et al. Principles Of Neural Science: Instructor's Image Bank. ISBN: 9780071409056.
  2. C. U. M. Smith. Biology Of Sensory Systems By C. U. M. Smith (2000-04-15).
  3. L. Turin. The Secret Of Scent. ISBN: 9780061133848.
1
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Devrim Palaz
Devrim Palaz
17K UP
Araştırmacı

Cevap, Evet!

Feromon, eskisi kadar etkili değil!

  • İnsanların evrimsel sürecinde her ne kadar feromon çok önemli bir yer oynamışsa da günümüze doğru gelinen süreçte feromonla ilişkilendirilmiş koku reseptörlerimiz eskiye kıyasla çok körelmiştir. Hâlâ daha feromonun etkisi vardır ancak bu eskiye kıyasla büyük etkiler yaratmaz.[3]

Kokuyu Neden Alamayız?

  • Aslında bu durum spesifik olarak feromon için geçerli değil. Diğer tüm kokular için de geçerlidir. İnsan vücudu, kokuya çok duyarlı olsa bile (hatta kokuyla ilişkili sinir hücrelerimiz 45 günde bir yenilenmekte, embriyolojik aşamadaysa beynimizdeki alanlardan daha önce gelişim göstermektedir.)[1]uzun süre maruz kalınan bir kokuya adaptasyon şarttır. Bir kokudan sonra beynimizdeki kokuyla ilişkilendirilmiş sinir hücreleri etkinleşir ve beyine sinyaller gönderir. Bu da kokunun uzun süreler alınınca adaptasyon sağlanmasını sağlar. Örnek olarak: Bir çiftte, eğer erkek(veya kadın) diğer kişinin feromon kokusuna çok maruz kalırsa, partnerinin feromon kokusuna sinir hücreleri, eskisi kadar tepki vermemeye başlar.
  • Ancak burada sınırları güzel çizmemiz lazım. Çünkü insan kokulara uzun ve kısa adaptasyonlar sağlayabilir. Kısa adaptasyonlara, bulunduğumuz ortamdan aldığımız kokunun bir süre sonra gelmemesi ancak bir süre sonra oraya gidince kokuyu tekrar alabilmemiz örnek verilebilir.[2]

Kaynaklar

  1. Levent Doğan. Güzel Koku Ve Insan. ISBN: 9786254405327.
  2. İbrahim Özay Semerci. Kokuları Bir Süre Sonra Niçin Algılayamıyoruz?. Alındığı Tarih: 4 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Tübitak Bilim Genç | Arşiv Bağlantısı
  3. Çağrı Mert Bakırcı. (). Feromonların Evrimsel Bir Analizi.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
İlgili Yazılarımız
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close