Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Lu Ca
Lu Ca
31K UP
Üye
3

Evrimi anlamak, fizik yaslarının zannettiğimiz şekilde bir amacının ve bilinçli bir yönünün olmadığını fark etmek hayat görüşünüzü nasıl etkiledi?

Evrenin, bizim perspektifimizin sebep olduğu anlayışa zıt bir şekilde işlemesi yaşamın anlamsız olduğunu göstermez ama bu zıtlık çok büyük sorgulamalara sebep olabilir. Belki cevap verilmesi biraz zor bir soru; ama bunları fark etmek sizde majör bir sorgulamaya sebep olduysa, bu deneyimin size neler hissettirdiğini merak ediyorum..
1,000 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Soru-cevap akışında böyle güzel sorularla karşılaşmak çok hoş. Keyifle tecrübelerimi paylaşmak isterim. Sorunuzda bahsettiğiniz konuları kavramak, hatta üzerinde pek çok kitap okuyup, belgesel seyretmek, hayat görüşümde temelden değişikliklere sebep olmadı. Tam tersine inandığım değerlere farklı yaklaşımlar, yorumlar getirerek daha çok sarılmaya çalıştım.

Yine de kast ettiğiniz deneyimi yaşadım. Fakat bu soruda bahsettiğiniz argümanlarla değil, farklı bir şekilde oldu. Hepimizin kendimizce değerleri var, ama bu değerlere nasıl sahip olduğumuzun farkında bile değiliz. Çoğumuz bu değerleri ailemiz ve yakın çevremizden alırız, ama bunlar öyle empoze edilir ki sorgulamaya bile korkarız. İşte benim yaptığım buydu "değerleri sorgulamak". Bu öğretilerle yaşayacaksam tam olarak ne olduğunu öğrenmeliyim, hatta yaşamayacaksam daha iyi öğrenmek zorundayım, çünkü öğrenmediğiniz şey her zaman kafamızı karıştırır. Sizin anlayacağınız, bendeki majör değişiklere çevresel dış kaynaklar değil (bahsettiğiniz argümanlar farklı bir şeyi işaret etseydi bile, bendeki majör değişiklik gene olurdu), işin kaynağı ve kendisi sebep oldu.

Bu deneyim neler hissettirdi: Etrafıma kendi ellerimle ördüğüm duvarlar yıkıldı!

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gülşen Mangit
Teoloji Araştırmacısı (Amatör Düzeyde)

Bahsettiğiniz değişimi derinden yaşadım diyebilirim. Hatta komik gelebilir fakat bir nevi "aydınlanma" gibiydi. Bambaşka bir şeyi araştırıyordum esasen. Kendimi "Kör Saatçi"yi okurken buldum. Ardından okumaya korktuğum, okuduğumda suçluluk hissetmeme sebep olan (karşı gelme korkusundan dolayı) kutsal kitapları okumaya başladım. Tuhaf bir rahatlama hissettim içimde. Çünkü, bahsedilen tasarım, benim kafamdaki muhtemel tasarımcının çok altında kalıyordu. Kendimi Mağara Alegorisi'ndeki zincirlerinden kurtulmuş adam gibi hissettim. Artık sadece gölgelere bakmak zorunda değildim.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yaprak Pekkan
Yaprak Pekkan
4,222 UP
Kendini anlamaya çalışan bir bilimseverim.

Yaşım itibariyle zannediyorum ki yaşam görüşümde daha çok değişiklik olacak. Fakat şunu rahatça söyleyebilirim ki bu algı benim için pekçok şeyin yönünü değiştirdi. Basitçe söylemek gerekirse bir zıtlıkla karşılaşmak doğru bildiğim bazı şeylerin aslında sorgulanabilir olduğunu gösterdi. Bu ise hayatımı kendime çok daha bana uyacak şekilde şekillendirmemi sağlayacak gibime geliyor. Anlam mevzusuysa benim için hayatı ne uğruna ve nasıl yaşadığımla çok yakından ilgiliydi. Şu an kendini geliştirmeye ve hayatını en iyi şekilde geçirmeye çalışan biriyim.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Düşüncenin evrende yeri yok mu. Başka bir deyişle düşünceyi üretebilen bilincin. Bilinçlerimiz bu evren içinde var oldu. O halde madde veya enerji düşünceye dönüştü. Unutmamak gerekir ki evrende hiç bir şey tek yönlü değildir. Madde veya enerji düşünceye dönüşüyorsa düşünce de tekrar maddeye veya enerjiye dönüşebilir demektir. Mesela beynimizin faaliyetlerine göre dört ayrı tür dalga yayması düşüncenin madde veya enerjiye tekrar dönüşmesine örnektir. Sonuçta çok düşük frekansta da olsa bu dalgaları beyin düşünsel faaliyete göre üretir ve yayar. Evrende düşüncenin veya bilincin yeri olmadığı tezi doğru bir tez değildir. Bilakis düşünmek, düşünmemiz evrene tabi olarak ve evrende ortaya çıktı çıkabildi. Biz evrenin varlığı karşısında kendimizin varlığını silikleştirip yok ederek aslında kendimizi evrenin bünyesinde şuursuzluğun eseri olarak evrene tabi ve evrenin kendisinin sadece bir lokal bölgesi olarak görsek o halde evren kendi kendini görüyor, gözlemliyor deneyimliyor demek zorunda kalırız. Çünkü bizler evrenin ürünüyüz. Evren kendi bünyesinde bilinci ortaya çıkararak bunu yaptı ve başardı. Evren kendi bünyesinde 'görmeyi' ortaya çıkararak kendisinin aynı zamanda 'görülen' olmasını sağladı ve bu iki özelliği kendi bünyesinde var edebildi, ortaya çıkarabildi.

Eğer biz sadece ve salt maddeden veya maddenin kökeni enerjiden ibaret varlıklarsak bizim zaten kendi varlığımız yok yani ortada 'biz' veya 'ben' diye ayrı bir varlık yok demektir. Ne sorduğumuz sorular bize ait ne de herhangi bir düşüncemiz. Hepsi evrene ait ve evrenin süreçleri demektir. Bizim varlığımız sadece 'ben' diyerek kabul ettiğimiz bir yanılsama demektir. Bu şekilde ayrı bir varlığınızın evren karşında olmadığını anlamak evrenin 'gören' 'bilinç' ve 'canlı' niteliklerinin de kendisine ait olduğunu kabul etmeye kadar götürür bizi. Varoluşumuzun şuursuzluğunun kabulü halinde bütün bu gibi nitelikler bize değil evrene aittir. Bunun evrenin lokal bir nokta veya bölgesinde ortaya çıkıyor olması sonucu değiştirmez. Bu da evren bir biçimde belli şartlar biraraya geldiğinde hem bilinçli olabilen varlık hem de belli şartlarla canlı olabilen bir varlık demek olur.

Ben evreni sorguladığımda varlığımızın evren karşısında olmadığını ve bir 'hiç' olduğunu anlıyorum. Ortada evrenden başka bir şey yok çünkü gerçekte. Bu nedenlerle Majör bir bakışın sonucu ben evrenin şuursuz bir varlık değil bizim şuurlarımıza sahip olan bir varlık olduğunu çıkarıyorum.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close