Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hava durumu — GSMH ilişkisi

Hava durumu — GSMH ilişkisi Beyazıt Kulesi
Beyazıt Kulesi
10 dakika
42
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Merak, açıklanamaz olduğu düşünülen konuların anlama sınırlarını zorlamaya sebep olur. Bu merak, insanları kontrol edemeyecekleri güçlü bir mekanizma olan doğaya karşı daha dirençli olma yolunda adımlar atmaya sevk eder. İnsanlık, zamanla gelip geçici fırsatlardan (yakınlardaki nehirde görülen balık, içme suyu depolamak için yağan yağmur gibi) yararlanmak ve konak yerlerinin yakınlarında gerçekleşen öngörülemeyen olaylara karşı hazırlıklı olmak için araçlar icat etme ihtiyacı hissetmiştir.

İnsanın beş farklı duyu organı farklı gözlem uzaklığına sahiptir. Gözler, deniz seviyesinde yaklaşık beş kilometre görüş mesafesi sunar. Güvenlik içgüdüleri, insanları daha da geniş gözlem yapabilmelerine olanak sağlayan gözlem uzaklığını arttırmak için yüksek noktalara çıkmaya yönlendirmiştir.

İlk zamanlarda insanlar çok kısa vadeli hava durumu tahminlerine bağlıydı, bu tahminlerde sağanak yağmurun dinmesini kapalı bir mekanda beklediler. Tahminleri sağanak yağmurun uzun sürmeyeceği yönündeydi. Bu kısıtlı tahminleri, bulutlara bakarak yaptıkları basit gözlemler ve o zamanki bilimsel bilgi eksikliğinin birleşimi ile yapmış olabilirler. İnsanlar, tarımın gelişmesi ile ekinlerini doğru mevsim ve sıcaklıkta ekme zorunda kaldıklarından hava durumuna daha da duyarlı hale geldiler.

Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlardan faydalanılan ilk hava durumu tahminlerinin 15. yüzyılda Almanya ve İsviçre’deki insanlar tarafından içerisinde bir merdiven ve su birikintisi bulunan kavanoza bırakılan kurbağanın davranışlarını gözlemek ile başladığına inanılır. Kurbağanın merdivenden çıktığını görmenin yağmurun; kurbağanın su birikintisi içinde kalmasının hava durumunun değişmeyeceğinin habercisi olduğuna inandılar.[8]

Halka duyurulan hava durumu tahminleri, erken uygarlıklarda mevsim değişimlerinin takibini kolaylaştıran tekrar eden astronomik ve meteorolojik olayların gözlemlenmesi ile başladı. Örneğin, Babilliler hale gibi görsel yanılsama ve bulutların görünümlerinden astrolojik varsayımlarının da yardımıyla çok kısa vadeli gözlemler yaptılar. Çinli astronomlar, bir yılı, 24 mevsime bölen ve her mevsimi bir festival ile ilişkilendiren ay-güneş takvimi kullanarak hangi hava durumunun geleceğini tahmin etmeye çalıştılar.[4]

Antik hava durumu tahminlerinde kullanılan metotlar genellikle olayların gözlemlenmiş örüntülerine -aynı zamanda örüntü tanıma da denir- dayanarak yapılmaya başlandı. Günbatımındaki ağırlıklı kızıllığın ertesi gün güzel havaya işaret olduğu gözlemlendi. Yeni Ahit zamanlarında İsa peygamberin kendisi de, gece gökyüzündeki kızıllığı ertesi günkü güzel hava ile, aynı rengin sabah görülmesini ise fırtına ile ilişkilendirerek yerel hava durumu örüntülerinin anlaşılmasına değindi.

Antik Yunanlılar, meteor ya da atmosferik tutarsızlıklar manasına gelen meteoroloji terimini icat ettiler. Aristotales hava durumunu toprak, ateş, hava ve su ile olan ilişkisini açıklamaya çalıştı. Hipokrat, daha sonra tıp klasiği haline gelen On Airs, Waters and Places isimli çalışmasında iyi sağlığı uygun hava koşulları ile ilişkilendirdi. Eserinin başlangıcında tıbbı araştırmak isteyen kişilerin ilk önce mevsimleri ve hava durumlarını anlamakla başlamalarını tavsiye etti.[12]

Tüm Reklamları Kapat

Rönesans çağı, bilim insanlarını yüzyıllardır takılıp kaldıkları dogmatik bilgileri kullanmak yerine daha kullanışlı gözlemler yapabildikleri araçları icat etmesine yönlendirdi. Leonardo da Vinci, higrometre adında nemi ölçen bir araç tasarladı, sonra Gelileo Galilei termometreyi icat etti ve Galilei’nin öğrencisi Evangelista Torricelli hava basıncını ölçen barometreyi icat etti. Francis Ronalds da kamerayı icat etti. Bu araçlarla, insanlar duyu organlarının gözlem yeteneği sınırlarına bağlı olmadan atmosferi gözlemlemeye başlayabildiler.

Isaac Newton, atmosferi, fizik ve matematik çerçevesinde doğru bir biçimde tarif etti. Onun ilkeleri bilgisayar analizlerinin ve tahminlerinin temelini oluşturdu. Bu gelişmelere rağmen, kalabalık bir grup hava durumunun tamamen kaotik olduğuna inanmaya devam etti. Avam Kamara’sında bir milletvekili son zamanlardaki bilimsel gelişmelerinin Londra’daki hava durumunu yirmi dört saat önceden tahmin edebilmelerine kapı açtığını açıkladığında, meclistekilerin kahkahaları atarak içeriyi inletti.

Resimdeki Beyazıt Kulesi, ilk yangın gözleme ve ilk hava durumu yayını kulesi, ikinci Mahmut tarafından Ermeni Senekerim Balyan tasarımıyla İstanbul’da yapılmıştır. İlk ve ikinci tahtadan yapılan kule, gerçekleşen yangınlarda yanmış, üçüncü kule betondan yapılmıştır. Açık hava için mavi, kar yağışı için kırmızı, yağmur için yeşil ve sis için sarı ışık yansıtır.
Resimdeki Beyazıt Kulesi, ilk yangın gözleme ve ilk hava durumu yayını kulesi, ikinci Mahmut tarafından Ermeni Senekerim Balyan tasarımıyla İstanbul’da yapılmıştır. İlk ve ikinci tahtadan yapılan kule, gerçekleşen yangınlarda yanmış, üçüncü kule betondan yapılmıştır. Açık hava için mavi, kar yağışı için kırmızı, yağmur için yeşil ve sis için sarı ışık yansıtır.
Wikimedia

Resimdeki Beyazıt Kulesi, ilk yangın gözleme ve ilk hava durumu yayını kulesi, ikinci Mahmut tarafından Ermeni Senekerim Balyan tasarımıyla İstanbul’da yapılmıştır. İlk ve ikinci tahtadan yapılan kule, gerçekleşen yangınlarda yanmış, üçüncü kule betondan yapılmıştır. Açık hava için mavi, kar yağışı için kırmızı, yağmur için yeşil ve sis için sarı ışık yansıtır.

Tahmin edilen rüzgar şiddetinin denizciler tarafından kullanımı önemliydi. Yanlış yapılan fırtına tahminleri ya da tahmin edilmemiş fırtınalar, bu grupta binlerce hayata mal oluyordu. Ticaret Bakanlığı’nın Meteoroloji Departmanı, daha iyi rüzgar haritaları ile sefer sürelerini kısaltmak amacıyla bir çizelge arşivi olarak kuruldu. Hava durumu çizelgeleri hareket halindeki atmosferi görselleştirmeyi kolaylaştırır. Fırtınaların oluşma sebeplerinin araştırıldığı sırada, etkili bir teori, fırtınaların tutarsız hata çizgisinde sıcak hava kütlesi ile soğuk hava kütlesi arasında oluştuğunu savundu. Bu sebeple sıcak hava kütlesi ve soğuk hava kütlesinin takip edilmesi fırtınaların tahmini için gereklidir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Robert FitzRoy HMS Beagle gemisinin kaptanıydı. Bu geminin 1830'larda gerçekleştirdiği bir ünlü keşif gezisinde özel bir konuğu vardı, Charles Darwin. FitzRoy’un, Britanya Deniz Kuvvetleri’nin yıllardır topladığı rüzgar verilerini analiz etme görevi vardı. Hava gözlemcileri rüzgarın hangi yönden eseceğini konusunda yüzyıllardır tahminde bulunuyorlardı. FitzRoy ve hocası Francis Beaufort, ikisi de Britanya Deniz Kuvvetleri görevlisi, birlikte meteorolojinin yeni bir bilimine çalışmaya 1840'da başladılar. Beaufort rüzgar şiddetinin ölçü bilimini -daha sonra Beaufort ölçüsü olarak bilinen- icat etmiştir.[2][11]

FitzRoy hava durumu tahminlerini bir tür bilim haline getirmeye çalışan ilk kişilerden biriydi. Deniz Kuvvetlerinden 1851 yılında emekli oldu ve Britanya’nın önde gelen bilim topluluğu olan Royal Society’ye Darwin’in yardımı ile seçildi. 1859'da gerçekleşen bir fırtınanın Royal Charter’da sebep olduğu can kayıpları, FitzRoy’u tahminler yapılmasına yardımcı olan çizelgeler hazırlaması konusunda etkiledi, daha sonra FitzRoy çizelgelerine, hava durumu tahmini[10] ismini verdi. Tarihte ilk olarak hava durumu tahmini 1861 yılında The Times gazetesinde yayımladı.

Birkaç yıl sonra meteorolojiden, bir barometre, iki ya da üç termometre, biraz pratik ve özenli gözlem ile yarar sağlanabileceğini yazdı. Bu araçlarla, FitzRoy fırtınanın nerede gerçekleşeceğini ve nereyi vuracağını tahmin edebiliyordu. Elektrikli telgrafın icadından sonra FitzRoy, rüzgar, hava sıcaklığı ve hava basıncından oluşan anlık hava durumu verilerini toplayabilmeye başladı. Fırtınanın gelmek üzere olduğunu düşündüğünde limana hemen telgraf çekiyor ve limandaki davullar çalıyordu. Hava basıncı-hava sıcaklığı çizelgesi hazırladı.

Kışın, barometredeki yükselme don habercisidir. Yağışlı havada, cıva yükselip yüksekte kalıyorsa, önümüzdeki bir iki gün güzel hava beklenebilir. Yağışlı havada cıva aniden çok fazla yükselmişse iyi hava çok uzun kalmayacak.

FitzRoy, hem yanlış raporlara kızanlardan hem de kötü hava tahmininde bulunduğu -tayfaları kötü hava durumu tahminlerinde denize açılmayı reddeden balıkçı teknesi sahipleri işlerini kaybettikleri için sinirliydiler- için rahatsız olanlardan her tarafta baskıyla karşı karşıya kalmaya başladı. Şüphecilik ve alayla karşı karşıya kaldıktan sonra depresyona girdi ve bu durum, uzun süredir devam eden sağlık ve mali kaygılar ile Meteoroloji Ofisini yönetmenin stresleriyle birleştiğinde, 1865'te intihar etmesine neden oldu.

Tepkilere rağmen cesur Viktorya toplumu hava durumu tahminlerine kısa sürede adapte oldu. Hava tahminlerinin çekiciliği anında balıkçıların ve denizcilerin ötesine geçti. Ülke panayırlarının, şenliklerin ve çiçek sergilerinin organizatörleri hava durumu tahminlerine takıntılı hale geldi. Tahminleri kıyafetlerini seçmelerine veya bahis oynamalarına yardımcı olmak için kullanan at yarışı ilgilisi üst tabaka için özel bir çekiciliği vardı.

Google’ın yapay zeka kolunun geliştirdiği DeepMind, çok daha yüksek doğrulukta birkaç saat içinde yağmur yağışının tahmin edilebilmesini sağlayan sistem geliştirdi.[13]
Google’ın yapay zeka kolunun geliştirdiği DeepMind, çok daha yüksek doğrulukta birkaç saat içinde yağmur yağışının tahmin edilebilmesini sağlayan sistem geliştirdi.[13]

Google’ın yapay zeka kolunun geliştirdiği DeepMind, çok daha yüksek doğrulukta birkaç saat içinde yağmur yağışının tahmin edilebilmesini sağlayan sistem geliştirdi.

Tüm Reklamları Kapat

İlk bilgisayarlı hava tahminleri 1950 yılında yapıldı. Sayısal hava tahminlerinin pratik kullanımına 1955 yılında programlanabilir elektronik bilgisayarların geliştirilmesi ile başlandı. Bu sırada ABD ilk hava tahmini uydusu olan TIROS’u (Televizyon Kızılötesi Gözlem Uydusu) başarılı bir biçimde 1960 Nisan’ında fırlattı. Yerdeki istasyona hava basıncını, sıcaklığını, nemini ve rüzgar hızını ileten bir meteoroloji balonu[6] kullanmak yerine, TIROS uydularını kullanmak görsel gözlemi mümkün kıldı. Daha sonra, yerel atmosfer koşullarının radar ve uydu gözlemleri, birkaç saat önceden hava tahmini yapılması için bilgisayarlar tarafından hızlıca işlendi ve gösterildi.[14] Çeşitli radarlar dolu yağışları, çok güçlü yağmur yağışları ve hatta kasırgaların dönüşünü tespit etmek için bile kullanıldı.[7]

Apollo 11 uzay aracının komutanı Neil Armstrong, 1969 yılında hava durumuna bağlı tarihi olay olan aya ilk ayak basmayı gerçekleştirdi.

Hava durumu uyarıları, can ve malları korumak için kullanıldığı için önemli tahminlerdir. Sıcaklığa ve yağışa dayalı tahminler, tarım ve dolayısıyla emtia piyasalarındaki tüccarlar için kritik öneme sahiptir. Sıcaklık tahminleri, kamu hizmeti veren şirketler tarafından yaklaşan talebi tahmin etmek için kullanılır.

Tüm Reklamları Kapat

Hava durumu tahminleri ayrıca ekonominin anlamlı bir parçasıdır. ABD, 2009 yılında hava durumu tahminlerine yaklaşık 5,1 milyar dolar[5] harcadı ve bu yatırımın altı katı olarak tahmin edilen fayda sağlandı. Gelişmiş hava durumu tahminlerine rağmen, Katrina kasırgası tahmini olarak 125 milyar dolar -o zamanki GMSH’nin binde dokuzu- hasara neden oldu. Fırtınalardan farklı olarak tahmini kolay olmayan volkan patlamaları, özellikle tarım alanında ekonomik aktiviteler için daha kalıcı hasarlara sebep olabilir.[1]

Kelebek etkisi, bir durumdaki küçük bir değişikliğin sonraki durumda büyük farklılıklara yol açabileceğini öngören fenomeni tanımlar. Bu terim, matematikçi ve meteorolog Edward Norton Lorenz’in çalışmalarıyla yakından ilişkilidir. Bu ünlü etki, yakın gelecekte sıcaklığı tahmin etmek için kullanılan ve özünde öngörülemeyen basit bir ısı taşınımı modeli olan kaos teorisinin bir örneğidir.[3] İklim değişikliğinin etkileriyle birlikte birçok bölge nispeten istikrarlı hava rejimini kaybetmeye başlamıştır. İklim bozulması durumu daha da kötüleştirecek. Tıpkı iklim bozulması gibi, COVID-19 pandemisi gibi halk sağlığını etkileyen her türlü olay, tahmin yeteneklerinin bozulmasının bir sonucu olarak ekonominin maddi olarak daralmasına neden olacaktır.

Hava koşullarının tahmin edilemez olduğu durumlarda, yoğun kar, şiddetli yağmur veya yaygın dolu yağışları ulaşımı ve ticareti durma noktasına getirebilir, elektrik kesintilerine ve ayrıca alçak bölgelerde su baskınlarına neden olabilir. Aşırı sıcak veya soğuk dalgalar, yetersiz kamu hizmetlerine sahip olanları hasta edebilir veya öldürebilir. Kuraklıklar su kullanımını etkileyebilir ve bitki örtüsünü tahrip edebilir. Orman yangınları, aşırı ısı nedeniyle ormansızlaşmayı arttırır ve bu da daha fazla hava kirliliğine neden olur. Kötü hava kalitesi koşulları başlı başına yaşam beklentisini 3,5 yıl azaltabilir.

Hava koşulları aynı zamanda insanları daha üretken hale getirir, iyi hava koşullarıyla birlikte gelen olası bilişsel dikkat dağınıklıklarını ortadan kaldırabilir. Dışarıda insanlar için çekici hava koşullarına sahip olmayan ülkelerde, iç mekanlarda daha fazla insan olması, yaratıcılığın ve yenilikçiliğin artmasına neden olur.[9]

Tüm Reklamları Kapat

Hava durumunun tahmin edilebilir düzeyde tutulması dünyanın yaşanılabilir bir yer olarak kalmasında oldukça önemlidir. Bu sebeple, her bir gelişme, ürün ya da tüketimin uzun vadeli çevre etkisi kitlesel olarak benimsenmeden önce dikkatle değerlendirilmelidir. Çevreye sürekli zarar vermekten kaynaklanan hasar bir noktada geri döndürülemez olabilir. Hatırlayın, bir kelebek fırtına başlatabilir.

Bilim uğruna hayatını kaybeden bütün bilinmeyen insanların anısına.

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 15:21:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11777

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close