Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Eğer Ki Bunu Okuyorsanız, Gerçekten Çok Şanslısınız!

Eğer Ki Bunu Okuyorsanız, Gerçekten Çok Şanslısınız!
3 dakika
3,810
  • Bilgi Teknolojileri
  • Akademi Dünyası
Tüm Reklamları Kapat

Kimi zaman zor, çok zor günlerden geçtiğimizi ve karanlığın hiçbir sonu gelmeyeceğini düşünebilirsiniz. Kimi zaman okurlarımız "Nasıl oluyor da devam etme gücünü buluyorsunuz?" diye soruyorlar, gidişata sitem ediyorlar. Her ne kadar sitemlerini tamamen anlıyor ve büyük oranda katılıyor olsak da, şunu da eklemek istiyoruz: Eğer ki bu yazıyı okuyabiliyorsanız, gerçekten çok şanslısınız! Neden mi?

Çünkü hayatınızın bir noktasında birileri size zaman ayırdı ve Türkçe okuma yazmayı öğretti. Bir düşünün, sadece bu basit yetenek sayesinde bizim yazılarımız da dahil olmak üzere milyonlarca kaynağa ulaşabiliyorsunuz. Eğer ki bunun üzerine birileri size İngilizce de öğrettiyse insanlığın bütün bilgisi elinizin altında demektir!

Tüm Reklamları Kapat

Dahası, bilim ve teknoloji sayesinde çocukluk dönemini atlatmayı başardınız! Bunun ne kadar kıymetli olduğunun farkında mısınız? Hele ki Türkiye'de! Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan verilere göre 5 yaş altındaki bebekler arasındaki ölüm bakımından Türkiye, OECD ülkeleri arasında lider! Yani bebeklerimiz, diğer tüm gelişmiş ülkelere göre çok daha fazla sayıda ölüyor (spesifik olarak her 1000 bebekten ortalamada 13.5'i ölüyor)! Siz, bunlardan birisi değilsiniz. Bu, gerçekten müthiş kıymetli bir gerçek.

Hem şu anda bunu okuyabiliyorsanız, bir şekilde internete erişiminiz var demektir. Bu ne kadar kıymetli bir gerçek, farkında mısınız? Her ne kadar şu anda 3.2 milyar insanın öyle veya böyle internete erişimi varsa da, 4.1 milyar insan hiçbir şekilde internete bağlanamamaktadır! İnternetin ne kadar önemli ve güçlü bir araç olduğunu bin bir şekilde anlamak mümkündür. Buna erişimi olan bir bölgede olduğunuz için gerçekten şanslısınız!

Tüm Reklamları Kapat

Dahası, Dünya'daki şiddet olaylarının arttığını fark ediyor olabilirsiniz. Belki bir artış söz konusudur; ancak Dünya geneline baktığımız zaman, son 50-60 yıl içerisindeki en barışçıl dönemde yaşamaktayız. Her ne kadar bireysel veya organizasyonel terör saldırıları daha sık yaşanıyor olsa da, tam kapsamlı savaşlar çok daha az yaşanıyor. Aşağıdaki grafikte bu gidişat görülüyor. 1950'li yıllarda her yıl savaşlar nedeniyle 600.000 civarında insan ölürken, 2007 yılında bu sayı 20.000'in altına düşmüştür!

Hem bir düşünün... Son derece güçlükler içerisinde yaşıyoruz gibi gözükse de, aslında her birimiz öylesine rahat koşullarda yaşamaktayız ki! Bundan sadece birkaç on bin yıl önce doğmuş olsaydınız, şu anda mağaralar içerisinde yaşıyor ve yarın hayatta kalıp kalamayacağınızı, eve nasıl yemek getireceğinizi, sizi avlayacak hayvanın hangisi olabileceğini planlıyor olurdunuz. Eğer ki atalarımızın karanlık, soğuk ve kirli mağaralarda titreye titreye yavrular hayata getirdiğini düşünecek, kendilerini parçalamak isteyen hayvanlarla dişe diş, pençeye pençe yaşam mücadelesi verdiklerini hatırlayacak olursanız, şu anki durumumuzun pek de kötü olmadığını anlayabilirsiniz.

Elbette günümüzde halen tiranlık, katliam, vahşet, insan-dışılık had safhada devam etmektedir. Ancak her ne kadar kimi zaman umutsuzluğa kapılabilecek olsanız da, insanlığın çok büyük yollar kat ettiğini unutmamak gerekiyor. Özellikle bilim ve teknoloji sayesinde avcumuzun içerisinde olan bilgi ve aydınlığın gücü, her türlü karanlığı alt etmeye yeter de artar!

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İşte Evrim Ağacı olarak bize güç veren bu. 

1 kişiye bile bilimin ışığını taşımayı başarabilirsek, ne mutlu bize!

Umarız bunlar, size de bir nebze güç olur.

Merak etmeye, araştırmaya, öğrenmeye devam!

Alıntı Yap
Okundu Olarak İşaretle
5
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 13
  • Tebrikler! 3
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Q. Larson. What Are The Five Most Important Things For A Man To Learn In Life?. (6 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/06/2023 18:59:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4436

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kırmızı
Bitki
Öğrenme Teorileri
Akademi
Alkol
Toplum
Sağlık
Biyokimya
Doğa Yasası
Jeoloji
Gen İfadesi
Sars
Koku
Neandertal
Uyku
Canlı
Erkek
Uzaylı
Editör Seçkisi
Onkoloji
Periyodik Tablo
Yılan
Tüy
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Sars Virüsü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Kötü Bilim: Bazıları Bilimi Nasıl Kötüye Kullanıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Bu Videoyu Nasıl İzleyebiliyorsunuz? | İnternet Nasıl Çalışıyor?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Yürürken Neden Bunu Yapıyorsunuz?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
Satürn'ün Halkalarında Neden Siyah Boşluklar Var?
C Vitamini Uçar mı?
C Vitamini Uçar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Alıntı Yap
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Eğer Ki Bunu Okuyorsanız, Gerçekten Çok Şanslısınız!. (28 Temmuz 2016). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4436
Bakırcı, Ç. M. (2016, July 28). Eğer Ki Bunu Okuyorsanız, Gerçekten Çok Şanslısınız!. Evrim Ağacı. Retrieved June 05, 2023. from https://evrimagaci.org/s/4436
Ç. M. Bakırcı. “Eğer Ki Bunu Okuyorsanız, Gerçekten Çok Şanslısınız!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Jul. 2016, https://evrimagaci.org/s/4436.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Eğer Ki Bunu Okuyorsanız, Gerçekten Çok Şanslısınız!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 28, 2016. https://evrimagaci.org/s/4436.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close