Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
9 Eylül 2024
Mars: Uydusu, Kraterleri ve Yanardağları
Bilgiler
Yorum (0)
Mars: Uydusu, Kraterleri ve Yanardağları
Mars’ın üzerinden uçup kuş bakışıyla inceleyecek olsaydık ne görürdük? Bu sorunun cevabı, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafında başka bir gezegene gönderilen ilk uzay aracı Mars Express’in Temmuz’da fotoğraflamış olduğu bu manzarada saklı. Sağ üst tarafta, Güneş Sistemi’nin en büyük yanardağı olması nedeniyle tüm odağı üzerine toplayan Olimpos Dağı (Lat: “Olympus Mons”) görülmekte. Yine sağ tarafta ufka doğru baktığımızda da Mars’ın büyük yanardağlarından bir diğeri olan Pavonis Dağı’nı (Lat: “Pavonis Mons”) görmekteyiz. Kendisine verilen kızıl gezegen lakabını hak eder nitelikteki Mars’ın yüzeyi incelendiğindeyse bazı dairesel çarpma kraterleri dikkat çekiyor. Bu fotoğrafı daha da etkileyici kılan şeylerden biri de fotoğrafın, Mars’ın merkeze doğru konumlanmış koyu renkli ve yalnız uydusu Phobos’u da yakalayacak bir biçimde zamanlanmış olması. Sol alt taraftaki alışılmadık şekilde büyük bir boyuta ve dikdörtgenimsi bir şekle sahip Orcus Patera isimli yüzey şeklinin oluşumuna neden olan süreçle ilgili gizemse henüz çözülebilmiş değil. ESA’nın Mars Express robotik uzay aracı, 2003 yılında fırlatılmasından bu yana birçok önemli bilimsel keşif yapmış ve bunların yanı sıra Mars’ın bir zamanlar büyük su kütlelerine ev sahipliği ettiğine dair destekleyici kanıtlar elde etmemizi sağlamıştır.
Görsel Kaynağı: ESA, DLR, FU Berlin, Mars Express; İşleme & CC BY 2.0 License: Andrea Luck; h/t: Phil Plait
Çeviren: Tolunay Dündar
2
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
62
APOD Arşiv Büyüklüğü 10686
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 961 (%8.99)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close