Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Amelia Earhart Kimdir? Havacılık Tarihinin Yıldız Kadını Earhart, Neden Okyanusta Kayboldu?

Amelia Earhart Kimdir? Havacılık Tarihinin Yıldız Kadını Earhart, Neden Okyanusta Kayboldu? Wikipedia
Amelia Earhart, Stearman-Hammond Y-1 isimli tek motorlu uçağın içinde.
8 dakika
652
Tüm Reklamları Kapat

Amelia Earhart, bir kadın olarak yaşadığı dönemin zorluklarına rağmen havacılık tarihinde çok önemli izler bırakmış ve birçok kadın için ilham kaynağı olmuştur. Atlantik Okyanusu'nu tek başına uçan ilk kadın pilot ve Amerika Birleşik Devletleri'ni tek başına ve durmadan uçan ilk kadın pilot olarak tarihe adını yazdırmıştır. Trajik bir şekilde, Dünya'nın etrafında uçmaya çalışırken kaybolmuştur. Amerikan tarihinin en çok konuşulan gizemli olaylarından biridir bu.

Çocukluk ve Gençlik Yılları

Amelia Mary Earhart, 24 Temmuz 1897'de büyükannesi ve büyükbabasının evinde, Atchison, Kansas'ta dünyaya geldi. Babası demiryolu avukatıydı ve annesi ise varlıklı bir aileden geliyordu. İki yıl sonra, kız kardeşi Grace Muriel doğdu. Amelia 12 yaşına gelene kadar, iki kız kardeş öncelikle Atchison'da büyükanne ve büyükbabalarıyla birlikte yaşadılar. Yazlarını Kansas City'de aileleriyle birlikte geçirdiler.

Amelia, maceracı ve özgür bir çocuktu. Kız kardeşi Muriel ile oyunlarla dolu bir çocukluk geçirmişti. Babası Edwin Earhart, kariyerini geliştirmek ve ailesini sağlam bir mali temele oturtmak için sürekli bir arayış içindeydi. Sürekli yer değiştirdiği için Amelia ile kız kardeşi, çocukluğunun büyük kısmını büyükanne ve büyükbabasının evinde geçirmişlerdi.

Tüm Reklamları Kapat

"900'lü yıllar... Amelia Earhart, kardeşi Muriel ile birlikte.
"900'lü yıllar... Amelia Earhart, kardeşi Muriel ile birlikte.
Biography

1911'de Amelia, büyükannesi kaybetti. Aynı yıl babası alkolik oldu ve işsiz kaldı. Babasının çeşitli iş denemeleri olsa da annesi Amy, eşi ile birlikte Kansas'a dönmek yerine, çocuklarını alarak Chicago'nun Tony Hyde Park mahallesindeki arkadaşlarının yanına taşındı. Earhart, 1915'te Hyde Park Okulundan mezun oldu ve ertesi yıl Philadelphia'daki Ogontz Okulu'daki bitirme okuluna gitti.

Amelia'nın çocukluğundan bir kare.
Amelia'nın çocukluğundan bir kare.
Tıme for Kids

1917'deki Noel tatilinde, kız kardeşi Muriel'i St. Margaret's College'a gittiği Toronto, Kanada'da ziyaret etti ve birçok Birinci Dünya Savaşı gazisiyle karşılaştı. Hastalarının çoğunun Fransız ve İngiliz pilotlar olduğu Spadina Askeri Hastanesinde hemşire olarak gönüllü olarak çalışmak üzere Ogontz'dan ayrıldı.

1918 yazında Toronto'yu kasıp kavuran 1918-1919 grip salgını sırasında uzun bir iyileşme dönemi gerektiren ciddi bir sinüs enfeksiyonuna yakalandı. O sonbahar, annesi ve kız kardeşiyle birlikte kız kardeşinin Smith College'a gitmeye hazırlandığı Northampton, Massachusetts'te yaşamaya başladı. İyileşme döneminde banjo çalmayı öğrendi ve otomobil bakımı kursunu tamamladı. Erahart zamanını boşa geçirmeyi hiçbir zaman sevmedi, bu yüzden hayatı koşturmakla ve bir şeyler öğrenmekle geçti.

Savaş bittikten sonra, New York'taki Columbia Üniversitesinin hazırlık programına girdi. Barışan anne ve babasının Kaliforniya'da kendileriyle yaşaması konusunda ısrar etmesi üzerine 1920'de üniversiteden ayrıldı. Yine aynı yıl, babasıyla birlikte Long Beach'te bir hava gösterisine katılan Amelia, Pilot Frank Hawk ile birlikte ilk defa uçma deneyimi yaşadı. Daha sonra bu olayı şöyle yorumladı:

Tüm Reklamları Kapat

Yerden iki ya da üç yüz metre yükseldiğimde uçmam gerektiğini biliyordum.

Amelia Earhart uçmayı kafasına koymuştu artık.

Uçma Aşkı ile Geçen Yıllar

Earhart ilk uçuş derslerini 1921 yılında, Güney Kaliforniya'daki tek kadın havacı eğitmen Neta Snook'tan almaya başladı. Bu arada çeşitli işlerde çalışarak para biriktiriyordu çünkü hayalindeki uçağı satın alacaktı. Altı ay sonra adını Kanarya koyduğu sarı bir Kinner Airster çift kanatlı uçak satın aldı ve hemen akabinde Ulusal Havacılık Birliği tarafından verilen uçuş lisansı sınavlarını geçti.

Amelia Earhart, Neta Snook ile birlikte ilk uçuşunda.
Amelia Earhart, Neta Snook ile birlikte ilk uçuşunda.
The Hıstory Press

1922'de, Pasadena'daki Pasifik Kıyısı Bayanlar Derbisi'nde uçtu ve kadınlar arasında yapılan 14.000 feet irtifa rekorunu kırdı. 1923'te, Fédération Aéronautique Internationale (FAI) tarafından kendisine, uluslararası pilot lisansı verildi. Bunu başaran 16. kadın olmuştu.

Ailenin mali durumu bozulunca uçağını satmak zorunda kalan Earhart, ebeveynlerinin 1924'te boşanması nedeniyle annesi ve kız kardeşiyle birlikte Massachusetts'e taşındı ve Boston'daki Dennison House'da göçmenler için sosyal hizmet uzmanı olarak çalışmaya başladı; Suriyeli ve Çinli göçmenlere İngilizce öğretiyor ve aynı zamanda hava gösterilerinde uçuyordu. 1927'de, Ulusal Havacılık Birliği'nin Boston şubesine katılan Earhart, gazetelerde havacılığın ve kadın pilotların savunucusu olarak yerini almıştı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Earhart'ın hayatı, yayıncı George Putnam'ın, Atlantik'i uçakla geçen ilk kadın olması için Earhart'ı seçmesiyle dramatik bir şekilde değişti. Amelia Earhart, 17 Haziran 1928'de ilk transatlantik uçuşunu yaptığında pilot değil yolcuydu. Beş yıllık pilot lisansına sahipti ama Atlantik ötesi bir uçuşun, bir kadın pilot için korkutucu olacağı varsayılıyordu. Earhart için kontrol kendisinde olmasa bile bu yolculuğu yapmak muhteşemdi. Friendship'in arka koltuğunda, pilot Wilmer Stultz ve yardımcısı Louis Gordon'ın arkasında oturuyordu.

Amelia Earhart, Friendship'in açık kargo kapısından bakıyor.
Amelia Earhart, Friendship'in açık kargo kapısından bakıyor.
This Day in Aviation

Amelia Earhart, 20 saat 40 dakika sürecek uçuşun rahatsızlığına katlanmak dışında hiçbir şey yapmamıştı ama Newfoundland'den gelen o uçak Galler'e indiğinde binlerce kişi; Earhart, Stultz ve Gordon'ı coşkulu bir şekilde karşılamak için hazır bulunuyordu. Amerika Birleşik Devletleri'ne döndüklerinde üçü için New York'ta bir geçit töreni düzenlendi ve Beyaz Saray'da Başkan Calvin Coolidge ile bir resepsiyona davet edildiler. Earhart, Atlantik'i uçan ilk kadın yolcu olarak medyada bir sansasyon yarattı ve daha kendisi uçmaya kalkmasa bile kadınların neler başarabileceğinin sembolü haline geldi. Bir röportajında şunları söyledi:

Uçuşun tamamını Stultz yaptı. Ben ise patates çuvalı gibi sadece bir yüktüm.

Yayıncı George Putnam onun her zaman destekçisi oldu ve ilk kitabı 20 Hrs. 40 Min.: Our Flight in the Friendship'i 1928'de yayınladı. 1928-29 kışında yorucu bir konferans turuna çıktı ve Cosmopolitan dergisinin yardımcı editörü oldu. Havacılık konularında yazdığı yazılar büyük beğeni topladı ve havacılıkta kadınların sözcüsü oldu. İkinci kitabı The Fun of It'i 1932'de yayınlayacaktı.

Amelia Earhart'ın 1928'de yayınlanan ilk kitabı
Amelia Earhart'ın 1928'de yayınlanan ilk kitabı
Wikipedia

Earhart, Ağustos 1929'da tek motorlu bir Lockheed Vega satın aldı ve Santa Monica'dan Cleveland'a kadar Bayanlar Air Derby yarışına katılarak üçüncü oldu. Kasım 1929'da kadın havacılara yönelik ilk organizasyon olan The Ninety-Nines, Inc.'in kurulmasına yardımcı oldu ve 1931'de organizasyonun başkanı oldu. Aynı yıl yayıncı George Putnam ile evlendiler. Earthart, evliliklerini sonradan şöyle tanımlıyor:

Tatmin edici bir ikili kontrol sistemi altında yürütülen makul bir ortaklık.

Earhart, 1930 ile 1935 yılları arasında kadınlar arasında yapılan hız ve mesafe rekorlarını yedi kez kırarak başka başarılara imza attı. Temmuz 1930'da saatte 181,18 mil ile kadınların dünya uçuş hızı rekorunu kırdı. 20-21 Mayıs 1932'de Atlantik Okyanusu'nu tek başına uçan ilk kadın oldu. Newfoundland'dan ayrılan Earhart, Kuzey İrlanda'daki bir meraya inerek uçuşunu tamamladı. Bu uçuş ödülleri de akabinde getirdi; prestijli bir ödül olan National Geographic Society Altın Madalyası'nı alan ilk kadın oldu. Ayrıca, İrlanda'ya ayak bastığı yerde Amelia Earhart Merkezi adında küçük bir müze bulunuyor.

Ağustos 1932'de Kuzey Amerika kıtasını tek başına geçip geri dönen ilk kadın oldu. Ocak 1935'de Hawaii'den Oakland, Kaliforniya'ya tek başına uçan ilk insan oldu. Earhart'ın kadınlara uçma fırsatı verilmesi konusunda devam eden mücadelesi onun Purdue Üniversitesinde kadınların kariyerleri konusunda danışman olarak atanmasını sağladı. Üniversite heyeti, havacılık çalışmalarını teşvik etmek amacıyla havacılık araştırmaları için 50.000 dolarlık bir fon kurdu.

Tüm Reklamları Kapat

Purdue Araştırma Vakfı, Earhart'ın uçuş laboratuvarı olarak kullanılacak çift motorlu Lockheed 10E Electra satın alması için toplam 40.000 dolar bağışladı. O dönemde Eleanor Roosevelt'le arkadaşlık kurdular. Earhart, Eleanor'a uçmayı öğretmeyi planlıyordu ve bunun hakkında sık sık yazışıyorlardı.

​Mart 1937'de Earhart, navigatörü Fred Noonan, Kaptan Harry Manning ve filmlerde pilot dublörlüğü yapan Paul Mantz ile birlikte Oakland Kaliforniya'dan Honolulu Hawaii'ye olan yolculuğun ilk ayağını 15 saat 47 dakikada tamamladılar. Yolculuk aslında şöyle planlanmıştı: Mantz, Honolulu'ya kadar gidecek, Noonan Howland'da kalacak ve Manning, Avustralya'nın Darwin kentine ulaşana kadar uçuşta kalacaktı. Earhart, yolculuğun geri kalanında tek başına uçacaktı. Üç gün sonra Honolulu'dan yola devam etmeye çalıştıklarında sorun çıkınca uçuşu iptal etmek zorunda kaldılar. Earhart, kalkış girişimi sırasında lastiğin patladığına inanıyordu ancak bu, hiçbir zaman kanıtlanamadı.

Amelia Earhart'ın Kaybolduğu Uçuş

Earhart, 1 Haziran 1937'de çok ayaklı bir dünya turu için navigatörü Fred Noonan ile birlikte Miami, Florida'dan uçarak ayrıldı. Uçuşun yaklaşık 22.000 mili Güney Amerika, Afrika, Hindistan ve Lae, Yeni Gine'de durarak tamamlandı.

Tüm Reklamları Kapat

2 Temmuz 1937'de Amelia Earhart ve Fred Noonan, Lae'den ayrıldı; ilk hedefleri, Pasifik'te küçük bir ada olan Howland Adası'na gitmekti ancak Earhart ve Noonan adayı bulamadılar. Sahil Güvenlik, kaybolduklarını anlayınca iletişime geçmek istedi ama geri dönüş olmadı.

Amelia Earhart ve Fred Noonan, 2 Haziran 1937'de San Juan, Porto Riko'da Electra'ya binerken.
Amelia Earhart ve Fred Noonan, 2 Haziran 1937'de San Juan, Porto Riko'da Electra'ya binerken.
This Day in Aviation

Amelia Earhart'ın dünyayı dolaşmaya çalıştığı uçuş girişimi sırasında Pasifik Okyanusu'nda bir yerlerde ortadan kaybolmasının gizemi günümüze kadar devam etmektedir. Dokuz gemi, dört bin mürettebat ve altmış altı uçak 16 gün boyunca Earhart ve Noonan'ı aradı. Bu arama girişimi 4 milyon dolardan fazla paraya mâl olmuştu.

Uluslararası Tarihi Uçak Kurtarma Grubu'nun (TIGHAR) başkanı Richard Gillespie, bu kayboluşun araştırmasını yapan en güvenilir isimlerden biriydi. Earhart ve Noonan'ın bulunduğuna inandığı Batı Pasifik Okyanusu'ndaki uzak bir mercan atolü olan Nikumaroro'ya çok sayıda gezi yaptı. Bu gezilerde ilginç buluntular ortaya çıkardılar; muhtemelen Electra'dan gelmiş olabilecek bir alüminyum bir panel, Electra'nın penceresi olabilecek kavisli bir cam parçası, Earhart'ın giydiği türden bir ayakkabıya benzeyen bir kadın ayakkabısı topuğu... Ancak bunların hiçbirinin Earhart ve Noonan'la ilişkili olduğu kesinliğe kavuşmadı. Daha sonra Gillespie, Finding Amelia: The True Story of the Earhart Disappearance isimli bir kitap yazdı. 5 Ocak 1939'da Amelia Earhart, Los Angeles'taki bir mahkemede yasal olarak ölü ilan edilmişti.

Sonuç

Amelia Earhart, havacılık tarihindeki başarılarıyla efsanevi bir kişilik haline gelmiştir ancak insanların bugün bile en çok konuştuğu olay, talihsiz bir şekilde ortadan kaybolmasıdır. Komplo teorilerini seven Amerikan halkı, üretilen her komple teorisine ilgiyle yaklaştığı için Earhart hâlâ Amerikan halkının gündeminde bu şekilde yer edinir. Hâlbuki en güzel şey onu başarıları ile anmak olacaktır. Kadınlar için yaptıkları ve açtığı yol son derecede önemli ve değerlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Letters from Amelia isimli kitapta Amelia Earhart'ın mektuplarını derleyen Jean L. Backus, Earhart hakkında şunları söylüyor:

Amelia Earhart hem cam kadar berrak hem de süt kadar bulanıktı ve büyüklüğüyle dikkat çekiyordu. Kamuda ya da özel hayatta kendisinden istenenleri yerine getirmekte nadiren başarısız oluyordu. Dürüstlüğünden taviz vermedi, tehlike karşısında yılmadı. Sözleriyle ve eylemleriyle cinsiyetine, ülkesine, akrabalarına ve kendisine şeref kazandırdı.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 17:22:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16874

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever, et al. Amelia Earhart Kimdir? Havacılık Tarihinin Yıldız Kadını Earhart, Neden Okyanusta Kayboldu?. (9 Mart 2024). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16874
Sever, M. Ç., Şahin, D. (2024, March 09). Amelia Earhart Kimdir? Havacılık Tarihinin Yıldız Kadını Earhart, Neden Okyanusta Kayboldu?. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16874
M. Ç. Sever, et al. “Amelia Earhart Kimdir? Havacılık Tarihinin Yıldız Kadını Earhart, Neden Okyanusta Kayboldu?.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, 09 Mar. 2024, https://evrimagaci.org/s/16874.
Sever, Meltem Çetin. Şahin, Damla. “Amelia Earhart Kimdir? Havacılık Tarihinin Yıldız Kadını Earhart, Neden Okyanusta Kayboldu?.” Edited by Damla Şahin. Evrim Ağacı, March 09, 2024. https://evrimagaci.org/s/16874.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close