Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Elektrikler Kesildiğinde Güneş Enerjisi ve Piller Evinize Güç Sağlayabilir mi?

Elektrikler Kesildiğinde Güneş Enerjisi ve Piller Evinize Güç Sağlayabilir mi? Pexels
6 dakika
883
Tüm Reklamları Kapat

Elektrik hatlarının fırtınalar, aşırı sıcak veya aşırı soğuk gibi sebeplerle günlerce devre dışı kaldığı bölgelerde insanlar; Güneş paneli ve batarya depolama sistemlerine yatırım yapmanın, güç şebekesi çalışamadığında aydınlatma ve klimayı işler durumda tutabilmek için yeterli olup olamayacağını sorgulamaya başladılar.

Elektrik şebekesi devre dışı kaldığında, bataryası olmayan çoğu Güneş enerjisi sistemi de kapanır. Ancak bataryalar sayesinde ev şebekeden ayrılabilir. Güneş enerjisi, evi her gün besleyerek bataryaları şarj eder, bu da eve gece boyunca güç sağlar.

Berkeley Lab'den bir ekip, evlerin ve ticari binaların üç günden fazla süren uzun süreli güç kesintilerini Güneş enerjisi ve bataryalarla nasıl atlatabileceğini araştırdı.

Tüm Reklamları Kapat

2022 yılında hazırladıkları bir raporda, ABD'nin her bölgesi için genel bir güç kesintisi modelleyerek çatı üstü Güneş sistemi ile 10 veya 30 kilovat-saatlik (kWh) bir bataryanın, ilk aşamada buzdolabı, aydınlatma, internet hizmeti ve kuyu pompaları gibi kritik yükleri; ikinci aşamada ısıtma ve klimaları, üçüncü aşamada ise tüm bir evi işlevsel halde tutup tutamayacağını test ettiler.

Burada belirtmek gerekir ki, piyasadaki en popüler batarya olan Tesla Powerwall; depolama açısından yaklaşık 13 kWh'lık kapasiteye sahiptir. Genel olarak, ortalama bir Güneş enerjisi sistemi ile bir batarya ülkenin hemen hemen her yerindeki bir evde bulunan kritik yükleri günlerce üstelenebilecek kapasitededir.

Buna karşın harita verileri; soğutma ve ısıtma için yedek güç sağlamanın zor olabileceğini, ancak üstesinden gelinemeyecek bir zorluk olmadığını gösteriyor. Güneydoğu ve Pasifik Kuzeybatıdaki evler, kışın yaşanan kesintilerde Güneş ve depolanmış enerjinin kapasitesini aşan, genellikle büyük güç tüketen elektrik dirençli ısıtıcılara sahiptir. Buna karşın verimli ısı pompalarına sahip evlerin daha iyi performans gösterdiği görülmüştür. Güneybatıda yazın klima yükünün ağır olmasından dolayı, yaz kesintilerinde Güneş ve depolama ile tüm soğutma ihtiyaçlarının karşılanması zor olabilir.

Daha büyük Güneş ve batarya sistemleri bize yardımcı olabilir; ancak kesintiler sırasında talebi karşılamak hâlâ hava durumuna, evin enerji verimliliğine ve diğer faktörlere bağlıdır. Örneğin, güç kesintilerinde basit termostat ayarları ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarını azaltır ve Güneş enerjisi ile depolama, yedek gücü daha uzun süre korumaya olanak tanır.

Tüm Reklamları Kapat

Ticari binalara güç sağlama kapasitesi, binanın tipine bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Okullar ve büyük mağazalar, Güneş enerjisi için yeterli çatı alanına sahip olduklarından binanın enerji talebine göre çok daha iyi performans gösterirken, hastaneler gibi çok katlı ve enerji ihtiyacının yoğun olduğu binalar daha az başarılı olabilir.

Güneş Enerjisi Son 10 Felaketi Atlatabilir miydi?

Araştırma ayrıca aralarında kasırgalar, orman yangınları ve fırtınaların da bulunduğu 2017 ile 2020 arasında gerçekleşmiş 10 enerji kesintisi sırasında ve sonrasında belirli konumlardaki ve gerçek hava durumu şartları altındaki Güneş enerjisi sistemi performanslarını da içermektedir.

Kesintilerin yedisinde çoğu evin, 30 kWh depolamalı Güneş enerjisi veya ikiden biraz fazla Powerwall kullanarak kritik yüklerin yanı sıra ısıtma ve soğutmayı da karşılayabildiği görülmüştür.

Ancak kesinti oluştuğunda etkili olan hava koşulları, özellikle de kasırgalar; büyük bir etkiye sahip olabilir. Örneğin, 2018'deki Floransa Kasırgası, Kuzey Carolina'da elektrik şebekesini kesintiye uğrattığında bulutlu gökyüzü üç gün boyunca Güneş panellerinin çıkış gücünü azaltmış veya tamamen durdurmuştu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Öte yandan, 2017 Ağustos'unda Harvey Kasırgası Teksas kıyılarını vurdu ve ilerleyerek Teksas'ın diğer bölgelerinde büyük hasarlara sebep oldu. Corpus Christi üzerindeki gökyüzü açık olmasına rağmen, elektrik enerjisinin geri gelmesi bir haftadan daha uzun sürdü. Güneş enerjisi ve depolama, gökyüzü açıldıktan sonra tipik bir çekirdek aile evi için neredeyse tüm enerji ihtiyaçlarını karşılamada büyük bir yardım olabilirdi.

Ortalama bir ev, Florence ve Harvey kasırgalarından sonra güneş enerjisi ve 30 kWh depolama ile ne kadar başarılı olurdu? Açık mavi çizgi, fırtınaların hemen ardından kısa süreli 'hizmet verilmeyen yük' veya güç talebinin karşılanmasında yaşanan eksiklikleri gösteriyor. Şarj durumu, pillerin gece boyunca güneş enerjisini uzatabildiğini gösteriyor.
Ortalama bir ev, Florence ve Harvey kasırgalarından sonra güneş enerjisi ve 30 kWh depolama ile ne kadar başarılı olurdu? Açık mavi çizgi, fırtınaların hemen ardından kısa süreli 'hizmet verilmeyen yük' veya güç talebinin karşılanmasında yaşanan eksiklikleri gösteriyor. Şarj durumu, pillerin gece boyunca güneş enerjisini uzatabildiğini gösteriyor.
The Conversation

Benzer şekilde, Güneş enerjisi sistemlerinin California'daki orman yangınlarının önlenmesi için yapılan kesintiler gibi daha az bulutlu havalarda veya 2020 Iowa'daki Derecho fırtınasından sonra da iyi bir performans ortaya koyabileceği görülmüştür.

Burada evdeki ısı kaynağı da önemli bir faktördür. 2020'de Oklahoma'da bir buz fırtınasını takiben beş ila on gün süren bir kesintide, Güneş enerjisi ve 30 kWh bataryanın elektrik dirençli ısıtıcıları olan evler için yetersiz kalmasına rağmen doğal gazlı ısıtıcıları veya ısı pompaları olan evler için neredeyse tüm kritik güç ve ısıyı sağlayabileceği anlaşılmıştır.

Teksas'ta evlerin yarısından fazlası elektrikle ısınır ve çoğunlukla dirençli ısıtıcılar kullanılır. Hem ısıtma hem de soğutma sağlayan Energy Star dereceli ısı pompaları, birim ısı çıkışı başına elektrikli rezistanslı ısıtıcıların yarısı kadar elektrik kullanır ve soğutma konusunda da ortalama klimaya göre daha verimlidir. Eski dirençli ısıtıcıları yeni ısı pompalarına dönüştürmek sadece para tasarrufu ve anlık talebi azaltmakla kalmaz, aynı zamanda kesintiler sırasında dayanıklılığı da artırabilir.

Yedeklemenin Yeni Yolları

Evde veya binada yedek güç sağlamak için Güneş enerjisi ve depolama sistemi kurmak ekstra çalışma gerektirir ve daha fazla maliyetlidir. Yalnızca bir Powerwall için tam bir sistem kurulumu, teşvikler ve vergiler hariç 12.000 ila 16.500$ arasında maliyetlere sahip olabilir. Bu, yeterli ölçekteki bir Güneş enerjisi sistemi kadar maliyetlidir. Yine de, giderek daha fazla ev sahibinin her iki sistemi de kurduğu görülmektedir.

2021'de Hawaii'de yeni kurulan Güneş sistemlerinin %90'ından fazlası bir düzenleme değişikliği sonrasında bataryalarla desteklenmiştir. Günümüzde bu enerji dağıtım santralleri, kömür santrallerinin emekliye ayrılmasıyla güç sağlama konusunda şebekeye destek olmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca şu anda, California'da 1,5 milyondan fazla çatı üstü Güneş sistemi bulunuyor. Birçok tüketici, kamu hizmetlerinin kuru ve rüzgârlı günlerde elektrik hatlarının yol açtığı kontrol edilemeyen yangın riskini azaltmak için "kamu güvenliği elektrik kesintilerine" başvurmasından dolayı kurulu sistemlerini bataryalar veya yeni Güneş enerjisi ve depolama sistemleriyle destekliyor.

Elektrikli kamyonlar ve arabalar, Powerwall'dan çok daha fazla akü depolama alanına sahip olduklarından dolayı geleceğin ev aküleri olma potansiyeline de sahiptir. Ford
Elektrikli kamyonlar ve arabalar, Powerwall'dan çok daha fazla akü depolama alanına sahip olduklarından dolayı geleceğin ev aküleri olma potansiyeline de sahiptir. Ford
Ford

Bunların yanında özellikle elektrikli araçlar kullanılarak yeni yedek güç kaynakları üzerinde de çalışılıyor. Ford, F150 Lightning elektrikli kamyonunu, Güneş enerjisi sistemi ve evin enerjisini kamyonun bataryasını kullanarak besleyebilen iki yönlü bir şarj cihazıyla birleştirmek için SunRun ile iş birliği yapıyor. Kamyonun standart versiyonu, yedi Tesla Powerwall sabit bataryadan fazlasına denk gelen 98 kWh bir bataryaya sahip.

Kritik Hizmetler İçin Kritik Güç

Porto Riko'daki bir itfaiye istasyonu, Güneş enerjisi ve depolamanın neler yapabileceğine dair bir bakış açısı sunuyor. 2017'de Maria Kasırgası'nın elektrik enerjisini aylarca kestiği bir dönemde adada, genellikle batarya depolama sistemi ile desteklenen 40.000'den fazla Güneş enerjisi sistemi kuruldu. Bu sistemlerden biri, önceki kesintilerde acil çağrıları alamamış olan Guánica kasabasındaki bir itfaiye istasyonunda bulunuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Eylül 2022'de Fiona Kasırgası vurduğunda, rüzgâr ve sel suları Porto Riko'nun çoğundaki elektriği kestiğinde bile itfaiye istasyonu hâlâ çalışıyordu. Kıdemli Çavuş Luis Saez, Fiona Kasırgası'nın elektriği kestiği gün, Canary Media kanalına aşağıdaki demeci vermişti:

Güneş enerjisi sistemi harika çalışıyor! Kasırga boyunca hiç güç kaybetmedik.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
  • W. Gorman, et al. Study Provides A First-Of-Its-Kind, Nationwide Analysis Characterizing The Ability Of Solar-Plus-Storage Systems To Provide Backup Power During Long-Duration Power Interruptions. (22 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Energy Markets & Policy | Arşiv Bağlantısı
  • Tesla. Powerwall. Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Tesla | Arşiv Bağlantısı
  • N. U. D. O. Commerce. Hurricane Florence: September 14, 2018. (14 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Weather | Arşiv Bağlantısı
  • N. U. D. O. Commerce. Hurricane Harvey Info. (25 Ağustos 2017). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Weather | Arşiv Bağlantısı
  • U.S. Energy Information Administration (EIA). (Bilimsel Rapor, 2023). Highlights For Space Heating Fuel In U.s. Homes By State, 2020.
  • S. Nadel, et al. Energy Efficiency And Demand Response: Tools To Address Texas’s Reliability Challenges. (1 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Aceee | Arşiv Bağlantısı
  • L. McCabe. Tesla Powerwall: Cost, Features, And Complete Review. (20 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: EnergySage | Arşiv Bağlantısı
  • G. Barbose, et al. Tracking The Sun. (1 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Energy Markets & Policy | Arşiv Bağlantısı
  • C. Lee. Why Every State Can Learn From Hawai’i’s Solar Journey. (17 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: PV Magazine USA | Arşiv Bağlantısı
  • O. C. U. E. Solutions. Californiadgstats. Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: CaliforniaDGStats | Arşiv Bağlantısı
  • SunRun. Ford F-150® Lightning™. Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: SunRun | Arşiv Bağlantısı
  • A. F. Campbell. Puerto Rico Power Restored 11 Months After Hurricane Maria. (15 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Vox | Arşiv Bağlantısı
  • M. Gallucci. Solar Is Lifeline In Puerto Rico After Hurricane Fiona Knocks Out Power. (19 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: Canary Media | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 15:55:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16718

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
W. Gorman, et al. Elektrikler Kesildiğinde Güneş Enerjisi ve Piller Evinize Güç Sağlayabilir mi?. (15 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16718
Gorman, W., Ergünay, C., Alparslan, E. (2024, February 15). Elektrikler Kesildiğinde Güneş Enerjisi ve Piller Evinize Güç Sağlayabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16718
W. Gorman, et al. “Elektrikler Kesildiğinde Güneş Enerjisi ve Piller Evinize Güç Sağlayabilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Cem Ergünay, Evrim Ağacı, 15 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16718.
Gorman, Will. Ergünay, Cem. Alparslan, Eda. “Elektrikler Kesildiğinde Güneş Enerjisi ve Piller Evinize Güç Sağlayabilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Cem Ergünay. Evrim Ağacı, February 15, 2024. https://evrimagaci.org/s/16718.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close