Kuşlar Yeni Bir Türe Evrimleşirken Yakalandı!
/old/content_media/1c56b4966f56279ed83bdf276e52200a.jpg)
Eski Haber
Queen Üniversitesi ve Arjantin Doğa Tarihi Müzesi’nde Güney Amerikalı kuşlar üzerine yapılan araştırma tamamlandı. Bu kuşların renk ve ötüşte önemli ölçüde farklılık göstermelerine rağmen genetik farklılıklarının küçük olduğu keşfedildi. Bu da, bu kuşların yeni bir tür oluşturma yolunda olduklarını işaret ediyor. Buenos Aires'teki Arjantin Doğa Tarihi Müzesi’nde doktora biyoloji öğrencisi Leonardo Campagna şöyle diyor:
Darwin'in başarılarından biri türlerin değişebileceğini göstermekti. Onların yaratılışın değişmemiş, değişemez ürünleri olmadığını gösterdi. Ancak şimdi, Darwin’in en önemli eseri Türlerin Kökeni’nin yayınlanmasından yaklaşık 150 yıl sonra, türleşmeye neden olan basamakların tümünü anlamamızı sağlayan araçlara sahibiz. Türleşme, atasal bir türün 2 ya da daha fazla yeni türe ayrılması olayına denir.
Bilim insanları farklı türleri doğuran çeşitli kuvvetleri anlamak için on yıllardır uğraşıyorlar. Campagna ve araştırma takımı nasıl ve ne zaman evrimleştiklerini anlamak için dokuz türü barındıran ve Güney Amerika’da yaşayan bir grup ispinozun üzerinde çalışıyorlar.
Bu çalışma erkeklerin üremede etkili olan tüylerindeki farklılıklar ve erkeklerin dişilere kur yaparken kullandıkları ötüşlerdeki değişimleri ortaya çıkardı. Grup, şimdi bu farklılıkların altındaki genleri bulmaya çalışıyor. "Aday genler" denen bu genler, yeni türlerin evriminde etkili oldukları yönünde kanıt niteliğinde olabilir ve bu da araştırmacıların evrim hakkında fikir sahibi olmasını sağlayacak. Campagna şöyle söylüyor:
Bizimki gibi çalışmalar bize türlerin gerçekten ne olduğunu, ne gibi süreçlerden geçtiğini ve bu ve diğer türler kaybolursa nelerin kaybolabileceğini bize öğretiyor.
Campagna’nın araştırma danışmanı, Queen's Üniversitesi Biyoloji Merkezi’nde (QUBS) müdür vekili ve Biyoloji bölümünde profesör olan Stephen Lougheed. QUBS, araştırmanın esas kısmını yapıyor ve Queen’s de 60 yıldan fazla süredir çalışmalarını sürdürüyor. Kanadalı ve uluslarası enstitülerden araştırmacıları ağırlıyor. Bugüne kadar QUBS’deki araştırmalar, hakemli dergilerde yayınlanan 800’den fazla yayın ve 200’den fazla mezun veya öğrenci tezleri üretmeyi başardı.
Bu makale üzerine konuşmaya devam et
Topluluk sohbetine katıl, yorum bırak veya ayrıntılı bir soru sor.
- Merak Uyandırıcı!6

- Muhteşem!2

- Mmm... Çok sapyoseksüel!1

- İnanılmaz1

- Tebrikler!0

- Bilim Budur!0

- Güldürdü0

- Umut Verici!0

- Üzücü!0

- Grrr... *@$#0

- İğrenç!0

- Korkutucu!0

- Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
- L. Campagna. (2011). Rapid Phenotypic Evolution During Incipient Speciation In A Continental Avian Radiation. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misin?
Şu iki siteden biriyle hemen destek olabilirsin:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracıyla 27.10.2026 17:35:15 tarihinde oluşturuldu. Evrim Ağacı'ndaki içerikleri birden fazla editör sürekli gözden geçiriyor, güncelliyor ve geliştiriyor. Bu çıktıdan sonraki güncellemeleri görmek ve içeriğin en güncel hâlini okumak için şu adrese git: evrimagaci.org/s/2717
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı sürece izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş hâlleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz.