Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Doğum Sırası Etkisi: Kaç Kardeş Olduğunuz, Eşcinsel Olma İhtimalinizi Belirleyebilir mi?

Ağabeyi Olan Erkeklerin Eşcinsel Olma İhtimali Daha Yüksek Olabilir!

Doğum Sırası Etkisi: Kaç Kardeş Olduğunuz, Eşcinsel Olma İhtimalinizi Belirleyebilir mi? Big Think
5 dakika
4,374
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni araştırmalar, daha fazla sayıda büyük erkek kardeşe sahip erkeklerin hayatlarının belirli bir döneminde eşcinsel birliktelik içine girme oranının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu ilişki, Journal of Sex Research'te yayınlanan makalede detaylı olarak açıklanan bir bulgu ve cinsel yönelimin kökenleri hakkında yeni bir bakış sunuyor.[1]

Cinsel Yönelimin Kökenleri

Son on yıl içerisinde birçok ülke, LGBTIQ+ bireylere eşit muamele edilmesi amacıyla çok daha fazla kamu desteği ve daha koruyucu yasalar da dahil olmak üzere kayda değer ilerleme kaydetti. Ancak bu gelişmelere rağmen, cinsel azınlıklar hâlâ yüksek düzeyde sosyal dışlanmaya maruz kalıyor ve cinsel yönelimin kökenleri hâlâ tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Giderek artan sayıda araştırma, neden bazı insanların aynı cinsiyeti cinsel olarak arzuladığını, diğerlerinin ise bunu yaşamadığını açıklamaya çalışıyor. Bu çalışmaların kamuoyu ve tartışmalara önemli bir etkisi vardır. Örneğin, cinsel yönelimi hormonlar veya genetik gibi biyolojik faktörlerin bir ürünü olarak gören kişilerin, bunu sosyal faktörlerin veya bireysel tercihlerin bir ürünü olarak görenlere kıyasla cinsel azınlıkları ve onların sivil haklarını destekleme olasılıklarının daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kardeş Doğum Sırası Etkisi

Kardeş Doğum Sırası Etkisi, insan cinsel yöneliminin biyolojik kökenini kapsamlı kanıtlarla kalıplarla açıklamış bir kavramdır.[2] Uzun süredir varlığını koruyan bu hipotez, erkeklerin sahip oldukları biyolojik kardeş sayısı artıkça eşcinselliğe eğilimin de arttığını öne sürüyor.

Bu etki, annenin erkek fetüsün ürettiği proteinlere karşı bağışıklık tepkisine atfedilmiştir. Proteinler annenin kan dolaşımına giriyor ve sonraki çocukların cinsel gelişimini etkileyen antikorların üretimini tetikliyor. Anneye ait bu antikorlar, erkek fetüslerde ilk gebeliğin ardından diğer gebeliklerde birikiyor; bu da daha fazla ağabeyi olan erkeklerin aynı cinse cinsel arzu duyma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bununa birlikte, kardeş doğum sırası etkisini belgeleyen önceki araştırmalar, küçük ve daha seçici katılımcı örneklerine dayanıyordu ve bu da bazı bilim insanlarının bu olgunun gerçekliğini sorgulamasına yol açtı. Aslına bakılırsa, şimdiye kadar nüfus örneğini yeterli oranda temsil eden hiçbir çalışma bu olgunun varlığını desteklemedi.

Yeni Bir Araştırma!

Ancak yeni bir araştırmada Hollanda nüfus kayıtlarından elde edilen özgün veriler kullanıldı. Bu veriler, 1940 ile 1990 yılları arasında doğan dokuz milyondan fazla insanın yaşam süreçlerini takip etmemizi sağladı. Önceki çalışmalarda bu veri seti evli bir çiftin çocuklarının, birlikteliklerinin istikrarını etkileyip etkilemediğini incelemek ve aynı cinsiyetten ve farklı cinsiyetten çiftler tarafından büyütülen çocukların akademik başarısını karşılaştırmak için kullanılmıştı. Bu kez ise Kardeş Doğum Sırası Etkisinin tutarlı bir testi sağlamak için kullanıldı. Veriler bireylerin cinsel yönelimine ilişkin doğrudan ölçümleri içermese de onların eşcinsel evliliğe veya kayıtlı birlikteliğe girip girmediklerini gösteriyordu. Bu bilgi eşcinselliğin temsili olarak kullanıldı. Belirtmek gerekir ki Hollanda'da kayıtlı eşcinsel birliktelikler 1998'den beri, eşcinsel evlilikler ise 2001'den beri tanınmaktadır.

Sonuçlar, kardeş doğum sırasının eşcinsellik üzerindeki etkisine dair açık kanıtlar olduğunu gösteriyor. Spesifik olarak, bir ağabeyi olan erkeklerin aynı cinsiyetten bir birlikteliğe girme oranı bir ablası olan erkeklere göre %12, sadece bir küçük erkek veya kız kardeşi olan erkeklere göre ise %21 daha fazladır. Doğum sırası ve toplam kardeş sayısı da önemli etkenlerdir. En küçük kardeş olan erkeklerin aynı cinsiyetten cinsel birlikteliğe oranı, en büyük kardeş olan erkeklere göre daha fazladır ve toplam kardeş sayısı arttıkça farklılıklar daha da büyümektedir. Örneğin, bir erkeğin aynı cinsiyetten bir birlikteliğe girme oranı, üç ağabeyi olan birinde üç ablası olan birine göre %41 daha yüksek; üç küçük erkek kardeşi olan birine göre ise %80 daha yüksektir.

Tüm Reklamları Kapat

Aşağıdaki tablo, üçe kadar kardeşe sahip olanlar arasında aynı cinsiyetten birliktelikte bulunan erkeklerin sayısını gösteren bazı bulguları göstermektedir. Büyük kardeşlerin cinsiyeti, aynı cinsiyetten birliktelik üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Öte yandan, küçük kardeşlerin cinsiyeti burada çok az rol oynamakta ya da hiç oynamamaktadır.

Her 1000 erkeğe düşen aynı cinsiyetten eş sayısı.
Her 1000 erkeğe düşen aynı cinsiyetten eş sayısı.
Big Think

Neredeyse yalnızca erkeklere odaklanan daha önceki çalışmaların aksine, bu çalışmada kadınlar arasında da aynı sonuçlar belgelenmiştir. Kadınların, eğer ağabeyi varsa aynı cinsiyetten cinsel birlikteliğe girme oranlarının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu bulgu, anneye ait antikorların ve fetal proteinlerin zamanda kadınların cinsel gelişimini etkilemek üzere etkileşime girdiğine dair bulgulara da geçici bir destek sağlamaktadır.[3]

Sonuç: Tüm Bunlar Ne Anlama Geliyor?

Araştırmanın sonuçları açık ve tutarlı bir hikâye anlatıyor: bir kişinin kardeşlerinin sayısı ve cinsiyeti, cinsel yönelimlerinin gelişiminde önemli bir rol oynuyor.

Bu kanıt, cinsel yönelimin, bazılarının öne sürdüğü gibi bir "yaşam tarzı seçimi" ya da bir "moda trendi" olmaktan çok, doğuştan gelen bir özellik ve kişinin gerçek benliğinin bir yansıması olduğunu vurgulayan bakış açılarıyla örtüşüyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Elbette ideal bir toplumda insanlara sağlanan haklar ve duyulan saygı, cinsel kimliğin "doğuştan" ya da "seçim" olmasına bağlı olmamalıdır. Ancak ne yazık ki bu konular çağdaş tartışmalarda hâlâ ön plandadır ve bu da araştırmanın önemini daha da vurgulamaktadır.

İnsan cinselliğinin biyolojik temeli, cinsel yönelim dönüşüm terapisi gibi sahtebilimsel zararlı uygulamaların bir kişinin cinsel yönelimini değiştiremeyeceğini göstermektedir. Aynı zamanda eşcinselliğin okullarda cinsel çeşitlilik eğitimleri gibi yollarla "öğretilebileceği" veya eşcinsel çiftlerin evlat edinmesi gibi yollarla aktarılabileceği iddialarını da geçersiz kılmaktadır.

Cinsel yönelimin ardındaki mekanizmaları ve süreçleri anlamak, insanları oldukları kişi yapan şeyin ne olduğuna dair içgörüler sunabilir ve insan cinsel çeşitliliğinin tüm yelpazesini normalleştirmeye yardımcı olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Muhteşem! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ C. Ablaza, et al. (2022). Are Sibship Characteristics Predictive Of Same Sex Marriage? An Examination Of Fraternal Birth Order And Female Fecundity Effects In Population-Level Administrative Data From The Netherlands. Informa UK Limited, sf: 671-683. doi: 10.1080/00224499.2021.1974330. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ B. P. Zietsch. (2018). Reasons For Caution About The Fraternal Birth Order Effect. Archives of Sexual Behavior, sf: 47-48. doi: 10.1007/s10508-017-1086-2. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Wikipedia. Proteins That Are Preferentially Expressed Or Upregulated During Fetal Development. (1 Temmuz 2007). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • C. Ablaza, et al. Research Confirms Men With Older Brothers Are More Likely To Be Gay, Suggesting Same-Sex Attraction Has A Biological Basis. (18 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
  • F. Perales, et al. Research Confirms Men With Older Brothers Are More Likely To Be Gay. (18 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: Big Think | Arşiv Bağlantısı
  • F. Perales, et al. Are Sibship Characteristics Predictive Of Same Sex Marriage? An Examination Of Fraternal Birth Order And Female Fecundity Effects In Population-Level Administrative Data From The Netherlands. (18 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: tandfonline | Arşiv Bağlantısı
  • G. Aviles, et al. Men With Older Brothers Are More Likely To Be Gay, Study Suggests. (21 Mart 2020). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: NBC News | Arşiv Bağlantısı
  • B. Louden. Factcheck: Does The Safe Schools Program Contain 'Highly Explicit Material'?. (22 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 11:47:26 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16389

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Kalkan, et al. Doğum Sırası Etkisi: Kaç Kardeş Olduğunuz, Eşcinsel Olma İhtimalinizi Belirleyebilir mi?. (31 Aralık 2023). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16389
Kalkan, E., Alparslan, E. (2023, December 31). Doğum Sırası Etkisi: Kaç Kardeş Olduğunuz, Eşcinsel Olma İhtimalinizi Belirleyebilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16389
E. Kalkan, et al. “Doğum Sırası Etkisi: Kaç Kardeş Olduğunuz, Eşcinsel Olma İhtimalinizi Belirleyebilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 31 Dec. 2023, https://evrimagaci.org/s/16389.
Kalkan, Emre. Alparslan, Eda. “Doğum Sırası Etkisi: Kaç Kardeş Olduğunuz, Eşcinsel Olma İhtimalinizi Belirleyebilir mi?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, December 31, 2023. https://evrimagaci.org/s/16389.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close