Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Burcu Burcu
Burcu Burcu
4,970 UP
Üye
2

Empati duygusu olmayan biriyle nasıl iletişim kurulur?

Önerebileceğiniz kitap, makale, youtube videosu vs varsa da çok sevinirim.
446 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Onat Bora Bilen
Üniversite öğrencisi

Empati yoksunu bir insanla sadece yüzeysel iletişim kurulmalı, sorunları, iyilikleri, sevinçleri, talihsizlikleri vs. asla ama asla paylaşmamayı tercih ederim bu tip insanlarla, çünkü nötr kalacak, size zaman kaybından başka bir şey getirmeyecektir. Tanıyorsam yalnızca "nasılsın, umarım iyisindir, iyi günler" der geçerim.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Buradan kim ne derse desin, çevrenizde değer verdiğiniz, güvendiğiniz insanlar mutlaka vardır. Danışın, danışın, danışın…

Empati duygusu, en yalın tanımı ile kendini karşıdakinin yerine koymaktır. Bir insanın kendini karşıdakinin yerine koyabilmesi için öncelikle “rahatsız edici derecede” bencil olmaması lazım. Yani kendisi evrenin merkezi ve her şey etrafında dönüyor hissine sahip olmaması lazım.

Fakat bazen karşıdaki böyle olmadığı halde bizim beklentilerimiz ve karşılanma oranı üzerinden karşıdaki ile ilgili böyle bir yargıya da ulaşabiliriz. Az da olsa böyle bir ihtimal varsa, sorunun çözümünün ilk ve zorunlu aşaması her şeyi ayrıntıları ile konuşmaktır. Sırayla, dinleyerek, gerektiğinde notlar alarak, yargılamayarak, fakat mümkün olduğunca anlaşılmayana yönelik çok soru sorarak ve sakince.

Tüm Reklamları Kapat

Şayet karşıdakinin evrenin merkezi oluşu ve her şeyin etrafında döndüğü algısı sabit ve iradi bir algı ise ve aynı ortam paylaşılmak zorunda ise; en azından paylaşılan ortamda ve paylaşımlar sürdüğü sürece her iki tarafın da sözünü dinlediği, değer verdiği, hayır diyemeyeceği bir büyüğün huzurunda, karşılıklı rahatsızlık veren durumlarla ilgili asla çiğnenmemesi gereken yasaklar konabilir.

Bu soruya sebep olan süreç ile ilgili ayrıntılı bir bilgi olmadığından bunlarla yetinmek daha doğru olur kanısındayım. Sonuçta sorunu birinci derecede yaşayan bir yol bulamaz ise hiç kimse bulamaz.

Her şeye rağmen işin içinde sevgi var ise ki bu büyük bir olumluluktur ve iletişim kurma ihtiyacı bunu gösteriyor; oradan tutup çekmek ve büyütmek en etkili çözüm yolu olacaktır diye düşünüyorum.

Bu ifadeler mutlak değildir. Sadece yaşanmış deneyimlerin bir ürünüdür. Bu yüzden çevrenizde değer verdiğiniz, güvendiğiniz kim var ise mutlak ve mutlaka vakit kaybetmeden danışın, danışın, danışın…

Tüm Reklamları Kapat

Yararlı olabileceğini düşündüğüm kaynaklar aşağıda…

*Prof.Dr. Üstün Dökmen: İletişim Çatışmaları ve empati / Sistem Yayıncılık

*Doğan Cüceloğlu: İçmizdeki Çocuk / Remzi Kitabevi

*M. Ali Yasir: Beden Dili / NEV Yayınları

*Hasan Bacanlı: Kendini Ayarlamanın Psikolojisi / MEB Yayınları

*Doğan Cüceloğlu : Yniden İnsan İnsana / Remzi Kitabevi

*Doğan Cüceloğlu : Savaşçı/ Remzi Kitabevi

*Anton S. Makarenko : Yaşam Yolu / Payel Yayınevi

*Doğan Cüceloğlu: İyi Düşün Doğru Karar Ver / Remzi Kitabevi

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close