Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mine Umut
Üye
3

Covid 19 aşılarına karşı olanların gerekçeleri nelerdir ciddiye alınmalı mı, gerçeklik payı var mı?

326 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çınar Civan
Bilim Araştırmacısıyım

Covid-19 aşılarına karşı olanlar toplumu yanıltmakta ve toplumun sağlığına zarar vermektedir. Aşı karşıtlığı hem ülkemizde hem dünyada büyük bir paya sahiptir. Elbette aşı karşıtlarını aşı olmaya veya aşı karşıtlığını savunmayı bırakmalarına ikna etmek çok zordur. Önemli olan bu bilgilerin ve savunulan aşı karşıtlığı fikirlerinin doğrularını, yanlışlarını bulmak için araştırmaktır. Aşı karşıtları çoğu zaman sadece bir iddia olarak ortaya birkaç laf atarlar. Örneğin “Aşı sizi manyetik yapar!” gibisinden. Fakat bu yazdıklarına hiçbir kaynak eklemezler veya bilimsel olarak kabul görmeyen, bu alanda çalışmaları olmayan kişilerin kaynaklarını bilimsel diye yuttururlar. Bu sebeple kendi araştırmamızı kendimiz yapmamız çok önemli. Unutmamalıyız ki modern tıp ile herkesin en iyi sağlık koşullarına erişebilmesi şarttır. Şüphesiz aşılar insanlık tarihinin sağlık alanındaki en büyük ve önemli buluşlarındandır.[1] Bu sebeple aşılar toplum sağlığı açısından çok büyük rol oynamaktadır. Dolayısıyla Covid-19 gibi toplumu da etkileyen virüslerin aşılarını mutlaka olmalıyız. Ayrıca bu yazıyı okuman konu hakkında daha fazla bilgin olmasına yardımcı olacaktır.

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Alpay AZAP. Aşi Karşitlarinin İddialari Ve Bilimin Yanitlari. Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Türk Tabipleri Birliği | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf Günay
Yusuf Günay
2,721 UP
Alakalı argümanlardan haberdarım

Öncelikle aşı karşıtlarının iki tarafı var, ilk taraf aşıların tam test edilmemesi ve acil kullanım olayı alması yüzünden ileride oluşabilecek durumlardan kaçınmak için en azından şu anlık kendilerini "kobay" olarak sunmak istemiyorlar ki gayet anlaşılabilinir bir durum; ikinci cephe ise aşının ve maskenin devletlerin insanları kontrol altında tutmak için kullandığı zorbalık olarak görüyor ve kendilerini ideolojik olarak buna izin vermeyi doğru bulmuyorlar. Avrupa'da ve Demokrat Partinin yüksek oranda kazandığı eyaletlerin aksine kendi eyaletlerinde ve ülkelerinde bunu faşizm olarak değerlendikleri için pandemi zorunlulukları ve kısıtlamaları getirmiyorlar çünkü eğer yapılırsa bununla devlete ve polise verilen gücün bir daha geri alınamayacağını söylüyorlar ki bu konuya hizmet eden en büyük olaylar polislerin lockdown karşıtı eylemleri sizin sağlığınız için bu kısıtlamalar yapılıyor dedikten sonra özellikle Avrupa'da barışçıl yürüyüşleri oldukça sert ve basit müdahaleyle tedavi edilemeyecek şekillerde yaralaması, bu gibi olaylar insanları bu tarafa daha da itti hatta Birleşik Devletler'de senatörler devletin zorunlu olarak koyduğu kuralları protesto amaçlı maske bile takmıyorlar, sadece bu değil devlet yöneticilerinin insanların özgürlüklerini kısıtladığı için yargılamak, cezalandırmak adına da adımlar atıyorlar. Ayrıca bu ideolojik kısımda, karantina uygulamalarının ve maske takmanın yani kısaca tedbir almanın hiç bir işe yaramadığı, tedbir alanla almayanın hemen hemen aynı oranlara sahip olduğunu düşünenler ve direkt olarak covidi abartılı bulup devletlerin sırf insanları kontrol altında tutmak için abarttığını söyleyenler var hatta sırf insanları korkutmak için batı ülkelerinin oranları kasıtlı olarak şişirildiğini söyleyenler bile var. Böyle düşünen insanların aşı olmak istememesi oldukça doğal ve tabii ki gösterdikleri kanıtlar da var. Mesela Justin Bieber'la memeleştiği için görmüş olabileceğiniz gözlerinin kayması durumu aşının sonucu olarak iddia ediliyor, aynı şekilde aşının kalbe vurduğu için birdenbire "mysterious deaths" olduğu ileri sürülüyor; bunlara %100 inanda var ihtimali olabilir diyen de ama asıl aşıya karşı durabilmelerinin nedeni bu riski almak istememeleri çünkü aşı olmak istemeyen kime sorarsanız aşının korumasının oldukça az olduğunu iddia edecektir ve bazıları da bunun için booster "palavrasının" uydurulduğunu söyleyecektir bu sebeple "esrarengiz bir şekilde kalp krizi geçirmemek" gibi söylenen riskler sebebiyle veya ideolojik çizgileri sebebiyle bu rulete girmek istemiyorlar.

Kaynaklar

  1. Charles Creitz. Argüman Örneği. Alındığı Tarih: 5 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Fox News | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close