Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Atatürk'ün Mondros öngörüsü

M.Kemal Atatürk nasıl oldu da ilk günden felaketi görüp İstanbul'u uyarmaya çalıştır

4 dakika
40
Atatürk'ün Mondros öngörüsü Tarihselbilgi
  • Blog Yazısı
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Gazinin Erkanıharbiye'ye gönderdiği yazı

Adana'dan 3.11.34(3 Kasım 1918) Başkumandanlık Ekranıharbiye Riyaset ikatına

Mütareke şartlarını içeren emrinizi aldım. Her ordunun kendine ait husuları derhal uygulaması emir buyuruluyor. Uygulamaya başlanabilmesi için, şartların pek genel olan bazı maddelerinin açıklanmasına mecburiyet gördüm söz konusu maddeleri sırasıyla arz edeceğim:

1 . Madde 10: Toros tünellerinin Müttefikler tarafından işgali hakkındaki maddenin aciklanmasi lazımdır. Toros tünelleri denilen tüneller en son açılan iki tüneldir.İşgal edilecek yalnız bunlar mıdır? Işgalin içeriği, o bölümdeki demir yolunun işletilmesini de kapsamakta midir? Yoksa muhafaza tertibatından mi ibaret kalacaktır? Büsbütün ayrı bir grup oluşturan Amanos tünelleri bu kapsamda midir? Toros tünellerini tutacak işgal kuvvetlerinin miktarı nedir ve nereden gelecektir?

Tüm Reklamları Kapat

2. Suriye sınırının, Suriye vilayetimizin kuzey sınırı saymakla beraber bu hususta başkaca bir bakış açısı ve karar var ise bildirilmesi icap eder. Suriye'de terk ettiğimiz ve bizimle irtibatı olan hiçbir birlik yoktur. Hicaz'da bir seferi kuvvetimiz vardir. Onunla telsizle dahi irtibatimiz yoktur.

Kilikya havalisinin Adana vilayetinin mühim bir kısmını kapsadığı biliniyorsa da sınırı bilinmemektedir. Bunun açıklanması icap eder.

3. Terhise ilişkin kesin kararların öteki uygulamalarla çok fazla ilgisi vardır. Şartname'nin 20. maddesinde belirtilen talimat nereden ve ne vakit alınacaktır? Bu hak tamamıyla hükümetimize mi,yoksa Müttefiklere mi aittir?

4. Mütareke şartlarindan her ordunun kendine ait hususları derhal uygulaması emir bulunurluğuna göre, Müttefiklerle birlikte düzenlenmesi gereken hususlarda Müttefiklerin müracaatı beklenmeksizin tarafımızdan heyetler gönderilerek görüşmeye başlanması mı istenmektedir?

Tüm Reklamları Kapat

Arz edilen maddeler hakkmda gerekli açiklama alinincaya kadar orduca alinmasina gerek görülen tedbirleri aşağida arz ederim:

1. Yalniz görüşme heyetleri oluşturulması.

2. Grup bölgesindeki sahillerde yerleştirilip terk edilmiş olan torpilleri taramak veya etkisiz duruma getirmek hususunda istenecek yardımı karşılamak için bir deniz müfrezesinin hazirlanması.

3.Harp esirleriyle Ermeni esir ve tutukluların nakline ait tertibat.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 50₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

4. Kadrolar en genç erlerden doldurulmak üzere kuvvetli bir fırka kurulması ve jandarmanın takviyesi.

5.Fazla askeri malzeme ve maddelerin Toros kuzeyine nakli ve hiçbir şekilde tahribata meydan vermeyecek tedbirler alınması

6. Demiryolu isletme islerinin, Alman sivil memurlarının da çıkarılacağı göz önüne alınarak düzenlenmesi.(Grup, bu hususta İstanbul'dan azami yardım bekler.)

7. Terhis edilecek kuvvetlerimize ait teçhizat,silah,cephane ve başka araçların toplanıp saklanmasına ait tertibattan ibarettir.

Fahri Yaveri Hazreti Şehriyari Yıldırım orduları Komutanı M.Kemal[2]

M.Kemalin Limon von Sandresden Yıldırım Ordular Grubu Komutanlığını devralması
M.Kemalin Limon von Sandresden Yıldırım Ordular Grubu Komutanlığını devralması
Wikimedia Commons

Atatürk'ün öngörüsü

Amanos Tünelleri

M.Kemal'İn ilk kısımda bahsettiği Amanos tünelleri meselesinde ise vaziyet şudur: 10 Kasım 1918 saat 08.00’de Amanos dağları ve İskenderun Körfezi’yle çevrili bölgeyle Payas’a kadar olan arazi Osmanlı ordusu tarafından boşaltılmış ve de M.Kemal haklı çıkmıştır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Suriye ve Bölgedeki orduların terhisi

M.kemal 3 Kasım 1918’de 2 ve 7. Ordulara, Suriye vilayetinin hududu ve Toros Tünelleri hakkında şu emri vermişti:

“Suriye hududu, Suriye vilayetinin kuzey hududu telakki edilmelidir. Bu hudut Lâzkiye kuzeyinden, Hanşenyun güneyinden geçerek doğuya uzanır. İskenderun, Antakya, Cebelseman, Kilis havalisinin, Türkler’le meskûn olduğu ve Halep ahalisinin 3/4’ünün Arapça konuşur Türk olduğu, her vesileyle hatırda tutulmalı ve her davada bu husus ihdas edilmelidir(ortaya konulmalıdır). Mütareke şartlarının sarahat-ı kafiye (açıklık, uygunluk) olmadığından şerait-i mufassalanın (şarların ayrıntılı olarak) takdirine değin karaya bir kuvve-i işgaliye çıkartılması daima derpiş edilmelidir(göz önünde bulundurulmalıdır). Toros Tünelleri’nin, İtilaf kıta’ları tarafından, muhafaza edileceği muharrerdir (yazılıdır). Bu kıt’anın nereden geleceği sarih (açık) değildir. Adana Hat Komutanı ve Müfettişliğini, bu tüneller İtilafçılar tarafından işgal edilse dahi, aynı zamanda onlarla beraber bizim askerin dahi kalmasının teminine çalışılacağından, tahtı (makamı) emrine verilen muhafız kıtaatı terhis edilmeyecek, en genç efrattan, mesela 1310-1316 (1895-1901) doğumlulardan, iyi zabitan kumandasında, iyi kıta’lar teşkiline çalışılmalı ve şimdiden vazifeleri hakkında vazıh(açık) talimatlar verilmelidir...” fakat durum fark etmedi ve M.Kemal bir kez daha haklı çıkarak Suriye'deki kuzey sınırımız belli olmadan birliklerimiz terhis oldu aynı zamanda da Mondorsta'da geçen Kilikya havalisinin Adana'yı kapsayıp kapsamadığının da açıklığa kavuşturulmasını isteyen M.Kemal yeniden haklı çıktı ve itilaf kuvvetleri Adana'yıda Kilikya havalisine dahil etti.[1], [2]

M.Kemalin olası tedbir önerileri

Tevfik Paşa ve Damat Ferit Paşa Hükümetleri’nin, İtilaf Devletleri’nin Mondros Mütarekesi şartlarına uygun olmayan uygulamaları karşısında, hiçbir tedbir alamamaları ve de olası tedbilerin çoğunu reddetmeleri üzerine, Mustafa Kemal, süratle Anadolu’ya geçerek Milli Mücadele’ye başlamanın tek seçenek olduğunu düşünüyordu. O, yaşanan felaketi halka anlatmak ve Milli Mücadele’ ye davet etmek istiyordu.[1] Bu zamandan sonra ise olan durum hepimizce bilinmekte olan İstiklal harbi mücadelesi ile birlikte bir Milli Destana yazılmış ve M.Kemal Paşa üstün meziyet ve kişiliği sayesinde yaptığı bu analizler sayesinde ise durumu erkenden fark etmiştir

Okundu Olarak İşaretle
3
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ a b c Dr. Cemal KEMAL. (Dergi Makalesi, 2023). Mustafa Kemal’in Mondros Mütarekesi’ne Tepkisi.
  • ^ a b Mustafa Kemal Atatürk. (2017). Hatırat Sayfakarı Cihan Harbi Ittihatçılar Ve Abdülhamit. ISBN: 978-605-182-033-0. Yayınevi: Kaynak Yayınları.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2025 18:50:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16048

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close