Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Henry Cavendish

Dünyayı Ağırlaştıran Eksantrik Aristokrat

2 dakika
76
Henry Cavendish
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Kimyacılar Henry Cavendish'i (10 Ekim 1731 – 24 Şubat 1810) hidrojenin kaşifi olarak biliyor olabilir. Biyologlar için onun adı, DNA yapısının keşfedildiği Cambridge Üniversitesi'ndeki laboratuvarı çağrıştıracak. Cavendish Laboratuvarı Fizik Bölümüdür; fizikçilerin "dünyayı tartan" adam olarak hatırladıkları kişiye bir saygı duruşu niteliğindedir. Farklı bilim dallarına ilişkin bu damga, onun neden çağının önde gelen İngiliz doğa filozofu olarak adlandırıldığını gösteriyor.

Bilimdeki büyük tarihi şahsiyetler öyleydi çünkü çalışmaya ihtiyaçları yoktu ve zenginlikleri onlara pahalı laboratuvarlar sağlamaya yetiyordu; Eskiden bilim yapmak isteyen değil, bunu yapabilecek imkanlara sahip olan önemliydi. Darwin, Newton, Boyle, gibi isimler Lavoisier ve Franklin bu “bilimsel beyefendi” figürünün örnekleridir ve hem Cavendish hem de babası uzun aristokrat kökenlere sahip bir ailenin üyeleriydi. Baba Lord Charles, Henry'nin küçük erkek kardeşi Frederick'in doğumundan kısa bir süre sonra karısı öldüğünde dul kalmıştı. Büyütmesi gereken iki oğlu olan Lord Charles, sonunda soyunun geleneksel mesleği olan politikayı terk ederek, oğlu Henry ile paylaştığı ilgi alanı olan bilimi bir hobi olarak takip etmeye başladı.

KİŞİLİĞİ TARAFINDAN ŞARTLANDIRILMIŞ

Tüm Reklamları Kapat

Aile serveti Cavendish'lerin kendi ev laboratuvarlarını inşa etmelerini sağladı. Aristokratik kökenleri onlara bilimsel çevrelere ve 1757'de maksimum ve minimum sıcaklıkları kaydedebilen termometreler yaptığı için Lord Charles'a Copley Madalyası (en büyük ödül) olan Kraliyet Cemiyeti'ne erişim olanağı sağladı. ; Ancak elektrik alanındaki çalışmalarıyla da tanınan Lord Charles'ın kurumun başkan yardımcısı olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Henry'ye gelince, bilimsel kariyeri pek de erken gelişmiş değildi: Cambridge'den hiç mezun olmadı ve onu 27 yaşındayken Kraliyet Cemiyeti'yle tanıştıran kişi Lord Charles'tı. Ama bu yola girdikten sonra kendini öyle bir şevkle bu işe adadı ki, hem tüm zamanını bu yola adamış, hem de aile mirasları sayesinde daha da büyüyen servetinin büyük bir kısmını bu yola adamış; Erkeklik çağının ilk yıllarından itibaren babasından yıllık 500 poundluk bir harçlık alıyordu ve kırklı yaşlarında amcasından, öldüğünde İngiltere Bankası'na yatırılan en büyük servet olan muazzam bir servet miras aldı. Fransız fizikçi Jean-Baptiste Biot onun hakkında bilgelerin en zengini ve zenginlerin en bilgesi olduğunu söylemişti.

ETKİLEYİCİ BİR BİLİMSEL MİRAS

Bilimsel çalışmasının, tüm tuhaflıklarına rağmen değil, bu tuhaflıklar nedeniyle çok üretken ve değerli olduğu söylenir: Hayatı “anlayışlı bir anlayışa adanmıştı” evren“. Onun bilimi her şeyiydi ve diğer konularla en ufak bir ilgisi yoktu. Meteorolojideki ilk çalışmalarından itibaren ilgi alanları astronomi, matematik ve fizik, elektrik ve manyetizma, mekanik ve optiği kapsayacak şekilde genişledi ve bunların hepsini yayınlama baskısı olmadan yaptı. Aslında çalışmalarının çoğu, büyük ölçüde fizikçilerin çabaları sayesinde ölümünden yarım yüzyıldan fazla bir süre sonra gün ışığına çıktı James Clerk Maxwell; Cavendish'in elektrik potansiyeli gibi diğer bilim adamlarına atfedilen kavramları tahmin ettiği ortaya çıktı.

Cavendish, 1798'de yayınlanan son büyük eseri sayesinde fizikçiler tarafından dünyayı tartan adam olarak hatırlanıyor. Ne söylediğime dikkat edin, öleceğim. Ben öldüğümde, ama o zamana kadar değil, Lord George Cavendish'e git ve ona git söyle!” İlgisini çeken hizmetçi bir süre sonra odaya döndüğünde Cavendish ölmüştü. Bir gün hizmetçilerinden birine: Metalik küreler arasındaki yerçekimsel çekimi hesaplamak için bir burulma dengesi kullandı ve bu ona Dünya'nın yoğunluğunu ve kütlesini belirlemesine olanak tanıdı; daha sonra Newton'un yerçekimi sabitini hesaplamak için kullanılacaktı. Yaşadığı kadar yalnız ölen bir adam için etkileyici bir bilimsel miras bırakmıştı.[1]

Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Javier Yanes. Henry Cavendish, Dünyayı Ağırlaştıran Eksantrik Aristokrat. Alındığı Tarih: 18 Aralık 2023. Alındığı Yer: bbvaopenmind | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/10/2024 12:30:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16287

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Goril
Evrim Teorisi
Kuş
Mantık
Deney
Bağışıklık Sistemi
Yörünge
Ağaç
Sindirim
Sinyal
Kuyruk
Çiçek
Davranış
Ateş
Tehdit
Egzersiz
Öğrenme
2019-Ncov
Su
Abd
Dünya Sağlık Örgütü
Hastalık Kontrolü
Güneş Sistemi
Beyin
Savaş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close