Emmanuel Kant anlama ve devlet
Aprior anlama ve Empirik anlama

- Blog Yazısı
Kant'ın felsefesinin temeli, ampirik (deneysel) ve a priori biliş türlerinin karşıtlığıdır. Bir kişinin çevre anlayışı her zaman deneyimle, yani duyusal duygularla başlar. Bununla birlikte, ampirik bilgi tam değildir, çünkü bunlar yalnızca incelenen konunun dışındadır.görünüm - renk, ağırlık vb. hakkında bir fikir oluşturur sadece senin anlayışınonun yardımıyla nesnenin özünü anlayabilir, içsel niteliklerini ve nedenlerini belirleyebilir. Kant bu tür bir anlayışa apriori denir. Şöyle yazdı: "Algı ile anlama ve apriori anlayış"yapmak temelde aynı şeydir."
Kant ve Devlet
Kant erken liberalizmin ideologu kimi devletin faaliyyetini halkın hukuki açıdan özgür olmasın bağlıyordu.Filosof devletin vazifelerinde vatandaşların mutlu olmaların hakkında kaygılanması dahil deyildir.Kant, yasa koyucuya göre devletteki üç ana organı birbirinden ayırır.(parlamento), bunların uygulanması (hükümet) ve korunması için(mahkeme). Ona göre devlet teşkilatının ideali hükümettir.bir bölünme ve boyun eğme sistemiydi. Kendi başına bir düşünürdevleti cumhuriyet ve istibdat gibi biçimlere ayırmada bu ilkeyi esas almıştır. "Yürütme erkinin cumhuriyetçiliğiBu, (hükümet) yasama gücünden ayrı devlet ilkesidir; devletin çıkardığı yasaların tek başına uygulanmasına yönelik despotizmtutma ilkesidir". Kant'ı yöneten kişi sayısına göre devletbiçimlerinin (monarşi, aristokrasi ve demokrasi) geleneksel sınıflandırmasına büyük önem vermedi,önemli olan harfin ruhu değil, ifadesiydi. Bu kavramın özünemonarşiye göre kuvvetler ayrılığı varsa,cumhuriyet oldu ve tam tersi, yoksa bir despotizme dönüştü.Kant'ın hukuk ve devlet öğretisi, doğrudan doğruya Fransız Devrimi'nin ve onun sonuçlarının etkisiyle yaratılan ilk büyük çalışmaydı.politik bir doktrindi. Kant'ın o zamanki liberalizm siyasi programıradikal ve kitlesel akımların fikirleriyle birleşti ve onlarason derece iyi düşünülmüş bir teorik sistem biçimini verdi.bunlarda eleştiriye yer yoktu. Kant'ın felsefesine bazen Fransız Devrimi'nin Alman versiyonu denir. Bay Kant, evrensel hukuk hakkındaki öğretisinde sonsuz barışı yaratma projesini ortaya koydu.sürdü. Filozof, istilacı savaşların olmadığı bir dünya, ulusların eşitliği ilkeleri temelinde oluşturulmuş uluslararası bir hukuk yapısı ve devletlerin iç işlerine karışmama ilkeleri diledi. Kant'ın insanların "evrensel vatandaşlık hakkını" tanıma çağrıları.zamanının çok ilerisindeydi.
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/08/2025 03:31:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13376
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.