Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı ve Rasyonalist Birleşiyor!

Evrim Ağacı ve Rasyonalist Birleşiyor!
4 dakika
2,750
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı olarak 5 Kasım 2010 yılında kurulduğumuzdan beri değişmeyen bir hedefimiz var: Kendimizi bilim alanında yetiştirmek ve bunu yaparken öğrendiklerimizi de etrafımızla paylaşmak. Bu yolda, son 12 yılda çok yol kat ettik ve her gün yeni şeyler öğrenmeye ve anlatmaya devam ediyoruz.

Bu 12 yıldır süregelen yolculukta, bizimle benzer hedefleri kafasına koymuş birçok dosta rastladık. Bunların bir kısmı akademisyendi, bir kısmı bizim de yola çıktığımızda olduğumuz gibi öğrenciydi, kimi bilimin içinden olmamasına rağmen bilime tutkuyla bağlı insanlardı, kimi sadece bir şeyler öğrenme ve öğretme isteğiyle yanıp tutuşan kişilerdi.

Ancak bunların arasında öne çıkan, attıkları her adımda bu yola samimiyetle çıktıkları belli olan bir ekip vardı: Rasyonalist. Şimdi Michigan Tech Üniversitesi'nde NASA'nın dünyaca ünlü sitesi Günün Astronomi Fotoğrafı (İng: "Astronomy Picture of the Day" veya kısaca "APOD") platformunda görev alan, astrofizik alanında doktora öğrencisi sevgili Ögetay Kayalı liderliğinde 2016 yılında kurulan ekip, yıllar içinde Ege Can Karanfil, Seda Baştürk, A. Ege Palaz, Devrim Yağmur Durur gibi birçok bilim iletişimcisine ve Doç. Dr. Emir Haliki ve Prof. Dr. Varol Keskin gibi akademisyenlere ev sahipliği yapmıştır (ekibin tamamı buradan görülebilir).

Tüm Reklamları Kapat

"Aydınlık bir nesil bırakabilmek için çalışıyoruz!" mottosuyla yola çıkan Rasyonalist ekibi, şimdi, Türkiye'de bilim iletişiminin zorlu ama keyifli yoluna, Evrim Ağacı'nın bir parçası olarak devam edecek!

Evrim Ağacı ve Rasyonalist Birleşiyor!

Bu, bizim için sevinç verici olmanın ötesinde, son derece onur verici bir durum; çünkü böylesine kaliteli yol arkadaşlarının aramıza katılıyor olması, Türkiye'de bilim iletişiminin güçlenmesi adına çok kıymetli, çok önemli bir adım. Bu birleşmenin, hâlihazırda yıllardır ortak birçok yazara ev sahipliği yapmış her iki ekibi de çok daha öteye taşıyacağı açıktır.

Elbette bu, öylesine veya tamamen keyfekeder alınmış bir karar değil: Rasyonalist ekibinin yönetim kadrosunun kendi akademik çalışmalarına odaklanması gerekmesi, internet sitesine ve yayınlara verecekleri zamanın dikkate değer miktarda azalmasıyla sonuçlandı - ki bu bizim de Evrim Ağacı olarak geride bıraktığımız senelerde yüzleştiğimiz ve binbir badire atlarak üstesinden gelebildiğimiz bir zorluktu. Hatta aksini hayal etmek bile zor: Akademik kariyerin talepleriyle popüler bilimin taleplerini profesyonel bir şekilde bir arada götürmek imkânsıza yakın bir durum. Üstelik sitelerin birkaç haftanın ötesinde âtıl kalması sonucu hem maddi yükün artması hem de internet aramalarında eski içeriklerin de artık bulunamamaya başlama gibi teknik gerekçelerin birikmesi, kaçınılmaz olarak bir popüler bilim sitesinin birincil görevini tatmin edememesiyle sonuçlanmaktadır. Bu gibi durumlarda, ana meslek olarak bilim iletişimini yapan Evrim Ağacı gibi gruplara dâhil olarak yola hep birlikte devam etmek, onca emek verilerek hazırlanan sitelerin unutulup gitmesine nazaran çok daha işlevsel ve değerli olacaktır. Rasyonalist ekibinin de bunu tercih etmesi, belirttiğimiz gibi, sevinç vermenin de ötesinde, onur vericidir!

Hızlı gitmek istiyorsan, yalnız git. Uzağa gitmek istiyorsan, birlikte gidelim.

Birleşmenin Adımları

Bu birleşme sürecinde, önümüzdeki haftalar boyunca, Rasyonalist'te yayınlanmış olan yüzlerce içerik Evrim Ağacı'na aktarılacak, bu sırada Evrim Ağacı ve Rasyonalist ekiplerinin uzman editörlerince tekrardan gözden geçirilecek, gerekli geliştirmeler ve düzeltmeler yapılacak ve Türkiye'deki bilim okurlarının erişimine sunulacaktır. Tüm aktarım işlemleri tamamlandıktan sonra, Rasyonalist ekibinin kararıyla 2016'dan beri süregelen sitenin faaliyetlerine son verilecek ve bundan sonra Evrim Ağacı altında çalışmalar devam edecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu birleşmenin en önemli ayaklarından biri, NASA'nın APOD projesinin de Türkiye'deki bayrağı Rasyonalist ekibiyle birlikte taşıyacak olmamızdır. Kısa sürede sırf APOD projesine özel bir sayfa hazırlayacağız. Sizlere dünyanın dört bir tarafından gönderilen ve özenle seçilen en kaliteli gökyüzü fotoğraflarını günlük olarak sunmak için can atıyoruz!

Son olarak bu birleşme, Evrim Ağacı'nın devam eden yolculuğunda edindiği, deneyimli/deneyimsiz bütün bilim anlatıcılarına, bilim iletişimcilerine, bilimseverlere ve bilim insanlarına ortak bir çatı, açık bir kapı olabilme çabası ve rolünü de pekiştiriyor. Bunun için de çok mutluyuz!

Sözü Bitirirken...

Bir yandan her alanda çeşitliliğin üstünlüğüne ve avantajlarına inanan bir ekip olarak, diğer yandan (özellikle de Türkiye'deki) popüler bilim iletişiminin müthiş zorluklarını ve diğer sorumlulukların baskısı altında âtıl kalmanın yarattığı emek kayıplarının acı verici doğasının da farkındayız. Umuyoruz ki Türkiye'de bilim iletişimi, giderek çeşitlenen ve dallanıp budaklanan bir saha olarak, 2000'lerin ilk onyılından itibaren kazandığı zenginliği daha da artırmaya devam edecektir. Elbette sayısız bilim oluşumu var olacak, büyüyecek, yorulacak, bazıları bırakacak, onlardan yenileri doğacak ve bilimin kıvılcımı bir yangın gibi dört bir yana yayılmaya devam edecektir.

Evrim Ağacı gibi oluşumların, gerektiğinde diğer oluşumlara ilham olma ve yol gösterme, gerektiğindeyse bu şekilde birleşme veya destekleme yoluyla hâlihazırda yapılan harika işlere can vermeye devam etme konusundaki rolü önemlidir. Daha da önemlisi, Evrim Ağacı, yeni bilim iletişimcilerinin kendilerini yetiştirmeleri amacını da güden, bilim odaklı bir sosyal platformdur. Bu vesileyle; çıkılan yolun zorluğunu gören ve devam edemeyen, hayatın karmaşasına kapılıp bilim iletişim çalışmalarını istediği kadar aktif sürdüremeyen, başka sorumlulukların baskın gelmesinden ötürü bilim iletişimini bırakmak zorunda kalan veya basitçe, işe nereden başlayacağını bilemeyen, bu yola sıfırdan çıkmayı göze alamayan kişi ve gruplara açık bir çağrıdır: Evrim Ağacı'nın kapıları ve bilim iletişimi sistemleri size daima açıktır! Ola ki aramıza katılmayı seçecek olursanız, Türkiye'de bilimin ateşini sizinle daha da uzaklara taşımaktan onur ve mutluluk duyacağız.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bu birleşmenin ve bu birleşmeden doğacak meyvelerin, Türkiye'deki popüler bilim camiasını daha da ötelere taşıması ümidiyle...

Karanlığı bilimle (şimdi çok daha güçlü bir şekilde) fethetmeye devam!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
108
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 90
  • Muhteşem! 25
  • Umut Verici! 19
  • Bilim Budur! 17
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Üzücü! 4
  • Grrr... *@$# 4
  • İnanılmaz 3
  • İğrenç! 2
  • Güldürdü 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/07/2024 02:40:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13025

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Elektrik
Bakteriler
Madde
Mucize
Doğal
Bebek
Sosyal
Eczacılık
Abd
Darwin
Kanat
Hayvan
İhtiyoloji
Mitler
Süt
Metabolizma
Küresel Isınma
Hindistan
Uzay
Hominid
Fizyoloji
Türkiye
Sars-Cov-2
Yaşamın Başlangıcı
Biyoteknoloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Ağacı. Evrim Ağacı ve Rasyonalist Birleşiyor!. (7 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13025
Ağacı, E. (2022, October 07). Evrim Ağacı ve Rasyonalist Birleşiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved July 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13025
E. Ağacı. “Evrim Ağacı ve Rasyonalist Birleşiyor!.” Edited by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, 07 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/13025.
Ağacı, Evrim. “Evrim Ağacı ve Rasyonalist Birleşiyor!.” Edited by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, October 07, 2022. https://evrimagaci.org/s/13025.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close