Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Genetik Analizler Sayesinde Buz Adam Ötzi'nin Görünüşüne Dair Yeni Detaylar Keşfedildi!

Genetik Analizler Sayesinde Buz Adam Ötzi'nin Görünüşüne Dair Yeni Detaylar Keşfedildi! Science
5.300 yıl önce ölen buz adam Ötzi düşündüğümüzden daha farklı bir görünüme sahip olabilir.
2 dakika
2,554
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Podcast
4:15
Can Demirci
Seslendiren
37
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

1991 yılında bir İtalyan vadisinde yürüyen bazı kır yürüyüşçüleri, Avusturya sınırında donmuş bir cesetle karşılaştılar. Ceset 5.300 yıl önce bir ok ile vurulduktan sonra ölen bir adama aitti. Bulunduğu vadiye ithafen "Ötzi" olarak adlandırılan buz adam, tüm dünyadan insanların hayal dünyalarında yer edinerek ve bilim insanlarına eski Avrupalılar hakkında benzeri görülmemiş bir anlayış katarak bir sansasyona dönüştü.

Ötzi geleneksel olarak uzun, dağınık saç ve soluk ten rengi ile tasvir ediliyordu. Bu çıkarımlar kısmen mumyanın 2012'deki genetik sekanslamasından ortaya çıktı. 16 Ağustos 2023 tarihinde Cell Genomics'de yayınlanan makalede Ötzi'nin daha yüksek kalite ile tekrardan dizilenen genomu, buz adamın önceden düşünülenin aksine çok az miktarda saça ve daha koyu ten rengine sahip olduğunu ortaya koydu. Bolzano, İtalya'daki Eurac Araştırma Merkezi'nde mumya araştırmacısı ve makalenin ortak yazarı olan Albert Zink, konu hakkında şunları söylüyor:

Şaşırmıştım fakat düşünüldüğünde bu gayet mantıklı bir keşif: Bulduğumuz sonuçlar mumyanın neden göründüğü şekilde olduğunu oldukça iyi açıklıyor.

Ötzi'nin buzda muhafaza edilmesi, antik-DNA çalışmalarının yapılmasına olanak sağladı. 2012'de araştırmacılar dizilenen ilk genomlardan biri olan Ötzi'nin genomunun taslak halini yayınladılar. Yapılan analiz sonucu Ötzi'nin soluk benze, kahverengi gözlere ve bozkır soyuna sahip olduğu öne sürüldü.

Tüm Reklamları Kapat

Bu son nokta şaşırtıcıydı, çünkü araştırmalara göre Doğu Avrupa ve Orta Asya'daki sürü insanlarından gelen bozkır soyu şimdiki Güney Avrupalılar arasında yaygın olmasına rağmen Ötzi öldükten 1000 sene sonra bile henüz Avrupa'ya ulaşmamıştı. Neyse ki araştırmacılar Ötzi'nin genomunun mükemmel bir şekilde sekanslanmadığını biliyorlardı.

Öte yandan Antik-DNA teknolojisi ilk sekanslamadan bu yana çok büyük oranda gelişmişti. Bu yüzden Zink ve meslektaşları, Ötzi'nin kalça kemiğinden parçalar toplayıp bunları sekanslanmaları için Almanya'ya gönderdiler.

Burada yapılan yüksek kaliteli genom çalışması, Ötzi'nin bozkır soyunun muhtemelen bir modern DNA kontaminasyonu sonucu ortaya çıktığını gösterdi. Yeni bulgulara göre Ötzi'nin soyu büyük oranda Anadolu çiftçilerine dayanıyordu!

Akdeniz ve Karadeniz arasında kalan karada yaşayan Anadolu çiftçilerinin Avrupa'ya göç edip yerli avcı-toplayıcılarla çiftleştikleri düşünülüyor. Fakat Ötzi'nin fazla Avrupalı avcı-toplayıcı DNA'sı taşımaması, soyunun zamanında diğer Avrupalılardan genetik olarak izole olduğunu gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Deri pigmentasyonu işaretçileri ise Ötzi'nin beklenenden daha fazla melanine sahip olup modern Sicilyalılardan daha koyu tenli olduğunu ortaya çıkardı. Ötzi ayrıca erkek kelliğine dair genetik işaretçiler de taşıyordu. Yaşı ve mumyanın saçının eksik olması göze alındığında Zink, Ötzi'nin öldüğünde kelleşmeye başlamış olduğundan şüpheleniyor.

Önceki çalışmalar Anadoluluların Ötzi'nin hayatta olduğu zamanda Avrupa'da olduğunu öneriyor. Londra'daki Francis Crick Enstitüsü'nden antik-genom araştırmacısı Pontus Skoglund, bu konuda şunları söylüyor:

Mumyanın Anadolu kökenlerine sahip olması hiç şaşırtıcı değil. Ancak genomu, hayatına ve son saatlerine dair detaylı portremize hoş bir eklenti yapmamızı sağlıyor.

Zink ise araştırma hakkında son olarak şunları söylüyor:

Çalışmalar bu mumya hakkında öğrenilecek daha çok şey olduğunu gösteriyor. Bana sık sık 'Ötzi hakkındaki 33 yıllık araştırmalardan sonra her şeyi öğrenmiş olmamız gerekmiyor mu?' diye soruluyor. Ancak durum böyle değil. Ben her zaman araştırma için yeni kapıların açılacağını düşünüyorum.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
56
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 27
  • Merak Uyandırıcı! 12
  • Bilim Budur! 8
  • Güldürdü 4
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 18:50:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15480

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Genler
Gerçek
Koruma
Semptom
Gezegen
Newton
Argüman
Canlılık
Kontrol
Psikiyatri
Samanyolu Galaksisi
Pandemik
Sağlık Personeli
Karbon
Doğal Seçilim
Yüz
Taksonomi
Kan Hastalıkları
Kimya
Şiddet
Karanlık Madde
Uzun
Elektromanyetizma
Risk
Einstein
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Kreier, et al. Genetik Analizler Sayesinde Buz Adam Ötzi'nin Görünüşüne Dair Yeni Detaylar Keşfedildi!. (8 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15480
Kreier, F., Aslan, E. S., Alparslan, E. (2023, September 08). Genetik Analizler Sayesinde Buz Adam Ötzi'nin Görünüşüne Dair Yeni Detaylar Keşfedildi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15480
F. Kreier, et al. “Genetik Analizler Sayesinde Buz Adam Ötzi'nin Görünüşüne Dair Yeni Detaylar Keşfedildi!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Esma Selin Aslan, Evrim Ağacı, 08 Sep. 2023, https://evrimagaci.org/s/15480.
Kreier, Freda. Aslan, Esma Selin. Alparslan, Eda. “Genetik Analizler Sayesinde Buz Adam Ötzi'nin Görünüşüne Dair Yeni Detaylar Keşfedildi!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Esma Selin Aslan. Evrim Ağacı, September 08, 2023. https://evrimagaci.org/s/15480.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close