Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nehir İli
Nehir İli
3,890 UP
Üye
2

Bir insanın gerçekten nihilist olmasına imkan var mı?

Bir insan gerçek manasıyla nihilist olabilir mi? İnsanlardaki (aileye, yakın bir şeye vs.) bağlanma içgüdüsü, duyguları göz ardı edebilir miyiz? Toplumsal değer denilen şeyleri reddedersek sosyal yaşama nasıl tutunabiliriz? Bir insanın nihilist olabilmesi için toplum dışında mı yaşaması gerekir?
985 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bir insan, gerçekten nihilist olabilir. Buna, hem pratiğe hem teoriye bakarak cevap verebiliriz ve aynı sonuca varırız. Çevremizde gördüklerimizle ya da felsefe tarihine ve felsefi akımlara bakarak.

Nihilizm zaten (o zamanlar farklı bir isim verilmiş olsa da) antik yunandan beri var olan bir yaşam kabulü. Yeni bir şey değil. Ama hem isim babası hem de bugün için teorisyeni bildiğim kadarı ile Nietzsche. Ve Nietzsche de zaten milyonlarca insan tarafından, felsefe tarihinin önemli isimlerinden biri olarak kabul görmüş durumda. Yani bir anlamda yaşamsal kabul ve görüşlerini, geniş kitlelere ulaştırmış ve benimsetmiş durumda.

Şimdi fuları boynumuza dolayıp paragraf paragraf Nietzsche anlatmayalım, o kadar felsefi olmayalım, pratik hayata bakalım derseniz de uzun uzun gerekçeler yazabiliriz. Lafı çok uzatmamak için onu da yapmayalım ama tek bir noktaya dikkat çekelim: Sadece insanın, avcı-toplayıcı yabani hayattan kurtulup en azından kendi besinini yetiştirmeyi akıl ettiği tarımın icadından bugüne kadarki yaklaşık 10-12 bin yıllık tarihe baktığımızda, o kadar çok insan, sizin sözünü ettiğiniz bazı vazgeçilmesi zor olgulara tutuna tutuna "tamamen" yok oldu ki bunu görmezden gelmek yani aslında nihilist olmamak belki de daha gariptir. Bir şeyleri varoluşun bir parçası olarak görmek, bir şeylere hayati önem yüklemek, düşünce sistemimizi değerli olarak gördüğümüz bazı olgulara dayanarak inşa etmek, toplumsal değerler, etnik köken ortaklıkları, din, aile, sevgi, aşk, üreme, ölüm vs. o kadar ama o kadar anlamsız ki bunlara dayanmak belki de daha garip ve anlamsız. Bir insan ömrü bugün için 70-80 yıl ve insanlığın, tarımın icadından bugüne 10 bin yıldır var olduğunu düşünürsek bir insan ömrü ve herhangi bir insanın ne kadar sıradışı, deha, özel bir kişi olursa olsun hayatındaki yaptıkları bu devasa tarihin akışı içerisinde o kadar ama o kadar önemsiz kalıyor ki... Belki de sizin anlamlı olduğunu söylediğiniz hemen her şey, okunması gereken kitapları okumaya bile yetmeyen şu kısacık ömürlerimizi biraz olsun anlamlı kılabilmek için ihtiyaç duyduğumuz şeyler. Aile mi dediniz? Anne-baba mı? Ebeveynlerimizin bizi sevme sebebini biraz detaya inerek düşünürsek belki de pek de hoşlanmayabileceğimiz, gayet basit ve aslında bencilce evrimsel dürtülere varacağızdır? Toplum dediğimiz yapıyı incelersek altından nasıl dürtülerin, kabullerin çıkacağını, tarihteki sayısız toplumun nelere dayanarak kendilerini var ettiğini, bir toplumun diğer topluma nasıl baktığını ya da toplumların kendi içlerinde nasıl bir topluluk oluşturma ve bunu devam ettirme yaklaşımları benimsediğini düşünürsek... Belki de nihilist olmamak, olmaktan daha olanaksızdır?

Tüm Reklamları Kapat

Herhangi bir insanın, sizin örnek verdiğiniz ve önem yüklediğiniz olgulardan, herhangi bir manevi beslenme alamamış olması gibi Küçük Emrah kafası olaylara hiç girmiyorum. Hiç ailesi olmamış ya da daha kötüsü ailesi tarafından dışlanmış, eziyet görmüş, terk edilmiş, toplum tarafından dışlanmış, elinde olmadan sıradışı bir kişi olup bir bireyi olduğu dönemin genel kabulleri dışında kalıp hiç sevgi görmemiş ve lanetlenmiş hatta eziyet edilmiş, öldürülmüş, çektiği acılardan dolayı ölmeyi istemiş ama bu hakkı (hak?) bile elinden alınmış sayısız insanı hiç anmıyorum.

Acı verici şeyler yaşamış insanlar illa nihilist olur demiyorum, yanlış anlaşılmasın ama insanların değer atfettikleri birçok olgu aslında görüldüğü gibi olmayabilir ya da bunlar bazı insanlara birçok şey katarken başka insanlardan bir çok şey çıkarıyor olabilir ki öyle zaten. Hiç şüpheniz olmasın ki nihilist insanlar için nihilist olmamak, sizin için nihilist olmak kadar gariptir.

Özetle... İnsan nihilist olur. Çok sayıda insan, kendilerini öyle isimlendirmese de nihilist zaten.

Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla...

234 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close