Burdaki en büyük etkenlerden birisi bipedalizm yani iki ayak üzerinde durabilmek. Eller boşta kalınca elleri çeşitli amaçlar için kullanmak avantaj oluşturmuştur. Taş ve kemik gibi sert cisimleri yiyecekleri parçalamak, sert kabukları kırmak için kullanmak hem besine ulaşmayı hem de sindirimi kolaylaştırır. Daha fazla besin ve el hareketi de beynin gelişimine katkı sağlar.
Insanların obsidyen ile yaptığı taş aletler bilinenlerin en eskilerinden ve belki de en etkileyici olanlardan. Obsidyen volkanik arazilerde yaygın, keskin kenarları bulunan sert taşlar. Bu taşlarla çalışmak da oldukça avantajlı olmuş.
Insanların bu bilgiyi nesilden nesile aktarmış olması muhtemel, zira insan yerleşimlerinin su kenarları, korunaklı mağralar, sıcak iklim kuşağı gibi belirli yerlerde toplandığı, yeni şehirlerin eskisinin üzerine veya yakınına kurulduğu göz önüne alındığında (örneğin Mezopotamya) insanların da bilgiyi birbirlerine aktarmış olmaları mümkün.