Arkeologlar, 5500 Yıllık Mezardaki Neolitik Gizemleri Araştırıyor!
/content/52e9ccbf-7829-47d6-bbd2-3160f53e812a.jpeg)
- Basın Bildirisi
- Bilim Haberciliği
Eski Haber
Arkeologlar, İşveç'in Falköping şehri yakınlarındaki Tiarp bölgesinde M.Ö. 3500 yıllarına tarihlenen, eksik kafatasları ve büyük kemiklerle dolu bir mezar keşfetti. Mezarda en az 12 kişiye ait kalıntılar bulunmaktadır. Araştırmacılar, DNA analizleri sayesinde bu kişilerin aile ve sağlık geçmişlerini ortaya çıkarmayı amaçlıyor.
İlk analizler, Tiarp'taki mezarın İsveç'teki en eski taş mezar odalarından biri olduğunu göstermektedir. Mezarın Erken Neolitik döneme ait olduğun tespit eden araştırmacılar; mezarda el ve ayak kemikleri, kaburga kemiği parçaları ve dişler bulduklarını ancak kafatası ve uyluk kemikleri gibi bazı parçalarının eksik olduğunu belirtti.
Arkeologlar mezara Taş Devri'nden bu yana el değmediğini, ancak iskeletlerinin bir kısmının kayıp olduğunu ekliyor. Neolitik dönemden kalma taş mezar odalarında genellikle el ve ayak kemiği gibi küçük kemiklerin eksik olduğunu, büyük kemiklerin eksik olmasının oldukça ilginç olduğunu belirten Arkeolog Karl-Göran Sjögren, şöyle anlatıyor:
Kafatasları ve büyük kemikler eksik, mezardan çıkarılmış olabilirler. Bunun defin ritüelleriyle mi ilgili olduğunu yoksa arkasında başka bir şey mi olduğunu bilmiyoruz.
Lund Üniversitesi Osteoloji Profesörü Torbjörn Ahlström'un incelemelerine göre kemikler bebekler ve yaşlılar da dahil olmak üzere en az 12 kişiye ait. Herhangi bir yaralanma izine rastlanmasa da herhangi bir hastalıklarının olup olmadığı DNA analizleri ile belli olacak. DNA analizleri sayesinde mezardaki kişilerin akraba olup olmadığının da belirlenmesi planlanmaktadır.
Araştırmacılar, bölgeye mezarın inşa edilmesinden 500 yıl önce geldiğini, yani gömülen insanların büyük ihtimalle çiftçi olduklarını düşündüklerini belirtti. Bölge, Taş Devri'nden kalma pek çok mezarla tanınıyor. Bölgede 250'den geçit mezar olduğunu belirten Karl-Göran Sjögren, kazdıkları mezarın diğerlerinden farklı olduğunu şöyle anlatıyor:
Dolmen olarak bilinen bu mezar daha eski. Geçit mezarlardan yaklaşık 200 ila 150 yıl daha eski olması, kazdığımız mezarı İsveç'teki ve tüm İskandinavya'daki en eski taş mezar odalarından biri yapıyor.
Sorumluluk Reddi
- Karl-Göran Sjögren
Bu makale üzerine konuşmaya devam et
Topluluk sohbetine katıl, yorum bırak veya ayrıntılı bir soru sor.
- Tebrikler!2

- İnanılmaz2

- Umut Verici!1

- Muhteşem!0

- Bilim Budur!0

- Mmm... Çok sapyoseksüel!0

- Güldürdü0

- Merak Uyandırıcı!0

- Üzücü!0

- Grrr... *@$#0

- İğrenç!0

- Korkutucu!0

- K. Sjögren, et al. (2023). Tiarp Backgården. An Early Neolithic Dolmen In Falbygden, Sweden And Early Megalithic Tombs In South Scandinavia And Northern Central Europe. Journal of Neolithic Archaeology, sf: 213–242-213–242. doi: 10.12766/jna.2023.8. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misin?
Şu iki siteden biriyle hemen destek olabilirsin:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracıyla 24.10.2026 23:51:08 tarihinde oluşturuldu. Evrim Ağacı'ndaki içerikleri birden fazla editör sürekli gözden geçiriyor, güncelliyor ve geliştiriyor. Bu çıktıdan sonraki güncellemeleri görmek ve içeriğin en güncel hâlini okumak için şu adrese git: evrimagaci.org/s/16711
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı sürece izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş hâlleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz.