Bugünün Teknolojisini Türkler Başlattı.
Bugünün Teknolojisini Türkler Başlattı.

- Blog Yazısı
Tarihinizi ne kadar biliyorsunuz? Eğer tarihinizi sınavı geçecek kadar öğrendiyseniz siz tarihinizin cahilisiniz. Birde kitap okumuyor duyduklarınıza inanıyorsanız felaket! Size biri tüm teknolojinin arkasında Avrupalılar var deyince inanırsınız değil mi?
Belki sizlerin etrafında da vardır. Elinden hiçbir iş gelmez ama öyle bir çenesi vardır ki sizin yaptığınız işi sahiplenir. Kendisi yapmış gibi kendine mal etmeyi başarır. O işi yapan siz bir türlü anlatamazsınız. İçinizden de düşünürsünüz bunu benim yaptığımı millet öğrendi mi? Biz yaptığı işi anlatamayan, Avrupa ve ABD senin yaptığın işi kendine mal edendir.
Dünyada birçok buluşu herkes patent altına almış. Onu senin kullanman için izin alman patent parası ödemen gerekiyor. O zaman biz Türkler dünyayı haraca bağlamamız gerekiyor. Neden dediğinizi duyar gibiyim. Aslında birçok teknolojinin başlangıcı biz Türklere aittir. Hepsini anlatabilmem için bir kitap yazmam gerek.
El-Hârizmî, yani al-Khwārizmī (karizma) Özbekistanlı Türk’tür. Hintliler sıfırı boşluk olarak bulurken el-Hârizmî sıfıra bir şekil verdi. Peki algoritma? Evet onu da el-Hârizmî buldu. Batılılar el-Hârizmî’ye Algorizma Firenkler Karizma diyordu.
Şimdi gelelim sıfır ve algoritma olmasa ne olurdu? Bugün kullandığımız bilgisayardan akıllı telefona kadar hepsi bu ikili üzerine kurulu olduğunu biliyorsunuzdur.
Sibernetik alanın kurucusu kabul edilen, fizikçi, robot ve matrix ustası bilim insanı El-Cezeri Artuklu Beyliği döneminde Cizre’de yaşamıştır. El Cezeri’nin Leonardo da Vinci’ye ilham kaynağı…
İbn-i Sina veya Ebû Alî Sînâ Buhara yakınlarındaki Efşene köyünde (Özbekistan) 980 yılında dünyaya gelmiş. Tıp alanında eserleri daha düne kadar batıda ders olarak okutuldu sizde bilirsinizdir.
Burada tek üç değerimizin yaptıklarının binde birini anca anlattım. Bunları bile insanlığın elinden çekip alsak dünya taş devrine döner gibime geliyor. Biz bize ait tüm buluş ve icatları bir raporda toplayıp tüm ülkelerden hakkımızı istemeliyiz. En azında bize borçlu olduklarını bilsinler.
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Mehmet GARİP. Bugünün Teknolojisini Türkler Başlattı.. Alındığı Tarih: 24 Mart 2023. Alındığı Yer: YÖRÜK HABER AJANSI | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 10/05/2025 03:37:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14263
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.