Tüm Reklamları Kapat

Araba Yerine Bisiklet Kullananlara Para Ödeyen Şehirler!

2dk
Araba Yerine Bisiklet Kullananlara Para Ödeyen Şehirler!
Tüm Reklamları Kapat

Bu Makalede Neler Öğreneceksiniz?

AI ile Özet Oluşturabilirsiniz.
  • Dünyada 1,2 milyardan fazla araç bulunmakta ve her biri yılda ortalama 4,7 ton karbon dioksit yayımlayarak atmosferde sürdürülemez sera gazı kirliliğine yol açmaktadır.
  • Milan, Norveç ve Paris gibi şehirler, araç kullanımını azaltmak için şehir merkezlerinde araçları yasaklamak ve toplu taşıma ücretlerini düşürmek gibi önlemler alarak çevre dostu ulaşımı teşvik etmektedir.
  • Bisiklet kullanımını artırmak için Milan gibi şehirler vatandaşlara bisikletle yol kat ettikleri kilometre başına ödeme yapmayı planlamakta ve güvenli bisiklet yolları ile altyapıyı geliştirmektedir.

Her sene ortalama bir arabanın yaklaşık 4.7 ton karbon dioksit yaymasıyla ve şu an dünyanın yollarında 1.2 milyardan fazla aracın bulunmasıyla birlikte, Dünya'nın atmosferine sürdürülemez seviyelerde sera gazı yükleyen çok fazla arabamızın bulunduğunu söyleyebiliriz.

Fakat arabalar, bizim için on yıllardır bir lüks olmuştur ve sürücüsüz arabalar gibi daha güvenli, daha çevre dostu seçeneklere karşılık olarak bile, pek çok insan için vazgeçmek kolay olmayacaktır. Bu yüzden dünya genelindeki hükümetler, bir lüksü çok daha iyisiyle değiştirmenin yollarını arıyorlar: parayla. 

İtalya'nın en kalabalık ikinci şehri Milan'ın, geçen Aralık ayında tam 30 gün boyunca sağlıksız seviyelerde dumanlı sise maruz kalmasından sonra, hükümet, şehir merkezinde geçici olarak arabaları yasakladı ve toplu taşıma ücretlerinde indirim yaparak halkı kendi kişisel araçlarını terk etmeye teşvik etti.

Tüm Reklamları Kapat

İki ay önce Norveç, başkent merkezinde kalıcı olarak arabaları yasakladığını ilan etti. Paris ise, vatandaşlarını "gürültü, kirlilik ve stres"ten uzak tutmak amacıyla şehir iş merkezindeki arabaları 24 saat için yasakladı.

Fakat Milan'da bulunan yetkililer, uzun vadede dayanacak bir çözüm bulmak amacıyla daha büyük teşvikler gerektiğini kabul ettiler ve arabalarından vazgeçerek bunun yerine bir bisiklete binmeyi seçen vatandaşlarına para ödemeyi planlıyorlar. Milan'ın meclis akışkanlık kurul üyesi Pierfrancesco Maran, basına şöyle konuştu: 

Kamuoyunun dikkatini, bisiklet ile gitmenin kendileri ve şehir için daha sağlıklı olduğu gerçeğine çekmek istiyoruz.

Bunun tam olarak ne kadar işe yarayacağı henüz belli değil, fakat hükümet, bisiklet sürenler için bir "ters yol ücreti" sistemi belirleyebilir veya bisiklet sürenlerin kaç kilometre sürdüğüne dayalı olarak onlara düzenli bir şekilde geri ödeme yapılabilir.

Bu harika karikatürde, arabalar için feda etmek zorunda kaldığımız kamu alanlarının miktarı gözüküyor. Günümüzde bütün şehirler arabaların geçebileceği yollar göz önünde bulundurularak inşa ediliyor. Fakat bu yollara ihtiyacımız olmadığını bir düşünün! Geleceğin teknolojileri, şehirleri ve belki, sadece belki, doğayı bize geri verebilir mi dersiniz?
Bu harika karikatürde, arabalar için feda etmek zorunda kaldığımız kamu alanlarının miktarı gözüküyor. Günümüzde bütün şehirler arabaların geçebileceği yollar göz önünde bulundurularak inşa ediliyor. Fakat bu yollara ihtiyacımız olmadığını bir düşünün! Geleceğin teknolojileri, şehirleri ve belki, sadece belki, doğayı bize geri verebilir mi dersiniz?

Fast Company'den Adele Peters'ın açıkladığına göre, Milan yetkilileri şu anda, 2014 yılında yürütülmüş ve bisiklet sürücülerine geri ödeme yapmış olan bir Fransız deneyine ve bisiklet sürenlere bir mil (1.6 km) başına vergisiz 30 sent ödeyen Belçika, Hollanda ve İngiltere'deki programlara bakıyorlar. The Guardian gazetesinde ise şöyle yazıyor: 

Tüm Reklamları Kapat
2014'te denemesi yapılmış olan Fransız sisteminde, çalışanlara işe pedal çevirdikleri kilometre başına 25 sent ödenmişti. Şu anda ise aynı ilkeye dayalı olan ve 50 kişinin katıldığı söylenen bir deney, küçük bir Tuscan şehri olan Massarosa'da yapılıyor. Milan'daki rakamların muhtemelen önemli ölçüde yüksek olmasıyla, Maran'ın bürosu, işe bisikletle giden insanları takip etmek için bir uygulama kullanmayı önerdi.

Her tarafta pek çok kazananın olmasıyla birlikte bu plan kulağa harika gelse de, bunu yapmak o kadar kolay olmayabilir. Fast Company şöyle söylüyor: 

Fransız deneyinde, deneye katılan 8.000'den fazla çalışandan aslında sadece yaklaşık 400 kişi bisiklet binmeye geçti. Avrupa'daki en kötü trafiklerden birine sahip olan Milan, arabalara bağımlı olmuş bir şehir.

Ödemeli sürüş tasarısının uygulanabilir çözümlerine dair Maran ve bürosuna tavsiye vermesi istenen Milan Politeknik Üniversitesi'nin akış müdürü Eleonora Perotto, The Guardian gazetesine paranın (özellikle önceki programlarda sunulmuş olan çok küçük miktarların) yeterli olmadığını söyledi. Planın çalışması için, şehirlerin aynı zamanda bisiklet sürmeyi daha kolay, daha güvenli ve daha uygun yapması gerekiyor. Virginia Tech Üniversite'nde şehir ve bölge planlama yardımcı profesörü olan Ralph Buehler de bunu kabul ediyor: 

Deneyimlerin gösterdiğine göre, araba sürmeyi insanlar için daha zor hale getirebilirsiniz, fakat başka seçeneklere sahip olursanız bu politik olarak daha kolay olur: Bisiklet için iyi teşvikler, iyi toplu taşıma ve yürüme kolaylığı gibi...

Milan, işleri değiştirmeyi istemek konusunda ciddi olduğunu gösteriyor ve geçen birkaç yıl boyunca yüzde 50 daha fazla bisiklet hattı ekledi ve bisiklet paylaşım istasyonlarının miktarını iki katına çıkardı (Pekin de kendi kirliliğiyle mücadele etmek için bunun üzerinde çalışıyor). 

Milan ayrıca dört yıl önce bir yoğunluk ücreti başlattı ve o zamandan beri toplu taşımayı kullanan insan sayısında yüzde 20 artış görüldü. 

Norveç'in atanmış bisiklet otoyolları inşa etmek için geçenlerde 1 milyar dolar vaadetmesiyle ve Danimarka'nın bisiklet ile otobüslere öncelik veren trafik ışıkları kurmasıyla, kişisel araba sahipliği için tehlike işaretleri görünüyor. Bizler yeterince eğlendik, fakat artık yeter. Şimdi dünya genelindeki hükümetlerin, bizi bu çok kötü alışkanlıktan soğutmak için en iyi yolu bulmaları gerekiyor. 

Rastgele Yazıya Git
18
Alt Başlıklar
Makale sonrası

Bu makale üzerine konuşmaya devam et

Topluluk sohbetine katıl, yorum bırak veya ayrıntılı bir soru sor.

Bilimsel bir hata mı gördün?
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler!
    Tebrikler!
    12
  • Umut Verici!
    Umut Verici!
    8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel!
    Mmm... Çok sapyoseksüel!
    1
  • İnanılmaz
    İnanılmaz
    1
  • Muhteşem!
    Muhteşem!
    0
  • Bilim Budur!
    Bilim Budur!
    0
  • Güldürdü
    Güldürdü
    0
  • Merak Uyandırıcı!
    Merak Uyandırıcı!
    0
  • Üzücü!
    Üzücü!
    0
  • Grrr... *@$#
    Grrr... *@$#
    0
  • İğrenç!
    İğrenç!
    0
  • Korkutucu!
    Korkutucu!
    0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18.10.2026 15:35:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: evrimagaci.org/s/4612

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz.

Keşfetmeye Devam Et