Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Benim var olamamı belirleyen şey tanrı mı?

Ben annem ve babamdan oluştum ama neden benim yerime bir başkası doğmadı yani nasılki abim annen ve babamdan var olduysa benim yerime de abim gibi bir başkası nedenolmadı? Miryarlarca kez çocuk doğdu ve bu doğumlardan 1'i hariç hiçbiri ben değildim tıpkı milyarlarcası gibi yine benim yerime bir başkası doğsaydı?Oanne oldudabirbaşkasıdeğilbendoğdum
446 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Joseph Joestar
Evrimi severim evrilenden ötürü...

Çünkü sen şu an varsın. Var olduğun için bugünden geçmişe herşey seni meydana getirecek şekilde şekillenmiş olmak zorunda. Eğer öyle olmasaydı sen var olmazdın. Yani başka geçmiş başka insanları var ederdi. Seni var edemezdi. Herhangi 8 milyar insandan biri olamazdın. Çağrı Mert Bakırcı olamazdın, Nihat Hatipoğlu olamazdın. Çünkü onlar da senin gibi kendi geçmişleri ile var oldular. Eğer var olmasaydın ''ben neden var olmadım neden benim yerime bu milyarlarca insan var'' diyemezdin. Kimse de çıkıp falan kişisinin var olması yerine ''neden Evrim Ağacı'na ben niye varım diye soru yazacak türden 'Alaycı Kuş' nickli biri olsaydı öyle biri niye yok'' demezdi. Böylece buraya bu soru girilmemiş ben de bu cevabı yazamıyor olurdum. Senin bu yorumu okuyabilmen için zaten var olmuş olman gerekiyordu. Belki de bu soruyu sorman ve benim yorumumu okuman senin var olma sebebindir çünkü var olmasaydın böyle bir an gerçekleşmeyecekti :D

Var olmayabilir miydin? ''Şu an'' başka türlü var olabilir miydi? Olmuş olan herhangi bir şeyin olmama ihtimali var mıdır? Her şey olmak zorunda olduğu için mi oluyor? Yoksa belli bir oranda rastgelelik var mı? Yoksa gizli, tam olarak anlaşılması mümkün olmayan bir varlık gizli veya yarı gizli planını mı uyguluyor? Bu soruların cevabını nasıl verebiliriz? Aslında veremeyiz. Ama şu anın başka türlü olma şansı olsaydı, başka türlü bir 'şu an' da bunlar yadırganmazdı. Belki başka biri bu soruyu sorup kendince bir cevap ediniyor olurdu.

Olasılıklar bildiğimiz az miktarda veri ile yürüttüğümüz tahminlerdir. Birisi para çıkarıp yazı tura atmaya kalksa ''paranın iki yüzü var tura gelme ihtimali %50'' diye düşünürüz. Ancak bu paranın havada kaç tur attığı yazı veya tura gelmesini tamamen belirleyecektir. Ya yazı tura atan adam teknik bir atışla istediği tur sayısını yakalıyorsa? Niyeti de yazı atmaksa? O zaman da %50 midir? Niyetini bilmiyorsak evet, niyetini biliyorsak hayır. Peki böyle bir niyeti olmasa değişen ne? Gene paranın neresine ne kadar güç uyguladığı paranın kaç tur attığını belirleyecektir. Para parmağından çıktığında zaten yazı mı tura mı geleceği belli değil mi? Bir şekilde parayı atmadan parmağına bakıp anlayabiliyorsak gene oranlar değişiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Nihayetinde şunları söyleyebilirim.

  • Olasılıklar bilgi ile alakalıdır. Düşük bir olasılık ancak beklenmedik bir hedefi vurduğunda ilgi çekici olur. Yani eline yüz tane farklı renkte zar alıp atsan, renklere göre çıkacak her sonuç çok düşük bir olasılık olacak. Ama zarları attığın için bir şey çıkmak zorunda o yüzden ilgi çekici bir durum yok. Ama hepsi aynı gelse çok ilginç olur. Kişisel algılama sen dahil hiçbirimizin dünyaya gelmiş olması gerçekleşmiş ilginç bir olasılık değil. Yani ne var olman bizleri ve kalan insanları şaşırttı, ne var olmaman şaşırtırdı.
  • Geriye dönük değerlendirmeler bazı durumlarda anlamsız veya keyfi olabilir. Olmuş olan her şeyde, geriye bakarak tüm sebeplerini göremeyiz. Var olmanı sağlayan sebepler(çoğunu bilmediğimiz ve bilemeyeceğimiz sebepler) sayesinde varlığın anlamlanıyor gibi düşünebilirsin ve bu yüzden bu sebepleri anlamaya çalışabilirsin. Ama var olma sebeplerini de senin var olman anlamlandırıyor olabilir. Kainatı ve varlığını anlamlandırmaya çalışırken Decartes gibi kendinden başlayabilirsin. Bu daha mantıklı olur çünkü emin olabileceğin ilk şey zaten var olduğundur. Var olmama ihtimalin olduğundan emin olamazsın. Ne sebeple var olduğundan da emin olamazsın.
  • Tanrı fikri herhangi bir şeyi herhangi bir şekilde anlamlandırabilecek veyahut anlamsızlaştıracak bir joker seçeneğidir. Mutlak olan şey aslında bilinmezliktir. Geçmiş, gelecek, kainat... Herşeyi bilmemizin imkanı olmadığı gibi mucize eseri bir gün herşeyi bilsek bildiğimizi kabul edebilmemizin, herşeyi bildiğimizi anlayabilmemizin mantıklı bir yolu yoktur. Bilinmezlik okyanusunun sonsuzluğunun içinde anlamlandırabildiğimiz sınırlı bir baloncuğuz. Bunu bildiklerimizle anlamlandırmaya çalışmak yerine bilmediklerimizle anlamlandırmaya çalışırsak yöntemimiz doğruyu yanlışı bulmaya çalışmaktan çıkar. Tanrı budur, mutlak bilinmezliğe biçilmiş bir şekil. Ona ulaşabilmek için doğruyu yanlışı anlamaya çalışmadan önce o şeklin varlığına inanmak, sonra o şekli öğrenmek ve anlamak, sonra da doğruyu yanlışı o şekle göre tasnif etmek gerekir. Bu da hangi şekle inandırırsan o şekilde doğru yanlışı belirleyip, o şekilde bildiklerimizi anlamlandırabileceğimiz anlamına geliyor. Eeeeeh Tanrı'yı ölçü almak isteyene prensip olarak bir şey diyemeyiz. Lakin Tanrı'yı ölçü alan kişi eğer tercih ederse herşeyi anlamlı veya anlamsız hale getirebilir demiştik. Mesela Tanrı sayesinde senin var olman bir büyük plana hizmet edebilir. Ayrıca depremler zina yapanları cezalandırmak için gönderilmiştir önlem olarak daha fazla zikir ve namaz gerekebilir. Böylece Tanrı fikri depremin bilimsel sebeplerini anlamsızlaştırdı, senin var olma sebebini anlamlılaştırdı. Bu yüzden bence Tanrı fikriyle dünyayı ve var oluşunu anlamlandırmaya çalışacaksan dikkatli olmalısın.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Semih Uslu
Semih Uslu
3,685 UP
Jinekologum

Her ilişkide yaklaşık ortalama 20-30 milyon sperm salınır. Hatta bu sayı yüz milyona kadar da çıkabilir. Bir yıl boyunca her gün ilişkiye girilse, yılda sekiz milyara yakın birbirinden tamamen farklı çocukların doğma ihtimali olur. Ama bunlardan sadece bir tanesine piyango çıkar. Bu durumda eğer Allah'a inanıyorsanız, siz o sekiz milyar insan içinde seçilmiş bir insan durumundasınız. Yok eğer inanmıyorsanız, sekiz milyarda bir ihtimal piyango size vurmuştur. Yani bu durumda her birimiz zaten doğarken çok çok şanslı insanlarız.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close