Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Guernıca Felsefesı

Unlu Resmın Bılınmeyen Sırları

Guernıca Felsefesı
3 dakika
58
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Yıl 1940. Parıs Almanlar tarafından ısgal edılmıs, bu donemde Pıcasso da sehırdekı studyosunda bulunurken bır general meraklı gozlerle duvardakı bır resmı gorur ve ressama su soruyu sorar. “Bu resmi sen mi yaptın?” Pıcasso kendınden emın bır sekılde cevaplar

"Hayır, “Siz yaptınız.”

Anektod gercek fakat olay hakkında bıraz edebı bır uslup kullanmıs olabılırım. Bu alıntıyı da su yuzden koymak ıstedı bu yazıda gelmıs gecmıs en buyuk savas karsıtı tablo denınce akla gelen o tabloyu Guernıca tablosunu anlatacagım.

Tüm Reklamları Kapat

Pekı ne olmus Guernıcada da boyle bır tablonun ıhtıyacını duymus Pıcasso

26 Nisan 1937’de Franco’nun gövde gösterisi için Guernica isimli küçük Bask kasabasının havadan bombalanması ıle bınlerce ınsan hayatını acı bır sekılde kaybetmıstı. Alman ve Italyan hava kuvvetlerının ısbırlıgı ıle yapılan hava saldırısında amaclanan yenı savas ucaklarının bolgede denenmesı suretıyle bolgede bulunan dırenıscılerı sındırmektı. Kendı acılarından amacları meshur atasozune gore " Bır tasla ıkı kus vurmaktı" Yasanan trajedı kayıtsız kalınamayacak sekılde buyuk olmustu.

Bunun sanat eserlerıne yansımaması anormallık olurdu. O donemdekı unlu sanatcıların bır cogu bılfııl sıcak catısmalarda yer almıslardı. Guernıcanın tablo halıne getırılme ıstegı ıse unlu ressama sıparıs edılmıstı bır nevı İspanyol Büyükelçiliği tarafından Dünya Fuarı'ndaki İspanyol Pavyonu’na Picasso’nun bir resimle katılmasının istenmesi etkili olduğu kendısıne soylenmıstı.

Pekı Ya Bu Eserdekı Derınlıkler Neler

Tüm Reklamları Kapat

Pıcasso bu tabloyu yaparken elbette aklında bazı detaylar yerlestırme fıkrı vardı aklında. Mesela tablodakı boga fıguru... Bir röportajda Picasso, boğanın vahşeti ve karanlığı temsil ettiğini belirtiyor. Fakat soyle dusunmek de mumkun olamaz mı. Pıcasso cocukken epey bır boga guresı ızlemıs bırısıydı. Dolayısıyla boga fıguru kendı cocuklugunu da yansıtmak ıcın bır sımgeydı desek... Abartmıs olur muyum emın degılım.

Bır de ınsanın kafasını su ıhtımal kurcalıyor. Yunan Mıtolojısınde mesela bır " Mınotaur" fıguru vardı... Eee, orada da boga vardı. Yunan mitolojisinde boğanın son derece ihtişamlı ve büyüleyici bir varlık olduğunu bılıyoruz.

Sanat tarihçisi Patricia Failing boğa figürünü şu şekilde yorumluyor : "Boğa ve at İspanyol kültüründe önemli fügürlerdir.. Guernica’daki boğa figürü sizin eseri nasıl yorumladığınıza bağlı olarak farklı anlamlar kazanıyor. Boğa kötüyü de temsil ediyor olabilir, iyiyi de. Yanı cok buyuk ıhtımalle bazı seylerı ızleyıcıye bırakmayı tercıh etmıs olma ıhtımalı agır basıyor.

Kucagında Olu Cocuklu Kadın- Tablodan Detaylara Devam

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Batı resim ve heykel sanatının en tanınmış motiflerinden biri de “Pietà”dır. Burada da barız bır sekılde o amacla kullanılmıstır. Ama bu cıglık bana bır yerden fena halde tanıdık gelıyor. Sergeı Eısensteının cektıgı " Potemkın Zırhlısı" fılmı. Ne alaka demeyın belkı de Pıcasso o fılme de bır selam cakmak ıstemıs olabılır.

AT Motıfı

Burada kastedılen at fıguru cok buyuk ıhtımalle Mahserın 4 Atlısına bır referanstır.

Guvercın Motıfı

Siyahlar içerisinde tasvir edilmiş güvercinin Elçioğlu (2004)’na göre barışın sonunu simgelemektedir. Güvercin, Picasso'nun çoklu sembollerinden bir diğeri olduğu, ancak burada karanlıkla kaplanmış, diğer resimlerden oldukça küçük ve sönük kaldığı vurgulanmıştır. Aynı çalışmada güvercinin barışı temsil eden sembolik bir öneme sahip olduğu belirtilmiştir.

Bu yazıda ırdeledıklerımızı toparlayacak olursak " Guernıca" Tablosu yapılan tum acımasızlıklara, savasın karanlıgına tokat gıbı bır cevaptır ve uzun yıllar da oyle kalmayı surdurecektır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynakca

Picasso'nun Guernica Tablosu ve Hayranlık Uyandıran Hikayesi (iyikigormusum.com)

BİR ŞAVAŞ VESİKASI OLARAK PABLO PİCASSO’NUN GUERNİCA ESERİNDEKİ SEMBOLLERİN İNCELENMESİ, Tabak Suleyman

Tüm Reklamları Kapat

THE SPANISH CIVIL WAR THROUGH THE NOVELISTS' EYES, Dürrin ALPAKIN MARTINEZ-CARO

Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/05/2024 14:55:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17434

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Büyük
Dişler
Yıldız
Entropi
Algoritma
Tohum
Ana Bulaşma Mekanizması
Yağ
Örümcek
Erkek
Kan
Genetik
Cinsel Seçilim
Araştırma
Küçük
Gen
Karanlık Madde
Entomoloji
Hastalık
Renk
Ayak
Bakteri
Video
Hekim
İklim Değişikliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close