"Matrix" filminde mavi hapın Matrix'in simüle edilmiş gerçekliğinde kalma seçimini temsil ettiğini, kırmızı hapın ise uyanma ve gerçek dünyanın gerçeklerini görme seçimini temsil ettiğini söylemekle başlayalım ki karışıklık olmasın.
Simülasyondan uyanmak için kırmızı hap içme mevzusu Matrix'ten çok önce de var. Arnold Schwarzenegger'in baş rolünde oynadığı 1990 yapımı Total Recall filminde de vardı. Bu film de Philip K. Dick'in 1966 yılında yayınlanan "We Can Remember It for You Wholesale" kısa öyküsüne dayanıyor.[1] Zaten bilim-kurgu ve modern felsefede yer etmiş ne varsa Philip K. Dick'in zihninden çıkmıştır. Öyle de büyük bir yazardır.
Eğer Matrix gibi veya benzeri bir simülasyonda yaşıyorsak, biz zaten kırmızı hapı seçmiş durumdayız çünkü hakikati arayış yolunda Evrim Ağacı'nda bulunuyoruz.
Yok eğer bir simülasyonda yaşamıyorsak, zaten mavi hap yok; otomatik olarak kırmızı hapla başlıyoruz.
284 görüntülenme
Kaynaklar
-
P. K. Dick. (2000). We Can Remember It For You Wholesale. ISBN: 9781857989489. Yayınevi: Collected Stories.